Annons:
Hem > Baby > När får barn personnummer?
När får barn personnummer?

När får barn personnummer?

Personnummret säger mer om dig än du kanske tror! 

Vårt personnummer har vi med oss genom hela livet. 

Men hur går det egentligen till för att få det och kan man ha det i flera länder samtidigt?

Skillnad på personnummer och födelsenummer

Först är det bra att klargöra skillnaden på Födelsenummer och födelsedatum, då det finns en förvirring kring just detta. 

Enligt skatteverket är födelsenumret tre siffror, där sista siffran är udda för män och jämn för kvinnor. Efter dessa tre siffror läggs det till en kontrollsiffra. 

Födelsetiden är dom första sex siffrorna i personnumret. Det är det datum man föds. Födelsetid och födelsenummer skiljs åt med ett -tecken. 

LÄS OCKSÅ: – Låt bli min baby!

Personnumret är ett identifikationsnummer som tilldelas alla landets invånare direkt efter födseln. I Sverige är det alltså Skatteverket som tilldelar personnummer och det sker efter att barnet fötts och sjukhuset skickar dom ett meddelande om födsel. 

Detta sker helt automatiskt från sjukhuset, men det kan ta några dagar innan pappren kommer i retur till föräldrarna tillsammans med förfrågan om namnval. 

 

Vad betyder de olika siffrorna i personnummret? 

De flesta känner till att de första sex siffrorna i personnumret är födelsedatumet. Ordningen är år, månad och dag. 

De tre näst efterföljande siffrorna är födelsenummer. Den sista siffran av dessa tre säger vilket kön du är; jämn siffra = kvinna, ojämn siffra = man. 

Den fjärde och sista siffran är en kontrollsiffra som räknas ut maskinellt. 

Personnummer för barn födda i utlandet

Om en svensk medborgare föds i utlandet kan man kontakta ske för att registrera barnet och få rekviderat ett personnummer. Vid anmälan ska du bifoga barnets födelsebevis samt ditt och barnets andra förälders pass. 

– Detta är nödvändigt om man vill kunna få utfärdat ett svenskt pass. Pass ansöker man om på närmaste svenska ambassad. 

Kan ha personnummer i flera länder

Det går att ha personnummer i flera länder samtidigt. 

– Ett personnummer tas inte bort om man väljer att bosätta sig i ett annat kand, men man får status utflyttad i folkbokföringen. Får man personnummer eller en annan form av personlig identifikator i ett annat land är det inget hinder för att behålla det svenska personnumret. 

– Kan man resa utomlands innan man har fått personnumret? 

– Detta är inte Skatteverkets ansvarsområde, och olika regler gäller för olika medborgare. För svenska medborgare behöver man i utgångspunkten ha fått personnummer för att få utfärdat pass. 

LÄS OCKSÅ: Resa med baby på solsemester

Alla länder har inte personnummer

Födelse - och personnummer är nödvändigt i en rad sammanhang och skapar grunden för registrering i folkbokföringen och för en rad tjänster i samhället. Men enligt Roheim är det inte vanligt i alla världens länder. 

– Alla länder har inte födelsenummer, men en del länder har ett offentligt register och/eller en form av identifikator för registrering av invånare. Det är varierande hur stater organiserar detta och vilken kvalitet det är på registreringen. 

LÄS OCKSÅ: Ergonomi för småbarnsföräldrar

Annons