Gravid

Gravid vecka 29

Grattis! Nu är två tredjedelar av graviditeten avklarad. Läs allt om graviditetsvecka 29 här.

Gravid vecka 29 – tredje trimestern börjar

Din bebis fortsätter växa och framförallt gå upp i vikt och det blir mindre och mindre plats att röra sig på inne i magen. Ändå är bebisen långt ifrån "fullgången" – men allt sker i precis sådan takt att din kropp hinner anpassa sig på bästa sätt. Här kan du läsa om gravidvecka 29 – om bebisen, kroppen och vad du kan läsa på inför din förlossning!

Bebisen – gravid vecka 29

Bebisens längd den här veckan: Ungefär 40 centimeter

Vikt: Cirka 1,2 kilo

I takt med att bebisen blir större och starkare känns det också mer när den sparkar. Bebisen är nu så pass stor att den kan sparka på dina revben eller din urinblåsa och det kan göra ganska ont om hen får in en fullträff... Kanske har du också börjat springa mer på toa än innan? Trycket mot urinblåsan gör att du känner dig kissnödig oftare.

Sparkar, buffar

Även om bebisen nu inte har lika mycket plats i livmodern som tidigare och inte kan utföra samma akrobatiska rörelser ska den fortfarande röra på sig lika ofta. Sparkar, buffar och svepande rörelser ska kännas lika mycket och ofta varje dag. Om du upplever minskade eller ändrade fosterrörelser ska du kontakta din barnmorska eller förlossningen.

Bebis i gravidvecka 29.

Din kropp – gravid vecka 29

Magen och bebisen fortsätter växa och i gravidvecka 29 börjar det verkligen kännas trångt i magen. Du kan säkert känna att du snabbt blir mätt, det får inte plats lika mycket mat i magsäcken längre. Många behöver äta mindre portioner men lite oftare i det här läget. Du kanske också upplever att du har svårt att dra in andetag.

Läs också: Vena cava syndrom – därför ska du undvika att sova på rygg när du är gravid

Ligamentsmärtor

Livmodern sitter fast i ligament som nu sträcker sig hela vägen nere från ljumskarna och upp till livmoderns topp. När livmodern växer och även när du rör dig kan det dra och sträcka i ligamenten och det kan kännas ilningar hela vägen ner i ljumskarna och blygdläpparna. det är inte farligt men kan göra lite ont. Efter förlossningen drar livmodern ihop sig och ligamentsmärtorna försvinner.

Aktuell läsning för dig den här veckan:

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?

Urinvägsinfektion och graviditet

Hemförlossning – här är allt du vill veta om att föda hemma

Kvinnorna berättar: Här var våra sjukaste gravidcravings: "Disktrasa"

Förlossningsrädsla – vad innebär det och så hanterar du den

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska