Annons:
Hem > Baby > Barnsäkra: Denna utrustning bör du ha
Barnsäkra: Denna utrustning bör du ha

Barnsäkra: Denna utrustning bör du ha

De flesta skador för småbarn sker i hemmet. Tack och lov är det enkelt att skydda sig. Läs artikeln. 

– Det är viktigt att du ser över stickkontakter, trappor och liknande, säger sjuksköterskan Hege Christine Sørensen. Hon rekommenderar föräldrar att lägga sig ner på golvet för att se rummet från barnens perspektiv.

– När man ligger i deras höjd ser man bättre vad som kan upplevas som spännande för barnet, det kan vara sladdar och andra saker som hänger ner, tipsar hon. 

LÄS OCKSÅ: Baby i barnvagn: Så ska det inte göras!

Trappgrind förhindrar fall

Norska hälsodirektoratet har gett ut en broschyr om barns miljö och säkerhet. Här tar dom upp de mest vanliga olyckorna bland småbarn och vad man kan göra för att förhindra dom. 

Fall från höjder är ett riskmoment, även för de allra minsta i åldern 0-6 månader. Utöver fall från skötbord förekommer även vippstol ramlar ner från bord eller andra höjder med barnet i. 

När barnet blir lite större och rör sig mer, behöver man se till att alla trappor är avspärrade med grind. Men även om man har spärrat av trappan är det viktigt att även trappen i sig är så säker som möjligt. Det är fort gjort att någon i familjen glömmer att stänga grinden efter sig. 

Svenska föreskrifter säger att det ska vara max 10 cm öppningar mellan steg i trappen och mellan spjälorna i räcket. Man bör emellertid vara observant på att inte alla trappor uppfyller dessa krav. 

Är detta ett problem hemma hos dig kan det åtgärdas på olika sätt. En list kan sättas mellan trappstegen för att göra öppningen mindre och man kan få exempelvis anpassat plexiglas mellan spjälorna i räcket. 

Produkterna som förhindrar brännskador

När barnet börjar krypa och gå är köket en farlig plats. Ett nyfiket barn sträcker sig efter kastruller på spisen och tar tag i det varma glaset på ugnen. Det sistnämnda kan man skydda med hjälp av ugnsgaller som kan justeras på bredden och sättas framför ugnsluckan. 

Många braskaminer är snygga att se på men kan vara en stor fara för barn. Speciellt när de kryper runt på golvet och tar tag i saker för att ta sig upp. En lösning är att skärma av den helt med hjälp av ett grind-system. 

Kontrollera temperaturen på badvattnet

Det är viktigt att barnets badvatten inte är för varmt. Detta kan du kontrollera genom att använda en termometer eller genom att känna efter med din armbåge. 

Tänk på att barnhud är väldigt känslig och att den kan få skador vid temperaturer ända ner till 40 grader. 

Skållning kan även ske om det inte finns en temperaturspärr på kranen till badkar, dusch och handfat. Så var extra uppmärksam när barnet är i närheten av dessa. Det finns produkter på marknaden som förhindrar att barnet kan komma i närheten av kranen. 

LÄS OCKSÅ: Spädbarnsvård – for dummies 

Saker som fastnar i halsen

Barn bör alltid övervakas när dom äter, eftersom det kan fastna mat i halsen. 

Barnet som kryper runt på golvet har en omättlig upptäckarlust och allt det hittar ska in i munnen. Därför ska du alltid välja leksaker som är passande för barnets ålder. Leksaker ska vara ha en varning om de är farliga för barn under tre år. Även om en leksak vid första anblicken ser ok ut, kan det vara en risk att delar lossnar. 

Produkten Baby Safe Feeder låter barnet gnaga på mat genom ett plastnät. Det är ett säkert alternativ, men det är inte säkert att plastnätet tilltalar din baby's delikata smaklökar. 

Om barnet använder napp, bör du regelbundet kontrollera att den är hel och att sugdelen sitter fast i skyddsbrickan. Var även uppmärksam på delar i kläder, som stora knappar och liknande. 

LÄS OCKSÅ:  10 råd om babyns första mat

 

Annons