Planerar barn

Myterna om fruktbarhet

RÅDEN FÖR ATT BLI GRAVID ÄR MÅNGA: Men alla är inte lika bra. Foto: Collage av bilder från Shutterstock ©

Det saknas inte råd om vad man bör göra om man upplever att önskebarnet låter väntas på. Många «sanningar» visar sig dock inte leva upp till ryktet.

Stress leder till att man inte blir gravid

Myt!

Mammasidan har tidigare berättat att många kvinnor utsätts för välmenade råd när de inte blir gravida så snabbt som förväntat:

Tänk inte så mycket på det, då blir du inte gravid. Stressa ner, köp en hund, börja en adoptionsprocess!

– Detta är en klassisk anekdot. Att man behöver slappna av och inte tänka för mycket på att bli gravid. Eller att de som börjar en adoptionsprocess ofta blir gravida efter lång tids försök. Det handlar nog mer om enstaka tillfällen som man lägger märke till, snarare än att det finns ett fysiologiskt samband, berättar gynekolog och postdoktor Liv Bente Romundstad vid Institutet för samhällsmedicin, NTNU.

Hon påekar på att få studier har visat samband mellan stress, oro och infertilitet.

– Kvinnor blir ju gravida under de mest svåra förhållanden, till exempel efter våldtäkt eller i krigsdrabbade länder, där det är väldigt svåra förhållanden att leva. När det är sagt är det ju på alla vis fördelaktigt att ha det bra när man vill bli gravid. Och de flesta blir gravida om det fysiologiska stämmer.

Så länge man har menstruation kan man bli gravid

Myt!

Romundstad lyfter fram ålder som det viktigaste när det gäller fruktbarhet.

– Många kvinnor tror att dom kan bli gravida så länge de har menstruation. Så är det inte. Med ökad ålder får kvinnan färre ägg och kvaliteten på äggen blir sämre i takt med ökad ålder. Och det svåraste är att veta vem det gäller, eftersom det är stora indivuduella variationer mellan kvinnorna.

Hon berättar också att det finns ett starkt samband mellan mammas ålder och hennes dotter när det gäller tidspunkten för menopause (övergångsålder).

– Hur bör kvinnor förhålla sig till detta faktum?

– Det generella rådet bör vara att man inte väntar för länge med att skaffa barn, berättar Romundstad.

Hon anser också att man inte bör vänta för länge med att gå till läkare om graviditeten uteblir.

Mannens ålder har ingen betydelse

Myt!

Tidigare har man ansett att mannens ålder inte har någon betydelse för fruktbarheten. Men ny forskning antyder att det inte bara är kvinnor som får reducerad fruktbarhet med ökad ålder.

– Ämneskunniga har ett ökat fokus på hur männens ålder inverkar på fruktbarheten. Vi vet att spermakvaliteten sjunker från 40 års ålder. I hur stor grad det påverkar mannens fruktbarhet återstår att se, men flera pågående undersökningar kommer att avslöja det under de kommande åren.

LÄS OCKSÅ: En fylla - nedsatt fruktbarhet i 70 dagar

En fest då och då spelar ingen roll

Myt!

Svenskars alkoholanvändning, och kanske speciellt hos unga män och kvinnor, är ofta präglade av en «rejäl fest» någon gång emellanåt, mer regelbundet eller dagligt alkoholanvändande. Och det är väl det samlade alkoholintaget över tid som kan påverka fruktbarheten. En fest i månaden har väl knappast någon betydelse?

Det är faktiskt helt fel.

Romundstad berättar att alkohol i mängder kan spela en stor roll vad gäller mannens sädkvalitet.

– En engångshändelse där mannen har varit väldigt berusat av alkohol kan medföra tillfällig nedsättning av fruktbarheten. Först efter 70 dagar kommer de skadade sädescellerna ersättas av nya.

Regelbundna fylleslag kommer därför medföra en varaktig nedsatt fruktbarhet hos män, och alla är inte medvetna om det.

Orsaken till barnlöshet ligger oftast hos kvinnan

Myt!

– I möte med klienter slutar jag aldrig att bli förundrad över hur mycket vi kvinnor skyller på oss själva när vi inte blir gravida, berättar familjeterapeut Tone Bråten. Hon jobbar som rådgivare för ofrivilligt barnlösa.

– Det kan verka som om det är lättare att skylla på oss själva istället för att inse att det är något som vi omöjligt kan kontrollera. För vem kan kontrollera att ett befruktat ägg fäster sig i livmodern och fortsätter sin delningsfärd mot att bli en väldigt efterlängtad baby?

