Foralder

Minfältet mor- och farföräldrar bör undvika

– Olika åsikter om barnuppfostran kan snabbt bli ett minfält. Direkt inblandning och kritik av barnuppfostran är något av det värsta mor- och farföräldrar kan göra, säger experten.

Barnuppfostran – ett minfält!

–Mor- och farföräldrar får absolut säga vad dom tycker, men det betyder inte att vi följer deras råd ändå. Ibland hör inte råden hemma i vårt årtusende alls, då får dom veta det, berättar en tvåbarnsmamma till Mammasidan.

Och hon får stöd av fler.

– De kan komma med goda råd, men de har ingenting med uppfostran att göra. Det är i alla fall vad jag tycker, skriver en mamma.

Det är en stor skillnad på att ge råd och att blanda sig i, skriver en ung mamma. – Det är sjukt irriterande om mor- och farföräldrarna ska kommentera allt du gör! De måste ge frihet att låta oss komma på saker på egen hand.

–Jag tycker att mor- och farföräldrar ska hålla käft om barnuppfostran så vida dom inte blir tillfrågade. De har gått igenom det, nu är det barnens tur att prova på sina barn, berättar en annan användare som irriterar sig på svärmors eviga ”välmenande råd”.

LÄS OCKSÅ: Detta borde någon ha berättat för mig innan förlossningen

Vanliga konflikter

En del teman som föräldrar och mor- och farföräldrar ofta är oeniga kring:

  • Matvanor
  • Oenighet om vad som är nyttig och onyttig mat och vad som är bra och nödvändiga matvanor.
  • Sötsaker
  • Oenighet om hur mycket godis och sötsaker barnet ska få. Som regel är mor- och farföräldrar lite mer generösa.
  • Påklädning
  • Klassiker: Mor- och farföräldrar tycker ofta att föräldrarna klär barnet för dåligt i förhållande till väder och vind.
  • Konsekvens, belöning och straff
  • Den ena parten tycker att den andra är för sträng eller auktoritär i barnuppfostran.
  • Säkerhet
  • Oenighet kring nödvändiga säkerhetsåtgärder.
  • Etikett, hövlighet
  • Oenighet om vad man kan förvänta av barnet. T.ex. bordsskick, tacka för maten, hjälpsamhet, inte sura eller klaga.
  • ”Bortskämda barn”
  • Oenighet om vad som är ”lagom mycket” när det gäller presenter, leksaker, kläder och tillbehör. Oenighet om vad barnet bör bidra med till gemenskapen.
  • Läggningsrutiner
  • När, hur och hur mycket barn ska sova

LÄS OCKSÅ: 10 saker du inte säger till gravida

Inte-blandasiginormen

–Jag tror nog direkt, tidig inblandning och kritik av barnuppfostran är något av det värsta mor- och farföräldrar kan göra, säger författare och tidigare forskare och lärare vid pedagogiskt forskningsinstitut, Oddbjørn Evenshaug.

Men han poängterar också det motsatta. – Att vara totalt ointresserad i barnbarnen är en annan väldigt negativ ytterlighet.

På norska nätsidan besteforeldre.no skriver han om ”inte-blandasiginormen”:

Mor- och farföräldrar kan gärna ha mycket kontakt med barnbarnen, de får gärna hjälpa och stötta både barnbarnen och deras föräldrar, men att blanda sig i barnuppfostran vill man be om att slippa. Kanske framförallt är mamma väldigt känslig för varje försök på inblandning från svärmors sida. Mor- och farföräldrar tycker oftast att detta är helt okej, även om inte alla klarar av att hålla sig undan. Men de flesta är antagligen glada för att de slipper ha något uppfostringsansvar. Det är trevligt att kunna ”skämma bort” barnbarnen lite!

Denna inte-blandasiginormen är ett centralt drag i förhållandet mellan äldre föräldrar och deras vuxna barn i vårt samhälle. Det är en vanlig uppfattning att föräldrar inte har någon rätt att tala om för sina vuxna barn vad de ska göra, inte heller när det gäller uppfostran av barnbarnen. ”Att lägga sig i” barnuppfostran eller överhuvudtaget i barnfamiljens liv anses som en stor ”synd”, och mor- och farföräldrar bör tänka ordentligt på vad dom både säger och gör.

