Foralder

Sexlivet efter förlossningen - så hanterar ni förändringen

HITTA TILLBAKS TILL VARANDRA: Både vardagsliv och samliv förändras när man blir föräldrar.

Att bli förälder innebär stora förändringar. Livet vänds upp och ner och kommer aldrig mer bli precis som före man fick barn. Även relationen ställs inför stora utmaningar och många gånger blir sexlivet lidande.

Den senaste tiden har temat diskuterats ingående i pappapanelen som finns på mammasidans systersida mammanett.no; efter förlossningen kan sexlusten minska hos en eller bägge, kanske tjatar mannen medan kvinnan känner sig otillräcklig och situationen påverkar relationen negativt.

Sexologen Gro Isachsen, som också är entreprenören bakom bäckenbottenstränaren VagiFlex, berättar för Mammasidan att det är ganska vanligt att både kvinnor och män får mindre sexlust efter att de har fått barn.

- Män kan få mindre sexlust eftersom testosteronnivån sjunker. Kvinnor, bland annat för att de får mindre kontroll på könsorganet eftersom bäckenbotten har blivit slappare. Det gör ofta att orgasmerna blir mindre märkbara, då den fysiska delen av orgasmen är att dessa muskler spänner sig och slappnar av upprepade gånger. Upp till 80 procent av musklerna försvinner efter graviditet och förlossning, berättar sexologen.

LÄS OCKSÅ: Efter förlossningen - mammas kropp

Gör knipövningar

Slappa bäckenbottenmuskler kan också vara orsaken till prolaps/herniation i underlivet, dvs framfall av urinblåsan och livmodern, och att slidan känns mycket kort, vilket kan göra samlaget smärtsamt.

De flesta tycker att deras partners kropp är sexig

Många kvinnor är kanske rädda för att partner inte ska känna lust över deras kropp efter en förlossning. Det tycker inte Isachsen är något att bekymra sig för.

- De flesta män tycker att partnerns kropp är sexig och helt okej, även om hon ofta lagt på sig och fått bristningar. Hon har ju använt kroppen till att skapa deras gemensamma barn och är därför det vackraste han kan tänka sig, säger sexologen.

LÄS OCKSÅ: Så förändras brösten

Se inte bara varandra som föräldrar

Hon menar att det är viktigt att inte glömma kärleksrelationen när man blivit föräldrar. Klarar man å få lite egen tid, är det ett steg på vägen för att hitta tillbaka till sexlivet.

- Enas om fördelning av hushållsarbete och att ta hand om barn så att bägge känner att de fortfarande har lite tid för sig själva. Se till att respekt, intimitet och närhet fortfarande finns där i vardagen och gå inte i fällan att ni bara blir föräldrar och glömmer kärleksrelationen helt. Se till att ni då och då kan vara utan barn. Flörta och se varandra som sexuella varelser, i stället för att bara se varandra som föräldrar, säger hon.

Män har i allmänhet mer lust

Att mannen snabbare vill tillbaka till sexlivet så som det var förr, kan vara en utmaning för kvinnan som precis har fött. Mannen har ju inte gått igenom samma kroppsliga förändringar, och är också i allmänhet utrustade av naturen med en större lust.

- Hur mycket sexlust vi har varierar mycket, från person till person. Det verkar som att män generellt har mer lust än kvinnor. En orsak till det är sannolikt att män har åtskilligt mer testosteron än kvinnor. Testosteron anses vara tändningshormonet för båda könen. Vilken sorts erfarenhet vi har med sex och vad vi tänker om det har också en stor betydelse för hur mycket lust vi har. Förknippar vi sex med något vi måste göra, annars blir partnern sur och grinig, får man mindre lust. Om vi minns hur bra det kan vara är det lätt att få lust, säger Isachsen.

Vanligt med olika sexdriv

Det är emellertid inte så ovanligt att män också kan kämpa med sexlusten, något som också har diskuterats i Pappanelen.

- Olika sexdriv är mycket vanligt. För cirka 20 procent av par som uppsöker mig som sexolog är det mannen som saknar lust. För många är orsaken ofta stress. För vissa har det också gått ut över förmågan att få erektion tillsammans med partnern. De upplever sex som en otrygg arena, som de helst undviker. Om sex upplevs som press, otrygghet och att förmågan brister hjälper det ofta att lära sig att slappna av i sexuella situationer. Många måste nollställa helt och sakta men säkert vänja sig igen. Det hjälper också att lägga ribban lågt. Tänk inte att varje sexuell situation måste sluta med samlag, men att det är okej att det blir vad det blir och oavsett är närhet och att flörtas bra för båda två. Allt för många vägrar närhet för att de då tror att de måste gå "hela vägen", det vill säga att då förbinder de sig till att gå hela vägen fram till bådas orgasm under det mest spektakulära samlaget, avslutar Isachsen.

Översättning: Ida Otterholm