Hem > Baby > Första leendet hos din bebis – det här betyder det
Första leendet hos din bebis – det här betyder det

Första leendet hos din bebis – det här betyder det

Många föräldrar går och längtar tills att ens bebis ska le för första gången och det är helt individuellt när det första lilla glada ansiktsuttrycket kommer. Läs mer här om när du kan förvänta dig det första leendet och vilka olika sorter vi ser hos bebisen!

En bebis kommunicerar med föräldrarna ända från det att den är nyfödd. Gråt får snabbt upp föräldrarna på benen och bebisen kommer snart på att ett leende får föräldrarna att stanna hos hen. Leendet smittar och det goda känslorna strömmar tillbaks till barnet när föräldrarna ler tillbaks. Leendet varar livet ut och är en grundläggande mänsklig signal.

 

Tre sorters leende

En bebis har tre olika typer av leende som dyker upp under olika stadier i utvecklingen.

Reflexleendet
Reflexleendet dyker upp så tidigt som på den tredje dagen efter att bebisen är född. Man kan se det då och då under den första levnadsmånaden. Det är ett flyktigt leende som snabbt känns igen av de ivriga föräldrarna. Vanligast uppstår leendet när bebisen får en nervryckning när hen är på väg att somna. Det kan också uppstå vid försiktig kittling. Även om man tydligt ser att det är ett leende, är det en muskelsammandragning, och i denna ålder kan bebisen lika gärna se arg ut som att le.

Det generella hälsningsleendet
När bebisen är mellan fyra och sex veckor börjar hen att visa ett fullkomligt hälsningsleende. Du har behandlat bebisen fram till nu som om hen var social, och nu reagerar bebisen också med att vara social. Hen håller din blick. Ansiktet lyser och ögonen strålar. Bebisen kan le på detta sätt till vem som helst, både till föräldrar och människor som hen aldrig sett förr.

Det selektiva leendet
När bebisen har blivit sex månader utvecklas hen och även så leendet. Bebisen ler inte längre mot främmande utan hen har lärt sig särskilja på människor som är bekantar och icke bekanta. Hen känner igen ansiktet till sina nära och väljer att låta leendet vara exklusivt förbehållet dom. Leendet har blivit personligt!

 

Producerar endorfiner

Leendet används oftast för att uttrycka glädje och vänlighet och tolkas därför vanligen positivt över hela världen. Att le gör att hjärnan producerar mer endorfiner, som i sin tur reducerar smärta. Det finns flera typer av leenden, både med öppen och stängd mun. De flesta människor ser skillnad på ett äkta uppriktigt leende och ett falskt tillgjort leende, och tolkar därefter känslorna hos andra människor. 

 

LÄS ÄVEN: Kräkningar hos bebisar - allt du behöver veta 

 

Foto: Studio Romantic/Shutterstock.com

Källa: Vårdguiden.se 

Blir det en flicka eller pojke? Nu väljer många att avslöja barnets kön genom att ha ett så kallat "Gender Reveal Party". Se mer om den senaste trenden i videon nedan!