Gravid

Gravid vecka 33

För bara några månader sedan var din bebis liten som ett blåbär – nu har hen växt till att väga 2 kilo! Läs allt om gravidvecka 33 här.

Gravid vecka 33 – bebisen väger nu 2 kilo

Livmodern innehåller gott om fostervatten, ungefär en liter vid det här laget, faktiskt! Nu är du i gravidvecka 33 – och det händer en massa spännande med både bebisen och din kropp. Nu har nog dina tankar kanske både snurrat ett och två varv när det kommer till förlossningen. Prata med din partner, din barnmorska eller andra i din närhet som du kan prata om allt med.

Bebisen – gravid vecka 33

Bebisens längd den här veckan: cirka 45 centimeter

Vikt: cirka 2 kilo

Din bebis har gått upp mycket i vikt de senaste veckorna och mer ska det bli – nu växer bebisen ungefär 250 gram varje vecka. De små fjuniga hårstråna som täcker bebisens kropp, lanugohåren, börjar nu falla av även om lite kan finnas kvar vid födseln.

Det börjar bli svårt för bebisen att ligga på tvären i livmodern, det är för trångt. De flesta vänder sig nu med huvudet ner men ungefär 3-4% lägger sig med rumpan ner. Bebisen övar för full styrka på sin motorik.

Anknytningen

En del tycker det är mysigt att prata med sitt barn – både tyst i tanken och kanske klappa extra på magen. Oavsett om bebisen känner av det eller inte, så är det jättebra för anknytningen. Fortsätt! Berätta för barnet om vilken sorts familj den hamnar i, hur ni ska fira bebisens första jul eller vad du tror kommer bli bebisens första body. I graviditetsvecka 33 är det bra att börja visualisera!

Fostervatten

I livmodern finns nu cirka en liter fostervatten när du är i gravidvecka 33. Fostervattnet är färglöst och lite grumligt och oftast märker du när vattnet går för det kommer väldigt mycket! Om du tror att ditt vatten gått ska du alltid ringa förlossningen.

Gravid vecka 33 – bebisen väger två kilo.

Din kropp – gravid vecka 33

Som gravid i den här veckan behöver du ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvarar ett litet mellanmål. Försök att röra på dig så mycket du orkar, du behöver inte träna hårt men en kort promenad varje dag är bra för både kropp och sinne. Hur mycket du har ökat vikt är individuellt och det går inte säga generellt hur stor eller liten viktökning som är normalt under en graviditet.

Var redo!

En del barn föds tidigare än utsatt datum. Även om du med största sannolikhet har ganska många veckor kvar så går tiden fort och allt kan hända. Förbered dig inför förlossningen, skriv ditt förlossningsbrev och involvera din partner eller stödperson i hur du vill ha det för att få det bästa stödet under din förlossning.

Aktuell läsning för dig den här veckan:

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?

Urinvägsinfektion och graviditet – allt du behöver veta

GBS – Grupp B-streptokocker och graviditet

SF-mått – därför mäter barnmorskan hur livmodern växer

Förlossningsrädsla – vad innebär det och så hanterar du den

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska