Foralder

Ge inte dessa livsmedel till barn under 1 år

Kanske håller du på att trappa ner med amingen och så småning om börjar gå över till mer fast föda. Dessa 12 livsmedel ska du dock undivka att ge din småttning!

  • Salt

Salt ska inte ges till barn under ett år, då deras små njurar inte är tillräckligt utvecklade för att hantera så mycket salt. Om du lagar mat till ditt barn ska du därför inte salta den. Tänk även på att många kryddblandningar innehåller salt! Läs innehållsförteckningen noga. Det är däremot fritt fram att krydda maten med örter för att den ska smaka bättre för barnet. Dessutom är det inte bra att vänja barnet vid salt tidigt.

  • Honung

Kan vara giftigt för barnet om det innehåller sporer som kan utvecklas till vissa bakterier i barnets tarm.

  • Grön eller skadad potatis

Att äta grön potatis är inte bra för någon, varken för barn eller vuxna och kan orsaka magont, diarré eller kräkningar på grund av ämnet solanin. Detta kan även finnas i skalet, så det är därför extra viktigt att du skalar potatisen innan du ger den till ditt barn.

  • Hårdstekt eller rökt mat

Ta bort stekskorpa på maten du ger till ditt barn under ett år, som t.ex. på panerad fisk eller skinnet på kycklingen.

  • Grönsaker som innehåller nitrat

Nitrat finns ibland annat spenat, grönkål, ruccola, mangold, rödbetor och bladselleri. Detta ämne kan förvandlas till Nitrit hos barnet och hindra transporten av syre i blodet.

  • Socker

Socker innehåller bara tomma kalorier och inga vitaminer eller mineraler. Förutom självklarheter som godis och glass ligger socker dolt i många livsmedel, som exempelvis smaksatt yoghurt, sylt och kex. Ersätt istället dessa med andra livsmedel som frysta hallon eller naturell yoghurt. Vänj också barnet vid att dricka vatten istället för söta drycker som saft, fruktdrycker eller läsk.

  • Nötter, jordnötter och vindruvor

Det är en myt att man kan motverka allergi genom att vänta med att ge små barn nötter. Däremot är dessa livsmedel är mycket små och det finns en risk att de fastnar i halsen. Vill du ge det nötter bör de vara mosade eller i mycket små bitar och vindruvorna likaså samt utan skal.

  • Viss fisk

En del fisk innehåller miljögifter beroende på var den är fiskad, och det är därför att rekommendera att hålla nere på intaget av fisk.

  • Rå och halvrå mat

Livsmedel som äts rått som t.ex. ostron, råbiff och gravad lax är inte passande för så små barn.

  • Opastöriserad mjölk och färskost gjord på opastöriserad mjölk

Opastöriserade mjölkprodukter kan innehålla bakterier som ger diarré. Dessa produkter säljs inte i livsmedelsbutiker men kan fås på bondgårdar.

  • Risdrycker och riskakor

Ris kan innehålla höga halter av arsenik, och ska därför inte ges till barn under sex år.

  • Vatten från egen brunn bör kontrolleras

Har du egen brunn hemma till vattnet bör vattnets kvalitet kontrolleras innan det ges till barnen. Anlita ett företag som utför sådana kontroller för att vara säker.