Hon berättar att kvinnan ofta sliter med att överbevisa om att det handlar om «skuld» eller «straff» för tidigare handlingar. Och många blir väldigt överraskade om det visar sig att den fysiologiska orsaken till barnlösheten inte ligger hos kvinnan, utan hos mannen. Något som är lika vanligt.

Så fördelas orsakerna till infertillitet:

  • 1/3 hos kvinnan
  • 1/3 hos män
  • 10-20% såkallad oförklarlig infertillitet

– Men vi ser ju också i en del fall att det kan vara en kombination med lite problem hos båda två, påpekar gynekologen Romundstad.

Hos en del par, oavsett hur noga man utreder, hittar man ingen orsak till infertilliteten.

– När dessa par blir erbjudna behandling, händer det att man ändå hittar orsaken eftersom behandlingen kan påvisa detta, säger Romundstad.

LÄS OCKSÅ: Mamma till 10, snart 11 barn!

Kvinnans vikt spelar liten roll

Myt!

Ett par kilo till eller från spelar ingen roll om du vill bli gravid. Men om vi pratar om en riktig undervikt eller övervikt har det stor betydelse.

– Både övervikt och undervikt hos kvinnor kan medföra avsaknad av eller mer sällsynta ägglossningar, berättar Terje Sördal, medicinskt ansvarig vid Medicus, specialistcenter inom gynekologi och assisterad befruktning.

– Undervikt med BMI 18,5 och lägre disponerar för infertillitet och detsamma gäller fetma med BMI över 30, påpekar Sördal.

Här räknar du ut ditt BMI

Livsstilsjukdomen insulinresistens (diabetes 2) kommer också ha negativ inverkan på förmågan att bli gravid, berättar Liv Bente Romundstad.

Flera "goda råd" som inte nödvändigtvis fungerar

Håller graviditeten på sig är det ofta en radda råd man får. En del av råden är svåra att säga med säkerhet fungerar, enligt Terje Sördal.

Vi har bett honom kommentera några av de vanligaste råden.

Ställning vid samlag:

– Har i regel ingen betydelse, men om livmodern ligger på ett sådant sätt, som t.ex bakvänd livmoder, att livmoderhalsen lyfts upp från sin naturliga plats kan det tänkas att liggandes på magen efter samlag är bättre än att ligga på rygg.

Slemlösande hostmedicin ger bättre odds för befruktning?

– Fungerar rådet att använda hostmedicin för tunnare slem i livmoderhalsen och därmed lättare passage för sädescellerna?

– Okänt för mig om det har betydelse för fruktbarheten, men man slipper i alla fall hosta under samlag, påpekar Sördal.

Mannens val av underkläder

Lösa boxershorts är bättre än trånga kalsonger för optimal fruktbarhet hos män?

– Du kan hitta studier som ger stöd åt denna synpunkt, men troligtvis är det betydelselöst.

Speciella dieter kan främja fruktbarheten?

Råden florerar. Till exempel organisk mat, rensat vatten, basisk mat hävdas ha en främjande effekt på fruktbarheten.

– Det tror jag är en myt, kolla bara på under vilka omständigheter kvinnor blir gravida i andra länder, påpekar Sördal.

Hallonblad stärker livmodern

– Uppfattas som en myt när det gäller att bli gravid, men kan möjligtvis ha en effekt som förkortar förlossningen, säger Sördal.

Alternativ behandling?

Fotzonterapi, akupunktur, healing och många andra alternativa behandlingsmetoder hävdar kunna bättra på oddsen för att bli gravid.

– Fungerar det egentligen? Eller är det bara effektivt för att tömma plånboken?

– Att ha det bra, att känna sig bra och att vara avslappnad har troligtvis en fördelaktig effekt när man vill bli gravid. Flera typer av behandlingar kan vara med och stärka upp en sådan upplevelse och på så sätt ha en indirekt effekt. Det har också tvistats om att alternativ behandling kan påverka ägglossningen hos kvinnor, men vi känner inte till några större studier som dokumenterar det, avslutar Sördal.

Orgasm vid samlag

– Blir man lättare gravid om kvinnan får orgasm under samlaget?

Och här får vi äntligen en bekräftelse! – Troligtvis ja, säger Sördal.

LÄS OCKSÅ: Hur ofta och vilken ställning - för att bli gravid?