Annons:
Hem > Baby > Amning > Amningskläder: Kläderna du kommer älska efter förlossningen
Amningskläder: Kläderna du kommer älska efter förlossningen

Amningskläder: Kläderna du kommer älska efter förlossningen

Här är kläderna som passar mammamagen. Och då tänker vi inte på gravidmagen, men den som finns där en bra stund efter förlossningen... Se vårt urval av amningskläder för vardag och fest!

[SHARING_BUTTONS]

Tiden efter förlossningen är ofta inte den period i livet då man känner sig som mest bekväm med sin kropp. Den har gått igenom en nio månader lång, kontinuerlig förändring, och därefter en stor påfrestning i och med förlossningen. Om vi lägger till sömnlösa nätter och omsorgsansvar för en hjälplös, ny världsmedborgare, så blir resultatet allt annat än glamoröst.

Tanken med denna artikel är däremot inte att försöka få nyblivna mammor att tro att lyckan består i att ta fram högklackade skor och kroppsnära plagg så fort de första kilona är borta. Nej, ner med axlarna. Här handlar det om komfort!

LÄS OCKSÅ: Praktiska tips om babykläder 

Måste vara bekväma

Första budordet under tiden efter förlossningen måste vara att gå i kläder som sitter bekvämt. Dom bör inte strama för mycket, varken i midjan eller längre ner. Många har trots allt stygn i underlivet eller måste använda binda ett tag. Då är det ingen vits att klämma in sig i ett par skinny jeans.

Känner du ändå inte för att bli helt ”slösäck” i siluetten kan du välja en lös överdel som en tunika eller omlottklänning, som du kombinerar med behagliga tights som markerar benen utan att det blir för stramt.

 f.v. Behaglig lång cardigan i omlottmodell (Ellos), svart kjol med god plats för magen (Mamalicious). Shiny tights med elastisk midja (LaRedoute).

BILD: KOMFORT: f.v. Behaglig lång cardigan i omlottmodell (Ellos), svart kjol med god plats för magen (Mamalicious). Shiny tights med elastisk midja (LaRedoute).

Ja till mönster!

Välj gärna mönstrade överdelar. Mönstren bidrar till att både kamouflera områden där du fortfarande har några extra kilo och till att fläckar från babymat och kräks inte syns så bra! 

F.v. Klänning med mönster och smart knäppning fram, som möjliggör amning (Ellos), rymlig blus med blommönster (Ellos). Mörkblå klänning med stjärnmönster och amningsöppning (Svangerskapet) 

Så var det sällskapslivet...

Det är säkert inte förväntat att du dyker upp på alla fester och träffar den första månaden efter förlossningen. Men när formen tillåter det, är det trevligt att kunna vara lite social igen.

Men steget dit kan vara längre än vanligt under denna period. Finkjolen från förra året passar i alla fall inte. Och man vill ju inte gå på julfest i joggingdress heller!

Svart kan kanske verka lite dystert, men denna färg är också en vän i nöden! Hemligheten är att alla mörka färger förminskar, medan ljusa färger förstorar. Verkar brösten större än du är bekväm med, eller magen fortfarande ser många månader gravid ut, så kan plagg i svart, mörkblått och lila vara fina att välja när du vill vara fin. Framstår det som väldigt mörkt, kan du tona upp det med strassmycken, ett fint skärp eller kanske en ballerinasko i guld?

 F.v. Kungsblå klänning med diskret amningsöppning (Mamalicious), röd klänning i omlottmodell och bra möjlighet för amning (Purlogogpersille.dk), mörkblå klänning med omlott över bysten och paljetter i midjan (Mamalicious).

Fint och praktiskt för amning

Amningen kan vara en utmaning för garderoben! Vanliga klänningar är hopplöst, i alla fall i offentligheten. För man kan ju inte lyfta upp hela stassen bara för att få fram bröstet.

LÄS OCKSÅ: Vem vill ha en ensamstående mamma? 

Under vinterhalvåret är man också känslig för bröstinflammation. Överdelen bör därför värma extra bra över brösten, samtidigt som de är lätt tillgängliga för babyn.

Som tur är finns det både fina och praktiska amningsplagg. Välj tvådelade klänningar eller varianter med öppning fram, och välj gärna material som fleece och merinoull. Dom håller dig varm samtidigt som de andas och förhindrar att du blir svettig och illamående.

 F.v. Tröja med amningsöppning och fleecefoder över bysten, amningsklänning i ull och viskos i djupblå färg. Allt från Ammebutikken.no

Annons