Foralder

Avföring hos baby

Färg och konsistens på avföringen från din baby förändras hela tiden de första veckorna

AVFÖRING: Babyns avföring förändras mycket de första veckorna. Foto: Scanpix

Vad som kännetecknas som "normal" eller "onormal" avföring hos spädbarn är väldigt individuellt, enligt barnläkare Jenny Ringnes från lommelegen.no.

– Det är först och främst babyns avföring, mekonium, som är samma hos alla. Avföringen är svart och seg i konsistensen och kan påminna om tjära. Inom 48 timmar efter en födsel ska alla spädbarn ha haft minst en sådan avföring.

LÄS OCKSÅ: Percentilschema - ditt barn ska följa sin kurva

Avföring varierar från grön till brun

Efter ett par dagar förändrar sig avföringen till "vanlig" babyavföring, och den varierar från lös grön-brun till lös gul-brun i färg och är kornig i utseende.

– Avföringsmönstret de första fem dagarna innan bröstmjölksproduktionen har kommit igång ordentligt, kan variera från flera avföringar om dagen till avföring en gång om dagen eller varannan dag. Allt detta är normalt, säger Ringnes.

Sur-söt och gyllene avföring

Efter fem dagar när amning eller flaska har kommit igång ordentligt är det vanligt med avföring efter varje måltid, speciellt hos spädbarn som ammas. Ändå är det skillnad på avföringen hos barn som för mjölkersättning och de som får bröstmjölk.

– Avföringen hos barn som ammar har en sur-söt lukt som påminner om sur mjölk och är gyllengul i färgen. Spädbarn som får mjölkersättning har en mer gul-brun avföring som luktar stramt och det är större chans för att få förstoppning, säger Ringnes. Men förtydligar att det oftast inte är någon allvarlig orsak till det.

LÄS OCKSÅ: Så vet du att babyn äter tillräckligt

Spädbarn kan bli förstoppade

– Bebisar som får modersmjölkersättning kan lättare få förstoppning än de som får bröstmjölk, eftersom ersättning är konstgjort framställt, medan bröstmjölk blir till i människokroppen och utöver viktiga näringsämnen innehåller immunglobulin som förutom att skydda mot sjukdomen har en milt laxerande effekt . Dessa immunglobuliner finns inte i ersättning, förklarar Ringnes.

Förändringar när fast föda introduceras

Och från söt eller syrlig, ljus eller mörk, förvandlas avföringen i både lukt och utseende när babyn introduceras till fast föda.

– I början kan barnet reagera med att bli förstoppad, då barnet ofta får i sig mindre vätska. En annan orsak kan vara att maten som introduceras har en förstoppande effekt, som till exempel bananer, äpplesås och risgröt.

LÄS OCKSÅ: Enkla knep för bättre familjeekonomi

Sviskonjuice eller maltextrakt hjälper mot trög mage

Tecken på förstoppning är att avföringen kommer i små klumpar och det går ofta tre dagar eller mer mellan varje avföring.

– Det är viktigt att kontrollera att man blandar ersättningen rätt. Om man har i för lite vatten, kan detta leda till förstoppning. Oftast är förstoppningen ett övergående problem som kan rättas till av sig själv, eller genom försiktigt användande av vatten, päron- eller sviskonjuice eller glycerin - suppositorium.

– Man kan antingen ge sviskonjuice eller maltextrakt till nyfödda så tidigt som de första veckorna. Jag rekommenderar alltid föräldrar att diskutera det med en sjuksköterska eller läkare först för att ge rätt mängd och även för att utesluta att det finns någon allvarlig orsak, säger Ringnes.

Kan hjälpa att byta grötsort

Barnläkaren rekommenderar att man provar sig fram med olika varianter av en matvara, som exempelvis gröt.

– Om barnet får risgröt och blir förstoppad är det bra att byta till havre- eller korngröt som innehåller mer fibrer, säger Ringnes.

Bra tips till ett sunt avföringsmönster:

0-6 mån:

  • Spädbarn ska ha haft minst en seg och väldigt mörk avföring inom 48 timmar efter födseln.
  • Var uppmärksam på att tolka tecken på om spädbarnet är hungrig och ge regelbundna måltider.
  • Öka gradvis mängden modersmjölk/ersättning hos barn som tar flaska.
  • Vid förstoppning, ge lite sviskonsaft eller maltextrakt från flaska.

Från 6 mån:

  • Börja tillvänjning av fast föda med bara en matvara åt gången.
  • Vid förstoppning, undvik bananer och byt gärna risgröt med havre- eller korngröt. Kom ihåg att vara noga när du blandar vatten och ersättning om barnet får flaska.

Källa: Barnläkare Jenny Ringnes

LÄS OCKSÅ: Hur mycket ska en baby gå upp i vikt?

Ökadagar = ingen avföring

Under ökadagarna går emellertid frekvensen av avföring ner lite, och det kan ibland gå en vecka utan avföring. Enligt sjuksköterska och amningshjälpen Vibeke Högseth är det inte förstoppning, utan det beror på att barnet smälter mjölken helt.

– Bröstmjölk kan smältas nästan helt i barnets tarm. Därför kan det för många barn gå dagar och veckor mellan var gång de har avföring, speciellt om barnet blir äldre och tarmen får en mer effektiv näringsupptagning. Så länge barnet växer som det ska, att det följer sina egna kurvor, och inte har väsentligt obehag som kan tyda på förstoppningsbesvär, behöver man inte bekymra sig för det, förklarar Högseth.

LÄS OCKSÅ: Stramt tungband kan ge amningsproblem