Annons:
Hem > Baby > 6 stadier för att lära sig gå
6 stadier för att lära sig gå

6 stadier för att lära sig gå

Medan andra däggdjur reser sig upp omedelbart efter dom är födda använder människobebisen 12-15 månader för att lära sig gå. Här kan du läsa om de sex stadier ett barn måste gå igenom första året, innan den lilla kroppen är redo för att ta de första stegen på egen hand.

1:a stadiet – gåreflex
Det allra första tecknet på att bebisen är programmerad för att gå visar sig när barnet bara är ett par dagar gammal. När man håller den nyfödda upprest med stöd under armarna och fötterna nuddar underlaget kommer det att sparka hårt ifrån, som om han försöker att gå. Läs mer om bebisens reflexer

2:a stadiet – reflexen försvinner
När bebisen är två månader har den tidigare reflexen försvunnit. Bebisen sjunker ihop om föräldrarna håller honom under armarna och låter fötterna beröra golvet.

3:e stadiet – styva ben
När bebisen är ungefär tre månader sjunker inte längre bebisen ihop i knäna när han hålls mot ett fast underlag, med bra stöd under armarna. Benen blir styva och gör ett försök till att stötta upp kroppen. Allt som veckorna går och bebisen får stå på detta vis ett par gånger om dagen, blir benen hela tiden starkare och han klarar bättre av att hålla kroppen upprätt.

4:e stadiet – dra upp sig själv
När bebisen är mellan sex och nio månader kommer det att vara dags att resa sig upp på egen hand. Bebisen tar tag i en lämplig möbel och drar upp sig på benen. Spjälsängen, lekgrinden eller möbler kan användas som ”handtag”. När han äntligen har klarat av att resa sig upp tittar han stolt ut på sin nya utsikt. Och snabbt rasar han i backen igen, men låter sig inte avskräckas av det. Känslan av att skåda ut över ett nytt rike är oemotståndligt och han är snart på benen igen. Sakta men säkert blir han van vid att balansera sin egen kroppsvikt på sina egna ben.
Vid 11 månader klarar 50% av barnen av att stå utan att hålla i sig i något.

5:e stadiet – gå med stöd
Mellan nio och tolv månader kan barnet röra sig framåt med hjälp av stöttande föräldrahänder. Under denna fas kommer barnet att ta steg med stöd för att sedan tappa balansen. Den vuxna förhindrar att bebisen ramlar. Bebisen tycker att det är förfärligt frustrerande att ramla. Nu vet han precis vad han vill göra, men blir förtvivlad av nederlaget när balans och styrka i benen sviker. Men han håller ut och för varje steg blir han mer stöddig. Det stora ögonblicket när han klarar av att gå helt själv närmar sig...

6:e stadiet – gå själv
Mellan 12-15 månader tar de flesta barn sina första steg. Det är faktiskt en myt att de flesta barn går vid 12 månaders ålder. Bara 50% klarar av det och de resterande 50% lär sig att gå inom loppet av de kommande 3 månaderna.
De första stegen tas med armarna höjda och armbågarna böjda för att hålla balansen. De går bredbent, är ostadiga och stegens längd varierar för varje steg. Efter ett par månader är rörelserna mycket mer kontrollerade och armarna är inte längre höjda. Vid 18 månader går de flesta småbarn och har få fall.

 
Visste du att...
För många år sedan fick föräldrar höra att små barn hade ostabila anklar och var plattfota och att de därför behövde styva lära-gå-skor för att lättare lära sig gå. Modern forskning visar däremot att barn som får gå mycket utan skor utvecklar starka och mer koordinerade muskler. Man bör använda skor, inte för att gå i hemma, men för att skydda foten mot skarpa ojämnheter och kyla utomhus.

Skrivet av: sjuksköterska Elisabeth Lofthus. Foto: Istockphoto.com.
Källor: "Baby - et underverk", Desmond Morris, Gyldendal 2008
"Cappelens store bok om barnet", Nina Misvær (red), cappelen 2005

Annons