Gravid

Vinterkräksjuka gravid: Så hanterar du det

Med barn på förskolor och i skolan, julbordsbufféer och trångt på tunnelbana och bussar gör att det är extra lätt att smittas vinterkräksjuka, vad ska du som gravid tänka på?

Vinterkräksjuka gravid: Så hanterar du det

Vinterkräksjuka gravid

Vinterkräksjuka är extremt smittsam, och att en enda person har smittats av viruset kan räcka för att resten av arbetsplatsen eller förskolegruppen ska bli smittad, då det bara behövs en liten mängd för av viruset. Inkubationstiden från att man smittas till insjuknandet varierar från 12 till 48 timmar. Detta gör att man kan ha umgåtts med en smittad person utan att ha vetskap om det, då personen inte insjuknat än. Efter att man har tillfrisknat rekommenderas inte att man umgås med andra förrän det har gått 48 timmar, då man kan smitta andra även fast man har själv har blivit frisk.

Det kan kännas extra jobbigt att bli smittad om man är gravid, men faktum är att det egentligen inte är någon skillnad, och för det mesta blir det inga problem för varken dig som gravid eller bebisen i magen. Sjukdomen ska skötas på samma sätt som om man inte är gravid.

Såhär kan vinterkräksjukan spridas

– Direktkontakt med någon smittad

– Indirekt kontakt med någon smittad, till exempel om någon blir sjuk på toaletten på arbetsplatsen sprids i vissa fall smittan vidare via små luftburna droppar

– Förtäring av mat eller dryck som preparerats av en smittad person

– Råa livsmedel, exempelvis ostron och råa grönsaker som förvarats i vatten som inte har blivit upphettat till minst 70 grader (vid den temperaturen dör viruset)

Så håller du dig borta från vinterkräksjukan som gravid

– God handhygien är A och O. Var noga med att tvätta händerna med tvål och vatten, i synnerhet före måltider och alltid efter toalettbesök. Handsprit räcker inte, då det inte påverkar viruset Calicivirus som sprider smittan

– Besök helst inte offentliga toaletter och använd den tvålen och pappershanddukar, till exempel i skolor

– Besök eller umgås inte med någon som är eller nyligen har varit sjuk

– Undvik bufféer om möjligt

Viktigt är att se till att inte bli uttorkad, drick därför mycket när du är sjuk. Var extra noga med att se till att barn får i sig tillräckligt med vätska om det blir smittat! Vätskeersättning finns att köpa på apotek om det skulle behövas. Man bör uppsöka vårdcentral om barnet inte kissar normalt och inte får i sig tillräckligt med vätska.