Foralder

Allt du behöver veta om barndop

Foto: Shutterstock.com ©

Mor och barn har kommit hem från sjukhuset, familjen börjar hitta sin dygnsrytm och den nya vardagen börjar ta form. Då är det dag att tänka på dop. Färska föräldrar är ofta osäkra och det dyker upp många frågor kring barndopet.

Att planera dopet:

När man har bestämt sig för att döpa den nyfödda måste dopet planeras. Sätt ett datum i god tid och tillsammans med församlingen. Tänk igenom hur ni önskar att dagen ska vara. Namn ska bestämmas, faddrar ska väljas och om flera kyrkor är aktuella måste man välja vilken barnet ska döpas i. Finns det gamla dopkläder i släkten, ska man låna, hyra eller köpa nytt? Är den gamla ärvda klänningen klar att användas, om inte: vem ska göra i ordning den?

Varför döpa barnet?

I Sverige är traditioner starka och ungefär 65% av alla nyfödda döps. Det är upp till föräldrarna om dom vill döpa barnet. Man kan ha en stark personlig tro eller en avslappnad relation till kyrkan och religionen. Oavsett måste man ta ställning till om barnet ska döpas. För många är det naturligt att eftersom vi i dopet blir Guds barn och barnet mottas av församlingen och i den Svenska Kyrkan. För andra kan dopet handla om att följa en tradition. Det känns tryggt att följa i det fotspår som tidigare generationer lämnat. Kanske kan just dopet vara orsaken till att man blir en mer aktiv kyrkobesökare?

Hur gammalt är barnet när det blir döpt?

Hur kan du få information om aktuella datum för dop i den lokala kyrkan?

Ta kontakt med Svenska Kyrkan, det församlingshem där du önskar döpa barnet, för att undersöka när det är gudstjänst och möjlighet till dop.

Dopklänningen

Genom tiderna har dopklänningen ändrat sig mycket. För riktigt länge sedan packades barnet in i en

noggrant vävd filt, sedan blev det mer form på filten, likt en påse, och tillslut blev det en klänning. De första klänningarna var ofta omsydda kläder och hade starka färger och mönster. De kunde vara pyntade med metallsmycken, knappar, band och rosetter. Det var viktigt att ha något av metall på barnet då detta skyddade mot onda krafter.

Den långa, vita dopklänningen började användas under 1800-talet. Detta mode kom först till städerna och sedan spred den sig över bygden. I början på 1900-talet blev det vanligt med en rosa eller blå rosett för att visa vilket kön barnet hade. Många undrar varför dopklänningen ska vara lång, och det finns några olika lokala förklaringar på detta. Enligt kyrkan är dopklänningen lång då det symboliserar ett långt och bra liv i tron på Gud. Dopskänningen kan också ses i ett sammanhang med något som ligger ett par år fram i tiden, nämligen konfirmationen. Man växer inte ifrån dopdräkten, men in i den, därför har man vita långa kappor även till konfirmationen.

Att dopklänningen i våra dagar är vit är heller ingen tillfällighet. I kyrkan är vitt en färg för glädje och fest och det är färgen för renhet.

MÅSTE barnet ha en lång dopklänning under dopet i kyrkan?

Nej, det är inget krav för att bli döpt. En del använder en dopdress eller ett annat fint plagg.

Fadder

Detta är en person som föräldrarna känner tillit till och därför väljer till fadderrollen, ofta en nära släkting till barnet eller en nära vän till föräldrarna. Mamma och pappa kan inte vara faddrar. En fadder har en speciell roll för sitt fadderbarn. Den ska följa det genom uppväxten och ska hjälpa föräldrarna att lära barnet att bli bekant med bibeln. Faddrarna kan göra detta genom att bl.a. ta med barnet till gudstjänster eller ge det en barnbibel i gåva.

En fadder är inte förpliktad till att överta omsorgen för barnet om föräldrarna för. Dopsbarn ska ha minst två faddrar. En fadder måste vara döpt.

Gudmor/gudfar

Att vara gudmor eller gudfar innebär att man är den person som bär fram barnet till dop. Gudmor/gudfar är samtidigt fadder till barnet.

Mottagning

Efter ceremonin i kyrkan är det vanligt att ha mottagning. Det finns stora variationer på hur detta genomförs, antal gäster, hemma eller i hyrda lokaler, vilken mat och kakor som serveras, sånger, tal, osv. är upp till föräldrarna själva.

Nya föräldrar har en slitsam vardag, planera noga och ta emot hjälp till både planering och genomförandet om någon erbjuder sig!