Foralder

Baby i barnvagn: Så ska det inte göras!

Med de bästa intentioner ser vi till att vårt barn får tillräckligt med sömn – och bra sömn. Man vill helst att babyn ska sova lite till när han äntligen har somnat och vi vill helst inte väcka honom. Men genom att täcka över vagnen och inte ta av mössan inomhus riskerar vi att babyn blir överhettad.

Så ska det inte göras! Täcke över vagnen ger babyn för lite luft! Foto: Elisabeth Lofthus

Farlig trend

Det här med att täcka över vagnöppningen med en filt är en trend som jag inte helt vet var den kommer ifrån. Sjuksköterskor avråder föräldrar från att göra detta, med tanke på ökad risk för plötslig spädbarnsdöd till följd av CO₂ ansamling och eventuell överhettning inne i vagnen, säger sjuksköterskan och författaren Nina Misvær till Mammasidan.se

Hon är av uppfattningen att de flesta föräldrar använder filten över vagnen för att göra det mörkare inne i vagnen, så att babyn somnar fortare och kanske även längre. Men hon understryker att det är en riskfylld chans att ta bara för att babyn ska sova en timme extra.

-Stickad eller virkad flit är lika illa

Nina rekommenderar föräldrar att använda filten över halva öppningen så att det i alla fall blir lite mörkare för barnet inne i vagnen. -Då kommer det in tillräckligt med luft samtidigt som man avskärmar lite från ljuset, säger sjuksköterskan.

Hon tillägger även att många kanske tror att stickade filtar är okej att täcka vagnöppningen med, eftersom det har små ”lufthål”, men avråder från detta också. - En stickad filt är tillverkad för att hålla barnet varmt, därför fungerar inte dessa hål som lufthål, utan snarare som luft-fickor som håller temperaturen, förklarar Nina och rekommenderar insektsnät som enda alternativ som man kan täcka vagnöppningen helt med utan att det är farligt.

Ökad risk för plötslig spädbarnsdöd

Torleiv Ole Rognum, professor vid Rättsmedicinska institutet, påpekar att CO₂ ansamling och upphettning kan ge en ökad risk för plötslig spädbarnsdöd, och rekommenderar föräldrar att använda sunt förnuft när det gäller att täcka över vagnöppningen. - Täta regnskydd kan också göra det väldigt varmt och kvavt inne i vagnen, så föräldrar måste se till att det finns bra luftgenomströmning, säger han.

Genom att helt täcka för vagnöppningen blir den väldigt tät på grund av ökad mängd CO₂, det betyder att samma luft cirkulerar runt inne i vagnen eftersom den gamla luften inte kommer ut, därmed kommer ingen ny luft in. Att andas in för stora mängder CO₂ kan ge ansamling av gasen i blodet, ett tillstånd som kallas hyperkapni eller CO₂narkos. Detta kan leda till att blodets surhetsgrad (pH) sjunker, något som kan leda till reducerad medvetenhet, hjärtrytmsrubbning och död. Källa: Landsföreningen för oväntad barndöd, Norge

Lager-på-lager

Nina Misvær tycker också att en viktig faktor till att babyn kan riskera att bli överhettad är hur mycket föräldrar tar av kläder. - Det är svårt att vara nybliven förälder när det gäller påklädning i vagn, säger hon och vet av erfarenhet att de flesta tar på för mycket och inte för lite. - Man tänker att barnet inte får bli kallt, och tar på för mycket med goda intentioner, säger Nina. Hennes bästa råd är att känna bak i nacken på babyn – inte på händer och fötter.

Det enklaste är att klä på babyn lager-på-lager. Då slipper du att välja på att ta av en tjock dress så att babyn blir för kall utan, eller att låta den vara på så att han egentligen blir för varm. Nina Misvær understryker även vikten av att undvika överhettning inne på köpcentrum och rekommenderar att man tar av mössan på en gång man kommer utifrån och in. - Öppna upp lite i dressen eller lyft täcket eller det han har på sig i vagnen, och var uppmärksam på om det är tillräckligt efter vart, säger hon.

Rekommenderar ull

Många tror kanske att lammskinn i vagnen är allt för varmt för barnet att ligga på, men här tar många föräldrar fel. - Lammskinn är superbra hela året. Och faktiskt använder man lammskinn för att skydda mot värme i varma länder. På sommarhalvåret hindrar skinnet att barnet blir svettigt och det håller en jämn temperatur, faktiskt även när solen skiner på det, förklarar chefen för Nøstebarn, Jannecke Riisøen för Mammasidan.se

Resten av året är det värmeisolerande egenskaperna som är viktigast. Många lägger flera lager över barnet, men tänker inte på kylan som kommer nedifrån. En annan fin egenskap med ull är att om barnet blir för varmt – och det kan hända den bästa föräldern – blir det ingen fara för överhettning eftersom ullens luftinnehåll gör att fukten absorberas och släpps ut. Av samma orsaker är ullkläder även bra att ha i vagnen. Så länge barnet ligger ordentligt nere i vagnen räcker det oftast med bara ull – ett lager på sommaren och flera på kalla dagar, säger Jannecke.


Översättning: Ida Otterholm