Foralder

6 vanliga amningsproblem och lösningar

Oftast upplever många ammande kvinnor att amningen kan vara problematisk. Det kan bland annat leda till mjölstockning men också till att barnet inte vill ha bröstet.

6 vanliga amningsproblem

Här är några av de vanligaste problemen och lösningarna med amning.

Att skaffa sig kunskap om att amma och om amningsproblem och lösningar är det viktigaste du kan göra för att amningen ska bli så bra som möjligt.

1. Sprängande bröst

Efter 3-4 dygn har många nyförlösta kvinnor en sprängande känsla i brösten på grund av ökad blodtillförsel till brösten och full mjölkproduktion. Brösten gör ont och blir hårda. Detta problem brukar ge sig när brösten har fått klara signaler om hur mycket barnet behöver.

Lösning: Låt barnet suga ofta och hellre lite kortare. Då tar det mindre åt gången och brösten blir inte stimulerade till onödigt stor produktion. Då undviker du att brösten blir så fulla att de orsakar smärta. Tillgång och efterfrågan kommer att anpassas till varandra eftersom.

2. Mjölkstockning

När ett område av brösten inte tömmer sig tillräckligt kan du känna att det blir ömt och svullet. Barnet har kanske inte tömt bröstet tillräckligt bra eller så har en kant på BH:n klämt till på bröstet och kommit åt en mjölkgång?

Lösning: Bröstet ska och måste tömmas! Det bästa är att få barnet att suga på bröstet. Efter att mjölken har börjat rinna kan du prova att stryka lite på det onda området mot bröstvårtan samtidigt som barnet suger. Massera det så försiktigt några gånger. Stryk fast men försiktigt. Använd gärna lite kräm så du inte irriterar huden. Sluta inte förens området har blivit mjukt. Pumpning och handmjölkning kan man också använda sig av.

Går det inte första gången du försöker, försök igen efter en liten stund.

3. Bröstinflammation (mastitt)

Om ömma bröst och igenstoppade bröstgångar får vara obehandlade och det tillkommer bakterier kan det bli bröstinflammation. Bröstet blir hårt, rött, ömt, hårt och varmt. Du får feber och kanske frostanfall. En del har svullna körtlar i armhålan och en del kvinnor får lättare bröstinflammation än andra.

Lösning: Töm bröstet! Amningsråden som gäller vid mjölkstockning (se ovanför) gäller även här. En del läkare vill att du försöker lösa upp knutarna ett par dagar, innan du eventuellt får en antibiotikakur. Andra läkare kommer ge dig antibiotika på en gång. Oavsett – kontakta läkare för råd.

LÄS ÄVEN: Kräkningar hos bebisar – allt du behöver veta

4. Såriga bröstvårtor

Såriga bröstvårtor är smärtsamt vid amning. Du blir spänd och det kan leda till att utdrivningen av mjölken försämras.

Förebyggande och lösning: Du behöver rätt amningsställning, undvik att använda tvål på själva vårtan, god handhygien, pressa ut några droppar mjölk efter amningen och smörj in tjockt på vårtorna – låt detta lufttorka. Byt bröstinlägg så fort de är fuktiga! Det är inte nödvändigt att tvätta brösten före amning!

Vid generella sår och sprickor i själva vårtan: Följ råden ovanför! Vid stora sprickor i vårtan – kontakta läkare/barnmorska/sjuksköterska. Väldigt viktigt att smörja vårtorna med mjölk och låta dom lufttorka. Undvik att bli kall om brösten. Det finns medel som du kan pensla på vårtorna – rådgör med barnmorska.

5. Barnet avvisar bröstet

När yngre spädbarn avvisar bröstet kan det finnas flera orsaker till det. Det kan vara en sjukdom hos barnet som t.ex. ont i öronen, täppt näsa eller det har upplevt smärta eller har blivit skrämt under amningen. Vid misstanke om sjukdom, kontakta läkare. Kanske har barnet upplevt att mamma luktar annorlunda, parfym, tvål, rök, alkohol eller mens. Eller mjölken smakar annorlunda på grund av förändring i kosten eller en tablettkur?

Lösning: Var detektiv och leta efter orsaken. Här gäller det att ha tålamod! Prova att erbjuda barnet bröstet när det är sömnigt och trött. Håll barnet i en ny ställning. Kanske du kan prova att ”stå” medan det suger. Tvinga inte barnet, men försök frästa det. Amningsvägran kan vara jobbigt, men går nästan alltid över. Försök undertiden att mjölka ut lite och ge barnet mjölken i en liten kopp. Till nyfödda kan en liten medicinbägare fungera som en kopp. Kontakta eventuellt amningshjälpen om dessa råd inte hjälper. Kanske du behöver pumpa för att hålla produktionen igång.

Många barn vänjer av sig själva från ett års ålder. Mjölken kommer trögt från mamma och det är svårt att ligga i ro inåtvänd mot mammas bröst när det är mycket annat spännande att titta på. Barnet behöver inte modersmjölk längre. Vill det inte längre amma är det inte mycket du kan göra för att förhindra avvänjning.

6. Bröst som läcker

Detta uppstår speciellt de första månaderna. Brösten läcker när de är fulla och när du ammar kommer det rinna från det andra bröstet som barnet inte använder. Det är nästan inget problem, bara ett helt vanligt fenomen, men ett par praktiska lösningar finns.

Lösning: Använd bröstinlägg. Var medveten om att engångs-inlägg kan leda till sår på bröstvårtorna. Kanske en bomullstuss kan göra samma nytta? Ha alltid små filtar att tillgå. Brösten har en tendens att läcka när du önskar det minst.

Här ska du få ett råd som slår två flugor i en smäll: På apoteket kan du köpa ”bröstglas”, detta är en liten mjölkuppsamlare att lägga runt bröstvårtan. Lägg det på det bröstet som barnet inte ammar ifrån. Mjölken som du samlar upp här kan du frysa in – så har du lite modersmjölk i reserv. Du bör inte ha samlaren på mycket längre än 20 minuter, då den skapar ett tryck på bröstvårtan.

LÄS ÄVEN: 9 namn inspirerade av blommor

Foto: Martsiv Yurii/Shutterstock.com

Källa: Amningshjälpen och amning.se