Foralder

Babyfotografering: Så tar du proffsiga bilder!

Fotograf delar med sig av hemligheterna bakom de fina babybilderna.

Foto: Tone Haldorsen

Alla önskar fina bilder av sin nyfödda baby, och inte minst när babyn blir lite större. Många väljer att göra

detta hos en professionell fotograf, men det är inte säkert att du behöver använda pengar på det. Här delar fotograf Tone Haldorsen, från haldorsenfoto, med sig av tips på hur du kan ta bättre bilder av din baby, hemma med din egen kamera!

LÄS OCKSÅ: Appar för baby

Nyföddfotografering:

Vänta ett par veckor

Det bästa är att vänta tills babyn är 1-2 veckor gammal.

Många bebisar är lite skrynkliga och oroliga efter förlossningen, så en vecka eller två senare får de fram dom söta babydragen och gör babyn lugnare framför kameran.

Naturligt ljus

Ta bilder i ett ljust rum med så stora fönster som möjligt. Ju mer naturligt ljus, ju bättre är det. Välj det ljusaste rummet i bostaden, helst med ljusa väggar i tillägg till mycket ljus. Välj en tidspunkt på dagen då solen inte skiner direkt in, men när hela rummet är ”jämt” upplyst.

Undvik blixt om du kan

Blixt kan vara din värsta fiende när du tar bilder, men även din bästa vän. Undvik blixt om du kan och använd hellre det naturliga ljuset i rummet. Om du måste använda blixt är det bra med en extern blixt med softbox på. Den gör att ljuset sprider sig jämnare och ger ett mjukare ljus. Det är också bra att vrida upp blixten mot taket eller lite upp på väggen så ljuset reflekterar därifrån och ner på babyn. Direkt blixt blir i dom flesta fall inte bra då det ger ett väldigt hårt ljus och mycket skugga.

Använd neutral bakgrund

Neutral bakgrund är väldigt bra att använda. En vit/ljus vägg, ett vitt eller svart lakan (eller den färg du vill ha på bakgrunden) skapar en ren och lugn bild. Mycket mönster och störningar kan stjäla fokus från babyn, och kan bli jobbigt att titta på i längden. Om du använder photoshop eller liknande är det dessutom svårare att redigera bilder med mönstrad bakgrund än om du har enfärgad bakgrund. Vill du ha helt svart/vit/färgad bakgrund är det en fördel att lägga en filt/pläd i samma färg som väggen på golvet som babyn kan ligga på.

LÄS OCKSÅ: Det första leendet

Lek med idéer, men överdriv inte

Var kreativ, men flippa inte ut! Tänk i förhand ut hur babyn ska vara på bilden. Sovande, vaken, med kläder, utan kläder, rekvisita, ingen rekvisita? En del tycker om att klä babyn i olika kostymer, hattar, hårband och liknande, medan några tycker om när det är rent och enkelt. Ska babyn ligga i sin säng eller på en skinnpläd? Lek med idéer, hämta inspiration från diverse fotosidor, men tänk på att en liten baby är oförutsägbar och inte alltid överens med fotografens idéer. Mitt bästa tips är att göra det så enkelt som möjligt. Få fram babyn, inte sakerna omkring.

Babyn är chef!

Använd gott om tid. Babyn bryr sig inte om att du vill ha en bra bild, så det bästa är att avsätta gott om tid direkt efter amning/blöjbyte, när babyn sover eller när babyn är lugn och nöjd. Ingen tycker om att bli fotograferad när man inte känner sig i toppform! Ska du ha flera uppsättningar är det bra att ta pauser emellan så babyn får lugn.

LÄS OCKSÅ: Bebisens gråt

Ta många bilder!

Ju fler bilder du tar, ju lättare är det att hitta någon du är nöjd med. Mängden bilder du känner att du behöver beror på hur bra du känner din kamera och hur trygg du är med bilderna du tar. Kom ihåg att bilder som ser bra ut på kameraskärmen kan se helt annorlunda ut på datorn – och på tvn.

Lär känna din kamera

När du känner din kamera är det lättare att ta bra bilder. Bländaröppning, ISO och slutningstid är alla element som hjälper dig om du vet hur du använder dom, men det är inte fel att använda automatiska inställningar om du är trygg med dessa.

Använd Photoshop eller Lightroom!

Alla fotografer använder photoshop, Lightroom eller andra redigeringsprogram till bilderna de tar. Det är inte alltid för att redigera bilden så mycket, men för att rätta till färger, jämna ut bakgrunden och skapa bättre kontrast. Du behöver inte många ändringar för att göra en tråkig bild till en fantastisk bild! Det finns många guider på bl.a. youtube där dom visar hur du kan göra det. Du kan även köpa böcker som guidar dig igenom det. Man lär sig också mycket på egen hand genom att experimentera med dom olika elementen.

Photoshop Element är ett rimligare alternativ för de flesta amatörfotografer då det innehåller de flesta funktioner som du har användning av.

Babyfotografering:

Var snabb på avtryckaren

Samma tips som för att ta bilder av nyfödda gäller även för lite större bebisar, men med lite större bebisar kan du leka lite mer med babyns kroppsspråk och särdrag, och är du snabb på avtryckaren kan du få många roliga bilder på babyn.

Ge babyn något att leka med

Om babyn har börjat åla eller krypa gäller det att göra det roligt för babyn också. Ha gärna en leksak tillgänglig som babyn kan leka med. Med neutral bakgrund blir det extra roliga bilder om leksaken har en stark färg. Det skapar kontraster och liv i bilden.

Inte bara le-bilder

Kom ihåg att babyn inte behöver titta in i kameran för att bilderna ska bli bra! Om barnet är upptagen med andra saker som leksaken han/hon fick, en fläck på väggen eller ett dammkorn på golvet kan du fortfarande få bra bilder. Det är inte bara leenden som gäller!

Ta bilder i barnets höjd!

Lägg dig gärna på golvet med kameran framför dig så får du kontakt med babyn. Oavsett vilken vinkel du tar bilden från är det bäst att vara på samma höjdnivå som barnet.

Använd Zoomen!

Lek med zoomen på kameran! Närbilder kan bli nog så bra som bilder med hela barnet.

Översättning: Ida Otterholm