Annons:
Hem > Baby > Det första leendet
Det första leendet

Det första leendet

- Se hon ler! - Nej, hon har bara luft i magen! Har du haft denna diskussion med någon? Läs om när du kan förvänta dig det första leendet och vilka olika leenden vi ser hos bebisen under de första månaderna.

En bebis kommunicerar med föräldrarna ända från det att den är nyfödd. Gråt får snabbt upp föräldrarna på benen och bebisen kommer snart på att ett leende får föräldrarna att stanna hos henne. Leendet smittar och det goda känslorna strömmar tillbaks till barnet när föräldrarna ler tillbaks. Leendet varar livet ut och är en grundläggande mänsklig signal.

Tre sorters leende

En bebis har tre olika typer av leende som dyker upp under olika stadier i utvecklingen.

Reflexleendet
Reflexleendet dyker upp så tidigt som på den tredje dagen efter att bebisen är född. Man kan se det då och då under den första levnadsmånaden. Det är ett flyktigt leende som snabbt känns igen av de ivriga föräldrarna. Vanligast uppstår leendet när bebisen får en nervryckning när hon är på väg att somna. Det kan också uppstå vid försiktig kittling. Även om man tydligt ser att det är ett leende, är det en muskelsammandragning, och i denna ålder kan bebisen lika gärna se arg ut som le.

Det generella hälsningsleendet
När bebisen är mellan 4 och 6 veckor börjar han att visa ett fullkomligt hälsningsleende. Du har behandlat bebisen fram till nu som om den var social, och nu reagerar den också med att vara social. Han håller din blick. Ansiktet lyser och ögonen strålar. Han kan le på detta sätt till vem som helst, både till föräldrar och människor han aldrig sett förr.

Det selektiva leendet
Men detta ändrar sig radikalt någon gång efter att bebisen har blivit 6 månader. Bebisen ler inte längre mot främmande. Bebisen har lärt sig särskilja på människor hon känner och inte känner. Hon känner igen ansiktet till sina nära och väljer att låta leendet vara exklusivt förbehållet dom. Leendet har blivit personligt!

Producerar endorfiner

Leendet används oftast för att uttrycka glädje och vänlighet och leendet tolkas därför vanligen positivt över hela världen. Att le gör att hjärnan producerar mer endorfin, som i sin tur reducerar smärta. Det finns flera typer av leenden, både med öppen och stängd mun. De flesta människor ser intuitivt skillnad på ett «äkta», uppriktigt leende och ett «falskt», tillgjort leende, och tolkar känslorna hos andra människor rätt. Ett hjärtligt leende visas i hela ansiktet, även i ögonen, och inte vara i uppåtvända munvinklar eller blottade tänder.

Läs även:

Bebisens reflexer

Annons