Annons:
Hem > Baby > Därför gråter bebisen
Därför gråter bebisen

Därför gråter bebisen

Alla bebisar gråter en del. En del gånger är det enkelt att förstå varför; barnet är hungrigt, för varm, för kall, känner obehag av våt blöja, eller helt enkelt önskar din kärlek och närhet. Men ibland kan det verka som ett litet mysterium, men det viktigaste är att finns där och erbjuder tröst och gos.

Den viktigaste trösten

Att gråta är det enda sättet de minsta bebisarna klarar av att kommunicera på. Därför är det viktigt att du är lyhörd för vad bebisen försöker berätta för dig. Självklart är det inte alltid enkelt.

Du bör reagera snabbt när bebisen gråter. Om bebisen upplever att den blivit ignorerad kommer den att uppleva detta som väldigt negativt. Ett nyfött barn har ännu inte lärt sig att skilja sig själv från omgivningen. Nu ska det lära sig om sig själv och sina närmaste personer. Om det upplever att det inte får svar på sina försök till kontakt kan detta göra att barnet får ett svårt förhållande till sig själv och andra i framtiden. Det kommer vänta förtvivlan mot sig själv.

Man har forskat mycket på hur mammor förhåller sig till barnets gråt och hur det påverkar barnets beteende. Mammor som reagerar snabbt på barnets gråt har en tendens att få barn med goda kommunikativa egenskaper, både när det gäller tal och beteende. Bebisar som får ligga mycket ensamma och gråter utan att få svar, gråter oftare och längre än bebisar som snabbt får mycket uppmärksamhet.
En del tror att om man alltid tröstar bebisen när den gråter så kommer barnet bli bortskämt. Under barnets första levnadsår kommer det ha stort behov av kärlek, omsorg och uppmärksamhet, och det är omöjligt att skämma bort barn genom att visa uppmärksamhet när det behöver det.

Goda råd om att barnet behöver skrika för att utveckla sina lungor ligger det inte heller mycket sanning i. Det är fel. Lungorna utvecklar sig oavsett- trösta barnet!

Gråtanfall:

Det är vanligt att bebisen (0-3 mån) har gråtanfall. Detta uppträder ofta under eftermiddagen och kvällen. Bebisen kan gråta intensivt i en halvtimme. Detta gråtmönster kan hålla på i veckor, och du kommer att bli ganska trött. Få någon som du litar på att avlasta er lite i ett par timmar om det blir för illa.
Barnets gråt är ett sätt att anpassa sig till världen som är ganska så annorlunda än din trygga livmoder. Ju mer omsorg och tröst du ger, ju snabbare kommer detta att gå över.

Kolik:

Om bebisen har kolik kan den gråta längre än 2 timmar. Kiropraktorer, akupunktörer och andra alternativa behandlare erbjuder behandling. Allt är inte dokumenterat som effektiv behandling men många föräldrar säger sig ha funnit hjälp genom dessa metoder. Koliksmärtorna brukar avta och förbli försvunna runt 3-månaders åldern.

Gråt under natten:

Vad gör man om barnet inte vill komma till ro om natten? Det du säkert redan har gjort! Bär det i dina armar, gosa ner det i en varm och gosig filt eller försök lägga något mjukt under barnet. Några väljer en liten körtur i vagnen. Med lite tålamod, vaggning, sång och lugn gång kommer barnet troligen att lugna ner sig allt eftersom.

Bebisar som gråter mycket under natten kommer att vara en stor känslomässig belastning för föräldrarna. Du känner dig otillräcklig och gör vad som helst för att få barnet att sluta. Bli inte rädd för dessa känslor. Det som är viktigt är att du försöker hålla dig lugn – din stress kommer förstärka barnets oro. Akta dig för affekthandlingar! Även om du tänker på att kasta bebisen i väggen (något som är vanligare att nyblivna föräldrar tänker än du tror!) så gör du det självklart inte.

Skilj mellan gnäll och andra ljud bebisen gör och gråt. Många bebisar gör ljud i sömnen och en del bebisar gnäller lite innan dom somnar. De flesta föräldrar förstår instinktivt skillnaden mellan gnäll och gråt.

Det råder en del oenighet, både bland experter och föräldrar, hur man ska gå tillväga för att få goda sovrutiner. En del använder Ferbers metod, andra väljer att sova tillsammans. Oavsett är det en ganska stor enighet om att det under bebisens första 3 månader inte är realistiskt att genomföra någon drastisk ”sömnregim” och att man inte ska låta nyfödda bebisar skrika sig till sömns. Bra rutiner för och vid läggdags kan emellertid vara smart att införa tidigt. Läs mer om hur du kan hjälpa bebisen till god nattsömn.

Hur trösta bebisen?

Du har säkert redan hittat flera metoder som är bra för just din bebis. Här är några fler tips:

  • Låt bebisen uppleva gung-rörelser. Antingen kan du gunga bebisen, använda en bil, en vagga eller en gungstol som skapar rörelsen.
  • Gå eller dansa med vikt på rytmiken. Dessa rörelser påminner bebisen om tiden då den blev vaggad i livmodern.
  • Rör bebisen fram och tillbaks i dina armar eller i barnsängen.
  • Gå med bebisen i en bärsele.
  • Spela musik på moderat ljudnivå. Eller spela själv ett instrument om du kan.
  • En del bebisar blir lugna av jämna ljud som till exempel tvättmaskinen.
  • Använd din egen röst och sjung vaggvisor och barnsånger.

Mat, mat, mat!

Om bebisen skriker för att den är hungrig – ge den mat på en gång. Barnet reglerar sig själv. Låt det få bröstet när det visar tecken på att vara hungrig. Glöm den föråldrade 4-timmars regeln. Många spädbarn behöver bröstet oftare. Om du har en bebis som vill suga hela tiden, och du vet att det inte är hungrigt, behöver du inte mata den varje gång. Ge den en napp?

Avklädning:

De första 4 veckorna i bebisens liv bör du vara försiktigt med full avklädning. En del bebisar reagerar på detta med gråt. Låt bebisen behålla ett par klädesplagg om möjligt. Täck bebisen med en handduk där du har klätt av den.

Smärta:

Om du uppfattar att bebisen har smärtor tex. ont i öronen eller kolik bör du hålla den tätt intill dig och trösta. Prata lugnande. Försök att hitta orsaken till smärtan. Kolla att inga kläder sitter åt eller gör ont. Om bebisen har ont i öronen kommer den tex. att försöka röra vid örat. Om barnet verkar sjukt, kontakta läkare.

Annons