Foralder

4 saker du bör veta om amning

Amning är inte problemfritt. Här är förslag på hur du kan lösa de vanligaste amningsproblemen.

AMNINGSPROBLEM: Att amma kan betyda fler utmaningar. Foto: NTB/Scanpix

Har du bestämt dig för att amma, så finns det flera saker som sak läras och övas på både för dig och barnet. Rätt teknik, amningsställning och startproblem är vanliga saker man bekymrar sig över. Men det är också flera saker ammande mammor ofta får tänka på. Som om du har tillräckligt med mjölk, till exempel.

En tidigare Spädkost-undersökning om vilka amningsproblem som var de vanligaste och när problem uppstod, visade nämligen att 42 procent av dom som sa att de hade gett upp amningen, uppgav att för lite mjölk var orsaken.

– Osäker mjölkmängd är bland de viktigaste orsakerna till amningsproblem, fastslår Elisabeth Tufte, sjuksköterska vid Nationell kompetenstjänst för amning.

LÄS OCKSÅ: Stramt tungband och stram överläpp kan ge amningsproblem

1. Osäker mjölkmängd

Hon får stöd av Vibeke Högseth från Amningshjälpen:

– För lite stimulering av brösten och ett inte optimalt sugtag hos barnet kommer alltid vara den vanligaste orsaken till lite mjölk och dålig mjölkproduktion, säger hon.

Men det är också påvisat att PCOS kan orsaka dålig mjölkproduktion.

Men även för mycket mjölk kan vara ett amningsproblem:

– Vid för mycket mjölk har man bröstsprängning. Det gör ont i brösten före, under eller efter amning, eller alla tre samtidigt. Andra kännetecken kan också vara stort läckage från det andra bröstet under amning, och tendenser till tillstoppade mjölkgångar och bröstinflammation, förklarar barnmorska och amningshjälpen Rachel Myr.

LÄS OCKSÅ: 14 myter och sanningar om amning

– Barnet kan vara oroligt under amning, eftersom det hela tiden behöver hålla undan för stora mängder mjölk som forsar in i munnen. En del barn vägrar helt att ta bröstet. Andra förändrar sugteknik och klämmer till bröstknoppen som en ventil, kanske för att bromsa mjölkströmmen, säger hon.

Barnets tag om bröstet kan bli lite tveksamt eller ostabilt, både för att bröstet är så spänt och mjölken kommer så fort. Mjölken kan läcka ut från mungiporna, så mjölkströmmen går inte rakt ner i magen som den ska. Barnet sväljer mer luft och kan leda till störningar i tarmens normala rörelser, som ger barnet obehag efter amning.

LÄS OCKSÅ: Kolik: Helenas baby grät i fem månader.

2. Du kan få såriga bröstvårtor

För väldigt många ammande är det också vanligt att få såriga bröstvårtor de första dagarna efter förlossningen, och det beror oftast på amningsställningen eller att sugtaget inte är bra.

– Fortsätter sårigheten mer än några dagar i början utan att du blir bättre, kan det finnas flera orsaker till det. Infektioner, egenheter i barnets mun eller på moderns bröstvårta, eller en kombination av dessa, kan göra att sårigheten inte försvinner utan målinriktade åtgärder, säger Vibeke Högseth.

3. Mjölkgångarna kan bli täta

Symptom på täta mjölkgångar är att du känner en del ömma, lite hårda områden i bröstet efter att barnet har ätit. Ibland blir huden över de områdena lite rödflammiga också. Täta mjölkgångar kan ge hög feber och influensaliknande symptom om de inte töms.

– Orsaken till igenstoppade mjölkgångar är att mjölken inte kommer ut ur en eller flera mjölkgångar. Den vanligaste orsaken till detta är att det är ett missförhållande mellan hur mycket mjölk som görs och hur mycket mjölk som mjölkas ur. För stor mjölkproduktion är den vanligaste orsaken. Även om man har lite mjölk kan mjölk hopa sig och ge tillstoppningar om det går lång tid mellan amningarna. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på förändringar i amningsrutinerna, säger Vibeke Högseth.

LÄS OCKSÅ: Amningsdimma: Myt eller fakta?

4. Utdrivningssmärtor vid amning

Vid utdrivningssmärtor är hormonreflexen så kraftig att mamman kan få stora smärtor i brösten. Smärtan är ungefär som kraftiga kramper och beskrivs av kvinnorna som "skjutande", "stickande" eller "skärande".

– När barnet suger, eller området runt bröstvårtan stimuleras på annat sätt, utlöses ett hormon kallat oxytocin och utdrivningsreflexen sätts igång. Detta hormon får den hala muskulaturen runt mjölkgångarna i bröstet, samt livmodern, att dra ihop sig och gör att mjölken skjuts framåt i mjölkgångarna och livmodern drar ihop sig efter födseln, säger Vibeke Högseth.

Utdrivningssmärtor är vanligast tidigt i amningsförloppet och är helt ofarligt. Smärtorna är som regel värst de första veckorna efter födseln, speciellt om mamma har mycket mjölk eller kraftig mjölkstockning.

LÄS OCKSÅ: En del KAN faktiskt inte amma