Foralder

Så får din bebis en stark och stabil rygg

Du har säkert hört att bebisar inte ska sättas upp förrän de själva har lärt sig att sitta. Men vet du varför? Kiropraktorn Elisabeth Aas-Jakobsen ger sina bästa råd om hur du kan underlätta för att din bebis ska utveckla en bra och stark rygg.

Så får din bebis en stabil och stark rygg

Varför ska man inte sätta upp sin bebis?

Barns naturliga utveckling tenderar att börja med att de kryper för att sedan lära sig att stå, till att dem sist tar sina första steg. Denna utvecklingskurva är viktig för barnet men det finns de barn som ibland kan skippa vissa steg. Barn som lär sig sitta innan de lär sig krypa blir ofta så kallade ”rumpåkare” och hoppar gärna över krypstadiet. I och med det är det viktigt att låta bebisen utvecklas i sin egen takt.

Barnets utveckling

Barn tenderar att börja med att sitta i vagnen för att sedan kunna sitta i en babysitter. Efter ett tag är barnet redo att kunna sitta upp i babyskyddet/bilstolen. Har man införskaffat sig en tripptrapp-stol brukar barnet tycka om att få sitta i en sådan. När ryggen på barnet känns stabil kan man lägga en filt på golvet framför teven och placera hen där.

Vad händer när bebisen sitter för tidigt?

Runt sex månaders ålder är det frestande att sätta barnet på golvet, gärna stötta det lite med en kudde och säga "se så duktig hon är på att sitta". Ett barn som blir duktig på att sitta först upptäcker väldigt snabbt att hen nu kan leka med sin favoritleksak, samtidigt som hen drar sig fram på baken utan att släppa den. Dessa barn får svårt att börja krypa. Ofta har de ett favoritben och en favoritarm, som de drar sig fram med.

När man inom vården undersöker små barn som varit ”rumpåkare”, som alltså inte har krupit, hittar man ofta låsningar i bäckenet eller korsryggen. Hos en del kan denna stelhet ge problem senare i livet. Har du ett barn som varit ”rumpåkare” kan det vara bra att undersöka ryggen hos en kiropraktor.

Så utvecklar barnet en stark rygg

Om du önskar att hjälpa ditt barn att få en stark och bra rygg är det bra att göra följande:

  • Ha barnet på golvet och på magen, från dag ett.
  • Bär ditt barn mycket. Att bära barnet är bra och samtidigt en fantastisk stabiliseringsträning och stimulering av ryggmuskulaturen hos barnet.
  • Ha barnet så få timmar som möjligt i ett trångt babyskydd. Lyft upp hen när bilfärden är klar och bär inte runt på bebisen i babyskyddet i flera timmar när hen sover eller när ni handlar.
  • Använd bara babysittern när du duschar eller exempelvis när familjen äter middag.
  • Låt barnet följa sin egen utveckling. Låt barnet sitta när det sätter sig upp på egen hand.
  • Låt ditt barn krypa så länge det är möjligt.
  • Gå inte med barnet förrän det klarar av att gå själv.

Foto: Shutterstock

Läs också: Tips på lekar och aktiviteter för din bebis

Blir du mer och mer lik dina föräldrar i takt med att åren går? Inte så konstigt! En studie visar den verkliga åldern då du börjar ta efter din mamma. Se i videon nedan!