Foralder

Därför valde Jorunn att operera

FÖRE OCH EFTER: Jorunn tog bort 4,5 kg överflödig hud på magen. Foto: PRIVAT

För de flesta kvinnor kommer det att ta tid innan magen går tillbaks till någorlunda vanlig storlek efter en graviditet. Detta är helt naturligt eftersom magen under en graviditet blir utsatt för stark uttöjning. Dessutom blir magmusklerna slappare och många får ett extra överskottslager av fett.

En del kommer däremot att uppleva att magens form är förändrad för alltid, och att de inte klarar av att reducera magmåttet trots träning och rätt kosthållning, eller att man har fått ett ”häng” från naveln och ner som ibland kan vara så stort att det täcker underlivet.

— Det är enorma variationer. En del blir snabbt som tidigare, andra har kanske mycket bristningar och löshet i magen. Hur snabbt och hur mycket magen får tillbaks sin tidigare form är det flera saker som påverkar, säger specialist i kirurgi, Christian Busch, och nämner genetik, hudens elasticitet och bristningar som möjliga faktorer.

LÄS OCKSÅ: Din mage efter förlossningen

Målmedveten träning

Efter att ha fött sin yngsta son, insåg tvåbarnsmamman Jorunn Kristine Seldal att hon hade blivit överviktig och att hon var i dålig fysisk form. Motiverad av önskan om att leva länge och ha mycket energi för att kunna leka med sina barn bestämde hon sig för fullt fokus på träning och en sund livsstil.

Den ihärdiga insatsen gav resultat och på 1,5 år tränade hon bort 34 kg.

Även om viktminskningen kom gradvis och kontrollerat, hade Jorunn kvar mycket överflödig hud på magen. Detta «maghäng» gjorde att hon bestämde sig för att ta bort huden genom en så kallad bukplastik-operation.

LÄS OCKSÅ: Hur stor blir din mage?

Smärtor och komplikationer

Själva operationen tog 3,5 timmar och 4,5 kg hud togs bort från hennes mage. Efteråt vaknade Jorunn med stora smärtor och de första dagarna efter operationen tyckte hon var hemska. Hon fick en något svårare rekonvalescens än vad som är normalt, då hon reagerade på antibiotikan som hon fick.

— Jag spydde och spydde, berättar hon. — Den första veckan klarade jag inte heller av att gå upprätt, men jag hade på mig en korsett som hjälpte mig mycket. Musklerna klarade jag inte av att röra och jag behövde hjälp för att ta mig ur sängen och soffan, tillägger hon.

Efter den första veckan började saker att gå mycket bättre. Smärtorna var mindre och svullnaderna försvann gradvis, men det tog fem månader innan de försvann helt. Jorunn upplevde även komplikationer som inflammation i såret.

— Många tycker nog att ditt «maghäng» inte var så väldigt stort före operationen. Har du en kommentar till det?

— Mitt häng var kanske inte det största, men det var tillräckligt för att vara i vägen. Sex var hemskt eftersom hänget var i vägen. Under träning så hoppade och studsade det. Jag hade lös hud överallt och maghänget hängde över byxan, svarar Jorunn.

— Jag fick också veta att jag hade delade magmuskler, det vill säga att magmusklerna som ska vara framme på magen låg på sidan. När de syddes ihop kom min form tillbaks, tillägger hon.

Tycker det var värt det

Trots smärtorna och att hon nu har ett stort ärr på magen efter operationen, tvekar hon inte på att rekommendera andra kvinnor att göra samma sak.

— Kör på, om du har råd och tid att vara hemma några veckor efter operationen. Smärtorna och svullnaden de första veckorna är värt mer än ett liv med slapp hud som hänger och slänger i alla situationer.

— Jag älskar att jag nu kan leka med barnen och cykla utan att magen är i vägen, säger hon.

Idag 1,5 år efter utförd bukplastik tycker hon att hennes mage fortfarande är lika fin.

— Jag har några «handtag» som ska tas bort och ärret kom lite högt så detta ska korrigeras. Jag är ändå nöjd, säger hon med ett leende.

LÄS OCKSÅ: Detta borde någon ha berättat innan förlossningen

— Tänk dig noga för!

Barnmorska Tove Nordahl som arbetar på kliniken Kvinnedoktor og Jordmora i Norge, tycker att kvinnor bör tänka sig noga för innan de lägger sig på operationsbordet.

— Det bör finnas en väldigt bra orsak. Har man stora komplex och det är så omfattande att det inte går att tränas eller bantas bort, så ska det vara upp till var och en själv. För de med mindre problem finns det alternativa lösningar på marknaden, säger hon.

