Gravid

När fäster fostret huvudet?

Som gravid har du säkert hört att barnmorskan eller din läkare har pratat om att «fostret ska fästa huvudet». Men vad betyder det egentligen?

NÄR FOSTRET INTE HAR FÄST SIG: Många förstagångsgravida får besked om att fostret behöver fästa sig, men vad betyder det egentligen? Foto: NTB Scanpix

Att fostret «fäster sig» betyder att huvudet eller ibland babyns rumpa (säte) fäster sig i bäckeningången, och gör sig redo för födsel.

– När huvudet står inställt i bäckeningången är det inte rörligt. Hos förstagångsfödande händer detta cirka fyra veckor före beräknad förlossning, men hos flergångsfödande kan det hända att huvudet inte fäster sig förrän själva förlossningen är igång, säger Dr Steier, specialist i förlossningshjälp vid kliniken NettGynekolog.

Orsaken till att barnmorskor är angelägna om att veta om fostret har fäst sig eller inte, är att det ger dom en pekpinne på hur förlossningen kommer förlöpa.

– När huvudet fäster sig och kommer nedåt i bäckenbotten, vet vi att det är i rätt ställning och att det finns plats i förlossningskanalen. Detta eftersom huvudet är den delen av barnets kropp som har störst omkrets, säger barnmorska Marita Ruohoranta från Jordmoren.no.

LÄS OCKSÅ: Tecken på att förlossningen är igång

Kollar om huvudet är fäst i vecka 36

Vanligtvis kommer barnmorskan under kontrollen i graviditetsvecka 36 undersöka om fostret är fäst och åt vilket håll barnet ligger.

– Barnmorska ska kolla med händerna på utsidan av magen. Hon ska hitta var barnets säte är och på vilken sida ryggen är; mot vänster, som är vanligast, eller mot höger, förklarar Ruohoranta.

– Hon ska också kolla om huvudet eller sätet är fäst i ingången av bäckenet. Barnmorskan tar båda händerna vid ljumsken på mamma så att huvudet ligger mellan händerna och så rör hon händerna från sida till sida och känner om huvudet «följer efter».

– Ofta kan det skrivas «knappt fäst» om man kan röra huvudet lite, men huvudet är ändå bra på väg in i förlossningskanalen.

LÄS OCKSÅ:Vad händer med kroppen efter kejsarsnitt?

Varför fostret inte fäster

Om huvudet inte är fäst efter utgången av vecka 37, kommer man hänvisas till en specialist som avgör om det blir nödvändigt med kejsarsnitt eller om man kan föda vaginalt.

Enligt Nhi.no kan bristande fäste betyda att förlossningskanalen är för trång eller att huvudet är för stort. Det kan också bero på att moderkakan ligger framför öppningen till livmodern.

Ibland hittar man ingen bra förklaring på varför huvudet inte fäster, men barnmorska Ruohoranta säger att det inte är ovanligt att det beror på barnets huvudform.

– Ofta har inte huvudet «spetsat sig», det vill säga att barnet inte har haft hakan mot sitt bröst och bakhuvudet inte är format som en «spets». Ibland ser man att barnet har haft huvudet skevt; det ena örat har varit mot skuldran och man kan se en svullnad på den ena sidan av huvudet.

– Vid sådana felställningar kommer huvudet ofta lite nedåt, men stoppar i förlossningskanalen. Det kan man se efter födseln på var «svullnaden» eller «spetsen» på huvudet är, vanligtvis är det på bakhuvudet, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Förlossningsstöd - avgörande för din förlossningsupplevelse!

När vänder sig babyn med huvudet ner?

Enligt Dr Steier är det mest vanligt att fostret vänder sig med huvudet ner under den sista månaden.

– Men det kan vända sig ända fram tills förlossningen börjar, speciellt hos flergångsfödande och om det är gott om plats. Detta märker man vid den sista kontrollen genom att använda händerna. På smala kvinnor med normal fostervattenmängd är det lätt, men det är ännu bättre att använda ultraljud, säger han.

Om barnet ligger med sätet ner, erbjuds du samtal på förlossningsavdelningen eller kliniken där du ska föda.

– Man kan välja, i samråd med kvinnan, att försöka vända barnet, föda vaginalt eller så planeras kejsarsnitt. Ofta tas det röntgen av bäckenet för att mäta om det finns plats att föda vaginalt. Det är också viktigt att man tar ett extra ultraljud på samma dag innan kejsarsnittet utförs, för att vara säker på att det fortfarande ligger i sätesläge, säger barnmorska Marita Ruohoranta.

Vad händer om fostret inte fäster sig?

Om man som förstagångsföderska upplever att huvudet inte är fäst när vattnet går, bör man enligt barnmorska Ruohoranta ringa förlossningen för att höra om det bör beställas ambulans.

– Om det är säte som inte är fäst, lägger du dig ner där du är och ringer till förlossningen så att du får ambulanstransport. Man tycker att det är fara att navelsträngen kan falla fram, men detta har man sällan upplevt med rörligt säte, säger hon.

När huvudet inte är fäst innan förlossningen kommer man få noggrann uppföljning av barnmorskan på sjukhuset, som hela tiden överväger eventuella åtgärder.

– När du är i förlossning kontrollerar barnmorskan framgången i ett. Om huvudet inte vill komma ner mer, försöker man olika ställningar och/eller en gymnastikboll för att röra bäckenet.

– Man kan också överväga att ta vattnet för att se om man får bättre framgång så att huvudet fäster sig. Om huvudet inte kommer ner trots olika åtgärder, blir det kejsarsnitt, säger hon.

LÄS OCKSÅ: – Min förlossning var klar på 30 minuter