Foralder

Reflux: När kräkningen helt tar överhand

Odin var mycket besvärad av reflux. På ett vanligt dygn kunde han spy 70 gånger.

GICK IGENOM EN VÄLDIGT SVÅR TID: Odin var under första levnadsåret besvärad av reflux och hade stora problem att hålla kvar maten. Foto: Privat

När Inga Sinnerud (25) och äkta mannen Audun (28) väntade minstingen Odin (1,5) var de spända på om han skulle kräkas lika mycket som lillasyster Ida (3,5) hade gjort.

– Det vi inte visste var att det skulle bli hundra gånger värre än det, säger Inga.

Långt ifrån vanligt kräk

Redan direkt efter födseln kom de första tecknen på att Odin hade svårigheter att behålla maten, men problemen började på allvar när han var cirka två veckor gammal.

Odins problem var långt ifrån det man kan kalla vanligt kräk. Inga berättar att både soffa, golv och till och med väggar blev nerkräkta med modersmjölk.

– När han var färdig vid bröstet hann jag inte flytta honom, innan både Odin själv, jag och soffan blev plaskvåta.

LÄS OCKSÅ: Kräkning är vanligt

Hade smärtor

– Det värsta var att han hade ont och tokskrek nästan hela tiden. Det var en förfärlig situation eftersom han blev hungrig så ofta, ungefär en gång i timmen, och kräktes ännu oftare. Han kunde sova i 20 minuter innan det började igen, berättar Inga.

– Det var både deprimerande och illa att det skulle bli så och det kändes förfärligt meningslöst när ungefär all mjölk han hade fått från bröstet kom upp igen i rasande fart.

Gav honom tre gånger så mycket mat

Inga och Audun kontaktade först vårdcentralen för att få råd och hjälp att få bukt med problemet. Här blev dom hänvisade till en barnläkare.

Läkaren var enligt Inga inte speciellt oroad, när två månader gamla Odin tycktes följa sin viktkurva bra. Hon misstänkte att han kunde vara mjölkproteinintollerant och bad Inga undvika mjölkprodukter i sin diet. Något hon försökte, men upplevde efter ett tag att hon blev slapp och dålig av det.

Nästa steg var att ge Odin väldigt dyra modersmjölksersättningar.

Kostförändringarna hade emellertid ingen inverkan på problemet. Odin fortsatte att kräkas upp det mesta av maten och föräldrarna gav honom tre gånger det han skulle haft för att hålla hans vikt uppe.

De flesta barn har lite reflux

Enligt barnläkare Jenny Ringnes, läkare på Lommelegen.no, har mer eller mindre reflux.

– Det vill säga att de kräks efter måltider. En del spädbarn kräks mer än andra, något vi inte har någon bra förklaring till. Reflux i sig själv är helt ofarligt så länge barnet går upp i vikt och annars verkar nöjd och lugn, säger hon.

Beror ofta på intollerans av komjölk

I dessa vanliga fall kommer vanligtvis växa ur refluxen, enligt Ringnes, runt tolv månaders ålder och ofta tidigare.

I de fall där det är nödvändligt med vidare undersökningar säger hon att barnet ofta har andra symptom i tillägg till reflux, som till exempel dålig viktökning, barnet verkar otillfreds och att kräkningen förvärras.

– Beroende på läkarens undersökningar kan det bli nödvändigt att ta bort mjölkprodukter ett tag eller byta modersmjölkersättning om barnet inte dricker bröstmjölk. Detta är nog den vanligaste orsaken till reflux med andra symptom i tillägg, och kallas allergisk gastroenterit. Tillståndet beror oftast på intollerans mot komjölksprotein, och är oftast något man växer ifrån, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Kräkning och diarré hos barn

Skadad av magsyran

En dag upptäckte Inga och Audun till sin förskräckelse att Odin även hade blod i avföringen. På sjukhuset kunde man fastslå att magsyran hade bränt hål i barriären i matstrupen.

– Inte konstigt att han skrek hela tiden, det måste ha varit fruktansvärt smärtsamt, säger Inga.

– Han fick syredämpande mediciner och vardagen blev bättre. Odin blev helt klart en gladare kille, men frekvensen av kräkningar minskade inte, säger hon.

Hjälpte inte med fast föda

Familjen kände att de fortfarande inte hade hittat grunden till problemet, men från läkarna fick de höra att det nog skulle bli bättre när han började med fast föda.

Dessvärre blev det inte som dom hade trott. När Odin var sex månader gammal kräktes han både gröt, middag och brödbitar. – Det blev inte bättre, bara ännu äckligare att hantera, säger Inga.