Barnmorskan lägger till att hon skulle önska att kvinnor generellt kunde acceptera sig själv mer.

— En del älskar att vara gravida och omfamnar sin växande mage och bröst, medan andra hatar det. En sak är säker: de som tar vara på sig själv under graviditeten, tränar, äter sunt och gör sig fina, får många komplimanger och det stärker självkänslan både i och efter graviditeten, säger hon.

Behöver vänta tills man har de barn man ska ha

Överläkare, Christian Busch, PhD och specialist i plastikkirurgi, säger att det generellt är rekommenderat att man väntar i ett år, och tills man har fått tillbaks kroppsvikten man hade före graviditeten, innan man överväger en bukplastik.

— Det varierar hur lång tid det tar innan bukväggen drar ihop sig. Det kan ta en till tolv månader efter förlossningen, detta är olika från kvinna till kvinna.

Om man opererar för tidigt riskerar man att utföra ett onödigt ingrepp.

Busch preciserar också att bukplastik inte bör göras innan man har fått de barn man ska ha, då en ny graviditet kommer medföra nya bristningar på hud och bukvägg.

Kan få komplikationer

— Bukplastik är ett stort ingrepp som är förbehållet de som behöver det. Operationen tar vanligtvis två timmar. Allvarliga komplikationer kan uppstå. Infektion, blödning och blodpropp är komplikationer som kan uppstå vid alla större ingrepp. En annan allvarlig komplikation är otillräcklig cirkulation till huden, något som ger kallbrand och är långvarigt sårproblem, men detta är ovanligt, säger Busch.

— Mindre allvarliga komplikationer är övergående hudinfektioner och vätskeansamling under huden som behöver tappas.

Får varaktigt ärr

Busch berättar att det alltid kommer bli ett synligt ärr efter operationen. Dessutom får man ett ärr runt naveln. Detta ärr kan i ovanliga fall dra sig ihop och bli ganska synligt. Om navelärret blir för trångt kan det bli en sekretion och upprepade infektioner i naveln.

Säger nej till många

Busch säger att det är vanligt att säga nej till många patienter som önskar bukplastik.

— Det kommer alltid finnas ett förhållande mellan risken för komplikationer och vad patienten kan uppnå med ett ingrepp. Eftersom risken är för hög vid till exempel hög vikt eller andra medicinska tillstånd, kommer vi inte utföra sådana ingrepp.

— Ibland upplever vi att patienter har ett helt orealistiskt förhållande till vad de kan uppnå med ett sådant ingrepp. Då är det inte rätt att göra det. Andra gånger upplever jag att kvinnor som ser helt normala ut, själva upplever att de ser helt förfärliga ut. Dessa patienter kommer inte att bli nöjda med resultatet av ett sådant ingrepp och de får dessutom ett ärr. Därmed har en löshet i huden blivit ersatt av ett ärr – ett problem har bytts ut mot ett annat, säger Busch.

Utförs bara på normalviktiga

Elisabeth Valio Sætnan berättar att patienten ska vara normalviktig (BMI maximalt 27) och att de inte opererar patienter som röker. — Du har högre risk för infektioner, svårare läkning av såret och sämre cirkulation när du röker eller är överviktig. Vi opererar inte heller patienter som har orealistiska förväntningar eller som har så många andra sjukdomar att risken för komplikationer vid en sådan operation är för stor, säger hon.

— Är det någon skillnad på att låta sig opereras på ett privat sjukhus, istället för offentligt?

— Du får samma behandling och samma operation om du opereras privat eller vid en plastikkirurgisk avdelning. Särskilt komplicerade fall opereras på offentligt sjukhus. Patienter som inte uppfyller offentliga krav på korrektion måste betala ett eventuellt ingrepp själv och får det utfört hos privata aktörer, svarar Sætnan.

LÄS OCKSÅ: Kan jag banta när jag ammar?

Varnar för att operera sig utomlands

En del kvinnor väljer att operera sig i utlandet, på grund av lägre kostnader. Sætnan berättar att det kan innebära vissa faror, speciellt då det är svårt att kontrollera vilka kvalifikationer plastikkirurgerna i de olika länderna verkligen har.

— I Sverige har vi en översikt över vem som är offentligt godkänd specialist i plastikkirurgi. Utomlands kan det vara svårt att få uppföljning efter operationen om det uppstår komplikationer eller om ingreppet inte blev som förväntat, säger hon.