LÄS OCKSÅ: Barn som inte vill sova

Dessa råd kommer inte föräldrarna lyssna på:
  • ”Du måste låta babyn skrika lite, den mår bra av det och tränar upp lungorna!”
  • ”Du ska inte bära babyn så mycket, då blir barnet bortskämt!”
  • ”Lite choklad gör ingen skada” (Mormor till baby 4 månader)
  • ”Ni satt på bilkudde när ni var två år, det var då inga problem?”
  • ”Barn ska synas, inte höras!”
  • ”Man ska alltid äta upp maten man har på tallriken”

De flesta vill gärna ha mor- och farföräldrarnas stöd

–Trots att inte-blandasiginormen är så stark är det mycket som tyder på att det är för lätt att dra slutsatsen att folk inte tycker att mor- och farföräldrar inte ska ha något att säga till om gällande barnuppfostran, i alla fall om du ska tro en norsk undersökning som gjordes 2001, skriver Evenshaug.

Undersökningen visade att dom tillfrågade som var ett representativt urval föräldrar (1544) om mor- och farföräldrar borde ha något att säga om barnuppfostran. Inte helt överraskande tyckte väldigt få att mor- och farföräldrar borde ha lika mycket att säga till om angående barnuppfostran som föräldrarna. Mer överraskande var det kanske att mer än 40% tycker att mor- och farföräldrarna bör ha mer att säga till om än dagis och skola, som båda har lagbestämd uppgift att bidra till uppfostran av barnen, något mor- och farföräldrar inte har. Dessutom tycker nästan två tredjedelar att mor- och farföräldrar bör ha minst lika mycket att säga till om gällande barnuppfostran som dagis och skola.

Härligt att någon bryr sig!

Många familjer idag är helt beroende av de roller och servicetjänster som mor- och farföräldrar påtar sig. Det kan vara servicetjänster som barnvakt, hämtning och lämning på dagis, skola och fritidsaktiviteter.

Många föräldrar berättar att dom också har stor respekt för den erfarenhet som mor- och farföräldrar kan bidra med.

–Jag saknar att få tips och råd från barnets mormor. Jag antar att jag hade fått mer tips och råd om mamma hade levt fortfarande, men det verkar som om svärföräldrarna är rädda för att trampa oss på tårna. Jag har aldrig någonsin sagt emot dom och tycker att dom är en jättestor resurs!

–Eftersom mina föräldrar har gjort ett bra jobb och svärföräldrarna har också fina resultat, så är jag öppen för hur dom gjorde, skriver en mamma.

–Självklart kan dom komma med tips och råd, skriver en annan kvinna. –Jag har aldrig upplevt att mor- eller farföräldrarna till våra barn har varit förmanande eller orimliga! Det är bara härligt att veta att dom bryr sig!

LÄS OCKSÅ: Metoder utan effekt

Fem roller mor- och farföräldrar kan fylla:

Dessa fem roller har många mor- och farföräldrar, berättar Evenshaug.

  • Omsorgsgivare
  • Kamrat och vän
  • Lärare och mentor
  • Förebild
  • Historieberättare

Mor- och farföräldrar är olika och förutsättningarna och möjligheterna varierar. En del har sviktande hälsa, andra dålig ekonomi. Intressena varierar och en del har mycket ansvar på annat håll och hinner helt enkelt inte mer. Ingen klarar allt. Men alla kan klara något. Så man får försöka hitta sin uppgift och sättet man gör så gott man kan. Kärleken till barn och föräldrar hänger inte på om allt är perfekt och ingen har rätt att döma andra. Det viktigaste för barnbarnen är upplevelsen att det mor- och farföräldrar gör för dom – mycket eller lite – är gjort med kärlek, skriver Evenshaug. Vad tycker du?

Amningsråd från gammelmormor är inte alltid lika bra...

Det är inte bara mor- och farföräldrar som vill komma med goda råd. Deras föräldrar är inte heller ”tappade bakom vagnen” berättar två av Mammanetts användare som har fått lite lustiga råd.

–Jag har som tur är inte fått annat än välmenande råd och uppriktigt nyfikna frågor från mina barns mor- och farföräldrar. Men min mormor däremot har givit mig många oönskade råd. Det konstigaste rådet var nog att jag borde sluta med ”den där amningen” när lilla barnet var 3-4 månader gammal. Då var hon ju stor nog att bara få flaska.

–Min son hade kolik och skrek förfärligt mycket de första tre månaderna. Då fick jag ett ”gott” råd från barnets gammelmormor, berättar en användare. –Din mjölk är för fet, sa hon. –Sluta amma, uppmanade hon. Jag följde inte rådet, men fick en bra historia att berätta vidare!

Hur stort inflytande bör mor- och farföräldrar ha i uppfostran?

Lämna en kommentar eller delta i vår diskussion: Ska mor- och farföräldrar tycka något om barnuppfostran?