LÄS OCKSÅ: När din baby inte vill äta fast föda

Vad är reflux hos barn?

Reflux förekommer när delvis digererad mat stöts upp från magsäcken. En muskel längst ner i matstrupen, vid övergången till magsäcken, stoppar som regel maten från att komma upp igen.

Hos spädbarn och små barn kan denna muskel fungera dåligt eftersom matsmältningssystemet fortfarande är under utveckling. När mat och matsyra ofta kommer upp i matstrupen kan det göra matstrupen sårig och inflammerad.

Orsakerna till att bebisar ofta har reflux är ofta en kombination av följande:

  • Slutningsmuskeln eller ventilen är inte helt färdigutvecklad.
  • Bebisar ligger mest plant. I denna ställning är det lättare för mat/vätska att läcka ut.
  • Kosthållningen är för det mesta flytande. (Därför ser man ofta att reflux förbättras när barnet börjar med fast föda.)
  • Bebisar äter ofta för fort, sväljer luft eller äter för mycket.

Källa: Helsebiblioteket.no / barnnläkare Jenny Ringnes från lommelegen.no

Grät av förtvivlan

Förtvivlat tog Inga ännu en gång med sig sonen till sin läkare, något måste man väl kunna göra?

– Jag grät på läkarmottagningen och Odin spydde ur både näsa och mun när vi var där. Detta måste ha gjort intryck för äntligen började det sjunka in för läkaren hur illa det var, berättar hon.

– Det gjordes ett ultraljud av Odins mage och hals, och vi remitterades till barnavdelningen på sjukhuset för att läggas in. Vi skickades dit samma dag.

– Jag visste inte vad jag skulle ta mig till. Skulle vi äntligen tas på allvar?

Behövde dokumentera kräkningar

På sjukhuset fick föräldrarna i uppgift att dokumentera och notera alla kräkningar under 24 timmar.

När dygnet var över visade det sig att Odin spydde hela 71 gånger!

För Inga och Audun var detta däremot helt normalt och något de hade levt med i månader.

Trots grundliga undersökningar kom läkarna aldrig till botten med vad som var orsaken till Odins problem.

Efter otaliga prover, olika mediciner och tester av olika sorters kosthållning, började han gradvis bli bättre. Till slut blev han bra av sig själv.

LÄS OCKSÅ: Victoria vägde bara 950 gram

Präglad av den tuffa tiden

– Vi har märkt att detta första år har präglat Odin och oss som föräldrar. Odin har ändå blivit en fantastiskt glad kille, något vi nästan inte trodde var möjligt, berättar Inga.

– Det var svårt att försöka tänka positivt när det höll på. Jag har gråtit mycket efteråt, för den första tiden som skulle vara bra har varit borta. Vid vissa tillfällen tänkte vi att han inte borde ha fötts. Han hade det ju bara så ont.

– Till andra föräldrar som undrar om barnet har reflux: Den stora skillnaden på vanlig kräk och reflux visar sig mest troligt på om barnet har det bra. Vårt första barn kräktes ofta ganska kraftigt men den stora skillnaden är att hon inte lät sig påverkas av det. Hon var lika snäll. Odin var starkt plågad. Och när ett barn har ont måste man kräva hjälp, säger hon.

Kan bero på andra sjukdomar

I de mer allvarliga fallen, kan refluxsymptomen enligt barnläkare Jenny Ringnes bero på andra sjukdomar:

  • GERD/refluxsjukdom, ett tillstånd där magsura irriterar/skadar matstrupen.
  • Blockering, oftast blockering där muskeln mellan magsäcken och tunntarmen gradvis förstörs så att det till slut blir omöjligt för maginnehållet att komma vidare.
  • Eosinofil ösofagit, en inflammatorisk sjukdom i matstrupen som har ett samband med matallergier.

– I sådana fall kan det vara nödvändigt att ta blodprover, ultraljud, röntgen av matstrupe/magsäck/tarm, ph mätning eller gastroskopi. Behandling beror på vad man hittar och kan vara allt från kostförändringar och refluxmediciner till kirurgi, säger Ringnes.

Fyra tips för att förhindra vanlig reflux:

  • Låt barnet rapa halvvägs genom måltiden och efter att det är färdigt med att äta.
  • Ge mindre, och oftare måltider.
  • Håll barnet upprest i minst en kvart efter måltiden innan du lägger det ner.
  • Bygg upp huvudänden av spjälsängen med tidningar och böcker, så att barnet inte ligger helt vågrätt.

Källa: Barnläkare Jenny Ringnes från lommelegen.no

LÄS OCKSÅ: Var uppmärksam på barnen i kylan