Foralder

Därför ska ni börja med babysim

Många föräldralediga kan känna sig lätt klaustrofobiska under vinterhalvåret då utbudet av aktiviteter minskar drastiskt. Att gå och simma med sin lilla älskling är ett alternativ som kan vara både roligt och stimulerande en ruskig vinterdag.

Babysim är en vattenaktivitet där föräldrar och barn deltar aktivt tillsammans. De första mötena barnet har med vatten är avgörande för hur barnet senare i livet trivs i vatten. På babysim får du vägledning i hur du på ett uppmuntrande och tryggt sätt kan introducera barnet till vatten.

Enkla pedagogiska övningar med sång och lek används för att barnet ska känna sig tryggt i vattnet. Kurserna leds av instruktörer som är specialutbildade i just babysim.

Det arrangeras babysim i många städer i landet. Ta kontakt med din lokala simklubb. Då babysim är mycket populärt måste man räkna med lite väntetid innan man får plats i en grupp.

Vad lär sig bebisen?

På babysim lär sig barnen samhörighet, social träning och motorisk utveckling.

Föräldrarna får ett nytt sätt att vara tillsammans med sina barn. Barnet kan enkelt röra sig och vattnet runt barnets kropp bidrar till att barnet blir uppmärksam på sin egen kropp. Barn upplever vatten med alla sina sinnen. De klarar att röra sig på sätt som dem inte ännu klarar på land och får därför möjlighet att utveckla motoriken. I vattnet utvecklas barnens muskler på ett fördelaktigt sätt.

Babysim hjälper både barnen och föräldrarna att bli trygga i vatten

Det lilla barnet lär sig bl a att dyka och inte minst att själv komma upp till vattenytan.

Eftersom barnet tidigt lär sig hur det är att hamna under vattenytan får det samtidigt respekt för vattnet. Säkerhet och vattenanpassning är några av de viktigaste sakerna barn och föräldrar lär sig på babysim. Babysim har emellertid andra positiva aspekter.

Roligt för både föräldrar och barn

Babysim är ett bra ställe att träffa andra föräldrar och barn på. Under klassen får barnet dock sina föräldrars odelade uppmärksamhet.

Vem kan delta på babysim?

Alla friska barn kan delta på babysim. För barn med olika typer av funktionshinder kan babysim vara jätte bra. Läkare måste dock intyga att ett barn med funktionshinder eller sjukdom kan delta. Barnet måste väga minst fyra kilo och vara minst två månader gammal för att kunna vara med. Detta pga att man ska ha hunnit få reda på om barnet är vid god hälsa och ökar i vikt och därmed kommer att klara att hålla värmen i vattnet. Naveln måste även ha hunnit läka.

Att ohämmat kunna röra sig under vatten ger barnen en känsla av frihet. Vid händelse av en olyckssituation är barnet också mer förberett och grips inte av panik om det har fått ett naturligt förhållande till dykning under vatten.

Tidigare pratade man om barns "dykreflexer", som man önskade att barnet skulle använda sig av. Nu vill kursledarna att barnen lär sig att medvetet hålla andan istället för att förlita sig på sina reflexer. Barnen ska lära sig att gradvis och försiktigt hålla andan genom att hälla vatten över huvudet. Då kan man försiktigt pröva att låta barnet dyka under vattnet ett kort ögonblick. Man ökar sedan successivt längden barnet är under vattenytan.

Det är viktigt att ge barnet en konsekvent och tydlig signal för dykning. Signalerna är olika på olika babysimkurser. Det kan vara ett ord, en rörelse, luftpust i ansiktet eller vatten över ansiktet. Poängen är att barnet ska lära sig att hålla andan innan det dyker under vattnet.

Förberedelser

På babysim har vattnet vanligtvis en temperatur på minst 32 grader. Bebisar är vana vid högre temperaturer hemma i badbaljan. Det kan vara bra att innan kursen gradvis sänka temperaturen ner mot 32 grader så att barnet hinner vänjer sig och övergången till bassängen blir så behaglig som möjligt.

Låt barnet få några droppar vatten i ansiktet

Har du dusch hemma kan det vara smart att duscha tillsammans med bebisen därför det kommer du att behöva göra före och efter babysimklasserna. Det är inte nödvändigt att tvätta barnet med tvål innan babysim, då bebisen kan bli för hal och svår att hålla ett stadigt grepp om. På vissa ställen är man inte tvungen att duscha barnet innan man går ner i bassängen. Däremot måste de vuxna självklart duscha innan.

Vad tycker andra föräldrar som har gått på babysim med sina barn?

Läs vad dessa mammor tycker om babysim:

* June: Babysim var en social aktivitet: men kaos i omklädningsrummet!

* Wenche: Roligt i början men vattnet var för kallt!

* Trudy: Roligt med babysim. Uteslutande positiva upplevelser!

* Lene: Vår bebis stortrivdes på babysim. Vi fortsatte med nästa kurs.

* Ranveig: Inga problem, berättar tvillingmamma.

* Elin: Har haft bägge mina barn på babysim för att det var så bra.

Tack till dr. Ludmilla Rosengren, för information om babysim.

Läs mer på hennes sida om babysim: babysim.com