Gravid

Gravid vecka 21

Bebisen fortsätter att växa och din mage likaså. Nu börjar det bli svårt att dölja graviditeten. Läs mer om graviditetsvecka 21 här!

Gravid vecka 21 – din bebis får antikroppar via moderkakan

Bebisens alla organ är nu utvecklade och ska bara mogna innan bebisen är redo för ett liv utanför magen. Här kan du läsa allt du vill veta om bebisens utveckling och vad som händer i din kropp under vecka 21!

Din bebis – gravid vecka 21

Längd den här veckan: 26 centimeter

Vikt: 400 gram

Den här veckan har alla bebisens organ utvecklats och ska nu mogna och börja fungera, det dröjer ytterligare många veckor. Din bebis är ännu inte tillräckligt utvecklad för att klara ett liv utanför livmodern.

Tarmarna

Tarmarna har utvecklats så pass mycket att de nu kan ta upp näring från fostervatten som bebisen sväljer. Majoriteten av all näring kommer via moderkakan, men en liten del från fostervattnet passerar tarmarna och blir där till barnets första bajs, mekonium.

Antikroppar

Den här veckan börjar antikroppar passera över från moderkakan till fostret för att skydda bebisen mot sjukdomar i nyföddhetsperioden.

Din kropp – gravid vecka 21

Så vad händer i din kropp under gravidvecka 21? Mycket! Här kommer en liten sammanfattning av det som sker. Kom ihåg att alla graviditeter är olika – även hos enskilda individer skiljer sig graviditeterna mycket åt från varandra. Det här är bara generell information. Upplever du krämpor, funderingar eller annat ska du alltid i första hand vända dig till din barnmorska.

Glow!

Många gravida upplever behagliga veckor i graviditeten nu. Magen syns tydligt för många i graviditetsvecka 21 men den är inte så stor och tung än. Humöret är mer stabilt och en del upplever ett glow över hyn och håret och känner sig snyggare än någonsin.

Det behöver såklart inte vara så, det är precis lika normalt att må dåligt och känna sig trött. Hur var och en upplever sin graviditet är individuellt. Däremot är det viktigt att prata med din barnmorska om du upplever ett försämrat psykiskt mående under graviditeten.

Förbered dig

Ännu är det långt kvar till förlossningen, men det är inte fel att börja tänka på den och planera med sin partner/stödperson. Här på Familjeliv kan du läsa massor med matnyttig information om allt som rör förlossningen!

Aktuell läsning för dig nu:

Så förändras brösten av en graviditet

Flytningar under graviditeten – barnmorskans guide till att du vill veta

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska