Foralder

Isabella är stolt över märkena på magen

– En påminnelse om mina prestationer!

FÖRE OCH EFTER FETMAOPERATIONEN: Isabella gick ner mer än 60 kilo på bara två år. Foto: Privat

För några år sedan var engelska Isabella Hancock (27) väldigt deprimerad. Efter att ha fått sitt första barn, hade hon gått kraftigt upp i vikt och detta bekymrade henne så mycket att hon under en period knappt ville gå hemifrån.

– Jag hatade shopping och att vara i en folkmängd, berättar hon för Dailymail. – Jag kände att alla stirrade på mig och dömde mig.

Gick ner över 60 kg

Mammasidan har tidigare skrivit om mammor som väljer att göra en såkallad «mommy makeover» för att fixa sin kropp efter graviditeten.

Isabella valde att göra en fetmaoperation, så såkallad «gastric sleeve». Operationen tar bort en del av magsäcken och gör att man får mindre aptit. Detta i kombination med sund kosthållning och träning, gjorde att hon på bara två år gick ner över 60 kg.

En så stor viktförlust på relativt kort tid har naturligtvis resulterat i att Isabella sitter kvar med mycket lös hud på kroppen, speciellt i området runt magen.

Många i samma situation väljer att ta bort den lösa huden genom plastikkirurgi, men Isabella har valt att gå helt motsatt väg.

Stolt över sin mage

På sitt Instagramkonto har hon delat flera foton av sig själv i underkläder för att visa att hon är stolt över sin mage.

– Detta är en del av vem jag är och var jag kommer ifrån, säger hon till Dailymail. – Mina skavanker är en påminnelse om mina prestationer!

Isabella berättar att mycket av hennes resa från att vara överviktig till att mista alla kilon, inte bara har handlat om att förändra sin kropp - utan även att ändra tankesätt. Hon hoppas att hennes Instagrambilder kan få andra kvinnor att inse att dom är vackra.

– Jag tar självklart fortfarande fina selfies och tycker om att se fin ut, men jag vill vara äkta, med alla mina fel, eftersom jag inte har något att dölja.

– Framöver kommer jag inte att ta bort den lösa huden runt min mage. Ja, jag har hängande hud och sträckmärken, men det viktigaste är att jag har hälsan och stoltheten.

Bilderna återges med tillåtelse från Isabella.

Allt fler kvinnor väljer fetmaoperation

Enligt Hälsodirektoratets nyckeltal för hälsosektorn, blir fetmaoperationer allt mer vanligt i Norge.

Under 2003 utfördes 24 ingrepp i offentlig hälsotjänst medan detta tal hade ökat till 1890 ingrepp under 2013. I tillägg kommer tal från privata aktörer.

De flesta som får utfört fetmakirurgi är i åldern 40-49 år och hela 75% är kvinnor.

För liten kunskap om normala kroppsförändringar

Barnmorska Maria Bendheim säger att dagens kvinnor får dikterat en väldigt stram ram i förhållande till hur deras kropp ska se ut efter en graviditet.

– Som barnmorskor är det vår uppgift att vägleda dom till bra kosthållning- och bra livsstilsval, men samtidigt behöver vi också få dom att förstå att de kroppsliga förändringarna är helt normala.

– Jag tror att kvinnor idag tänker att det är omöjligt att leva upp till de kroppsliga förväntningarna utan att få hjälp av kirurgi.

– Det beror på att det finns för lite kunskap om de normala förändringar som sker med kroppen före och efter en födsel. Istället för att skämmas, bör kvinnor vara jättestolta över vad kroppen har fått till, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Hyllar mammakroppen genom att visa fram sträckmärken

Kan få obehag av den överflödiga huden

Överläkare Villy Våge vid kirurgisk avdelning på Voss sjukhus, berättar att det inte är ovanligt att man får problem med lös hud efter en fetmaoperation.

– När vikten går ner och kroppen minskar, så blir det ett överskott av hud och underhud - speciellt på magen. Det kan leda till att en del får hängande fettförkläde över magen, säger han.

– Detta kan leda till att huden gnider mot hud och det uppstår fuktighet, något som kan ge irritationer och sår. Öppna sår kan bli infekterade och är speciellt utsatta för svampinfektioner eftersom de håller sig fuktiga.

Våge berättar att en del väljer att ta bort denna överflödiga hud med en ny operation. – Jag antar att cirka en tredjedel av patienterna väljer att ta bort huden. Det beror på hur mycket obehag de har med den och hur mycket man bryr sig om det. Ofta är det en kosmetisk orsak gärna i kombination med fysiskt obehag, säger han.

LÄS OCKSÅ: Hyllar sträckmärken