Foralder

Test av våtservetter till baby: Avslöjar vilja du bör undvika

– Hör inte hemma i produkter till spädbarn!

TVÄTTA BABY: För många är våtservetter en del av skötselrutinen. Foto: Scanpix

Det norska användarrådet har genomfört ett test av nio olika våtservetter för baby, där man tittar efter potentiellt skadliga ämnen.

Alla produkterna köptes in i norska dagligvarubutiker i juni 2015.

Avråds i Frankrike

Användardirektör Randi Flesland säger att de är glada att testet avslöjar att ingen av produkterna innehåller det starkt allergiframkallande ämnet MI eller hormonförvirrande ämnen.

Sex av produkterna har emellertid fått en anmärkning för ett konserveringsmedel som det finns en del osäkerhet runt.

Konserveringsmedlet Phenoxyethanol blir bland annat avrått av franska myndigheter i blöjområdet på barn under tre år.

Ämnet är för ögonblicket under utredning av EU och användarrådet har därför valt att inte ge full poäng till produkterna som innehåller detta medel.

– Försiktighetsprincipen väger väldigt tungt när vi värderar produkter riktade till de mest sårbara användarna. Så länge det är osäkerhet knutet till en kemikalie är vi därför skeptiska till att det används till små barn. Våtservetter med phenoxyethanol får därför inte full poäng i vårt test, säger Flesland.

Testets klara förlorare

I tillägg avslöjar testet att våtservetterna från Pampers innehåller mest av de allergiframkallande parfymämnena som tillåts användning i kosmetika - trots att paketet är märkt med «parfymfri».

Ämnet benzylalkohol är bland annat förbjudet att använda i leksaker eftersom det är dokumenterat att ge kontaktallergi.

– Allergiframkallande parfymämnen hör inte hemma i produkter som påförs spädbarns känsliga hud. Extra illa är det i produkter som våtservetter, som används ofta och som blir kvar på huden utan att sköljas av, säger Randi Flesland.

Bör inte användas dagligen

Våtservetter är för många en fast del av blöjbytet, men borde vi egentligen begränsa användandet av våtservetter?

– Ja, anser ämneschef för biologi och kemi i Astma- och allergiförbundet (NAAF), Kent Hart.

– Våt- och tvättservetter till barn ska i huvudsak inte användas som ersättning till vanlig vardagshygien. De är emellertid bra hjälpmedel för att tvätta barn när det inte finns tillgång till badrumsfaciliteter och liknande, säger han.

De ser att en del småbarnsföräldrar använder våtservetter oftare än andra, och att våtservetterna används mycket på småbarnsavdelningar på vissa förskolor. Även om det är en enkel lösning för den som byter blöja, är det inte lika bra för dom små.

– En av utmaningarna med att bara använda våtservetter är att de innehåller en svag tvättlösning. När denna dras över huden kommer vattnet dunsta, men tvålresterna kommer ligga kvar. Det är därför bra att tvätta med rent vatten, så att man inte har kvar tvålrester på huden om man använder det ofta, rekommenderar Hart.

LÄS OCKSÅ: Kines baby skrek i åtta månader

Välj rätt våtservett

Ska du köpa våtservetter till baby är det därför extra viktigt att läsa vad produkten faktiskt innehåller.

– Om våtservetterna innehåller problematiska ämnen som MI, och barnet har sår, exem eller andra hudtillstånd i blöjområdet, på händerna eller i ansiktet, kommer detta öka sannolikheten för att utveckla allergier mot liknande ämnen.

– Detta är allergier som är livslånga, och det är ingen trevlig gåva att ge till små barn, påpekar Hart och tillägger:

– Det i sig är en väldigt bra orsak för NAAF att överväga och rekommendera våtservetter för barn, då detta också har en förebyggande effekt i folkhälsan. Det är inte möjligt att ändra på folks vanor och våtservetter har många bra användningsområden, men de har aldrig varit första valet vid kroppshygien.

Dessa våtservetter rekommenderas av Astma- och allergiförbundet

  • Neutral Baby Våtservetter
  • Dr Greve Pharma Milde&Myke Våtservetter
  • Bamse våtservetter
  • UNIK våtservetter för baby

Därför rekommenderas dessa våtservetter

– Varför är dessa produkter rekommenderade framför andra?

– Huvudsyftet är att säkra att produkter som tilldelas rätten att bära märket «Rekommenderat av AAF» ska tålas av vår målgrupp när de används på tilltänkt sätt. Vår målgrupp är landets mest känsliga grupper; bland annat människor med astma, allergi och andra som är angelägna om att förebygga utbrott eller utveckling av sådana besvär, förklarar Hart.

NAAF värderar produkterna som är rekommenderade med hjälp av extern expertis och som kommer med en oberoende inställning till om dessa produkter är lämpliga för målgrupperna eller inte.

– För att göra detta behöver vi därför fullständig och detaljerad insyn i allt som ingår i produkterna. Vi vet alltså mer om produkterna än vad myndigheterna gör, och mer än det som hittills är deklarerat. Märket «Rekommenderat av AAF» är att anse som en tredjeparts bekräftelse på att produkten är lämplig till målgruppen. Vi är producentens samvete som kan bekräfta att de talar sanning när det gäller produktens lämplighet för målgruppen. NAAF-märket tilldelas inte vem som helst, och vi avvisar också många förfrågningar när vi ser att produkten inte håller måttet för våra målgrupper, säger Hart.

LÄS OCKSÅ: Test: Vård av nyfödda

Ämnet du bör vara observant på

NAAF vill inte uttala sig om produkter som varken är rekommenderade eller värderade.

De ber användarna vara uppmärksamma på att det inte alltid är ett samband mellan analys av innehåll och det som är lagstadgat att deklarera på paketet.

– Det kan vara många orsaker till det, men en sannolik orsak ligger i att varje innehållsämne även för med sig många små mängder allergener eller irretanter som producenterna inte behöver uppge i innehållsdeklarationen eller är medvetna om att de har fått med sig på köpet. Detta kan vara väldigt allvarligt om det är ämnen som MI (methylisothazolinon), som följer med som ett spårämne och som därmed kan finnas i en färdig produkt som kan utlösa en allergi, varnar Hart.

26 oroande parfymämnen

En del konserveringsmedel och utvalda parfymämnen i kosmetika är oroande i förhållande till hudallergi.

– Vetenskapskommitén i kosmetikrådet har pekat ut 26 parfymämnen som är speciellt oroande. Det är krav på att dessa märks ut i innehållsförteckningen om de förekommer i mängder över 0,001% i kosmetiska produkter, som är menade att stanna på huden, inkluderat våtservetter, säger Rune Jemtland, seniorrådgivare vid norska mattilsynet.

– Användande av våtservetter bör vara upp till folk själva

Mattillsynet har inga speciella rekommendationer när det gäller användande av våtservetter, och tycker att det ska vara upp till folk själva, enligt Jemtland:

– Ett alternativ kan vara en våt handduk med lite mild tvål. Från Mattillsynets ståndpunkt är vi angelägna om att kosmetika och hygienprodukter ska vara hälsomässigt trygga att använda och att märkningen inte ska vara vilseledande, som det framgår av kraven i kosmetikaföreskriften.

LÄS OCKSÅ: Barnsäkra: Denna utrustning bör du ha

Artikeln är skriven av: Silje Ulveseth och Anette Snarby