Foralder

Ser din barnvagn ut såhär?

– Då är det hög tid att göra något åt det - vagnen är hälsoskadlig!

MÖGELSVAMP I BARNVAGN: Väldigt äckligt - och det kan vara farligt för barnet om du inte får bort det. Foto: Barnevognverksted.no

Barnvagnar som ska användas i Sverige behöver tåla mycket väder och vind, allt från höga och låga temperaturer till snö, slask och regn i massvis.

Men det är inte bara själva konstruktionen som behöver vara bra. En barnvagn består också av en hel del textiler som behöver tåla att bli fuktiga.

Barnvagnstextiler som inte torkar ordentligt kan nämligen bli utsatt för mögelväxt.

Kan ge allergier och luftvägsbesvär

En som bekräftar detta är Johan Övrevik, en seniorforskare på avdelningen för luftförorening och damm på norska Folkhälsoinstitutet.

– Jag känner inte till några konkreta tal på hur vanligt det är, men så snart du har material som drar till sig fukt så har du en möjlighet för mögeltillväxt. Barnvagnar som är mycket ute i regnväder och förvaras kanske i trappuppgångar eller andra ställen där de inte torkar snabbt nog, säger han.

I förbindelse med inneklimatundersökningar ser vi ett klart samband mellan fukt- och mögelskador och ökad risk för utveckling eller förvärring av en rad allergier och luftvägsbesvär, som astma, bronkit, allergisk rinit och exem.

– Andningsbesvär, pipande andning och rinnande näsa, är andra typiska symptom som ofta associeras med mögeltillväxt och barn är en sårbar grupp som är mer utsatt än andra.

Undvik lagring i fuktiga källare

För att undvika tillväxt av mögelsvamp säger Övrevik att det är bäst att låta vagnen få torka ordentligt mellan användning.

Det är också viktigt att tänka på hur man förvarar den.

– En del förvarar dom kanske i fuktiga källare, till exempel i väntan på att den ska gå i arv till nästa barn.

– Men allt av tyg som är i kontakt eller i närheten av barn bör förvaras på ett torrt ställe för att undvika mögeltillväxt.

Rekommenderar att köpa nytt

– Om det bara är mindre mögelväxt på ytan kan det kanske vara tillräckligt med en grundlig rengöring, förslagsvis i tvättmaskin som tyget är avtagbart, men det beror på hur omfattande mögelangreppet är.

– Om du har en vagn med mycket synligt mögel skulle jag nog undvika att använda den eller försöka köpa nytt överdrag om det var möjligt, säger han.

LÄS OCKSÅ: Baby i barnvagn: Så ska det inte göras!

Ta en extra titt på förskolevagnen!

Hälsorådgivare Inger Rudnes från Norges Astma- och Allergiförbund håller med om att textiler som är hårt angripet bör bytas ut.

– Mögel kommer av att textiler ligger för fuktigt - detta är svartmögel som tillhar svampsläkten Cladosporium och kan i en del fall utlösa allergi.

– Det är dessvärre inte lätt att bli av med mögel. Har man mycket och synlig mögel på barnvagnen bör man som förälder överväga om den ska bytas ut. Orsaken till detta råd är att det är svårt att veta hur stora mängder ett specifikt barn tål.

– Våra råd är att undvika att använda något som det har varit mögel på till små barn. De svampar som skapar vanligt mögel tillhör knappast de farligaste producenterna av mykotexiner, men vi kan aldrig veta, säger hon.

Hon rekommenderar föräldrar speciellt att ta en extra titt på barnvagnen, då de ofta står ute under tak eller i oisolerade bodar.

– På dessa barnvagnar kan det uppstå mögel och föräldrarna upptäcker det ofta inte när det är på «förskolevagnen». Det kan potentiellt sett ha negativa hälsokonsekvenser för små barn, säger hon.

– Går att ta bort med klorin

Reparatör Wade Elliott från Barnevognverksted.no är van att få hänvisningar från föräldrar som önskar få bort mögel från barnvagnar.

– Norden har ett ganska fuktigt klimat och är kanske möglets favoritställe att bosätta sig på, säger han med ett leende.

Han tycker inte att det är nödvändigt att göra sig av med vagnen, även om den är angripen av mögel.

– Man kastar ju inte hus eller båtar där det förekommer mögel. Man tar hand om det eftersom de är mer värdefulla än en vagn, säger han.

– Vi vet att det är delade meningar om detta, så man bör göra det som känns rätt för ens egen baby. Med utgångspunkt i att klorin dödar 99,99% bakterier och att en aktiv ingrediens i klor, sodium hypochlorite, är en huvudingrediens i många mögelborttagare som finns på marknaden, använder vi blandning av klorin och vatten för att ta bort mögel. Det är ganska effektivt, säger han.

Var observant när du köper använt

Övrevik säger att du bör vara speciellt uppmärksam på mögel om du köper vagnen använd. – Titta efter synligt mögel och lukta på vagnen innan du köper den, råder han.

– Luktar det mögel eller gammal källare är det troligtvis mögeltillväxt på vagnen, eller så har det varit lagrad på ett ställe med mögel.

LÄS OCKSÅ: Allergi eller förkylning