Foralder

Tips om att resa med bebis på solsemester

Planerar du en solsemester med din baby? Här är goda råd och tips på vägen!

EN DRÖM FÖR MÅNGA: God planering är essensiellt om man ska resa söderut med sin baby. Foto: NTB Scanpix

– När du reser till varmare breddgrader med en liten baby är det mycket man ska ta hänsyn till. Säkerhet, skydd mot solen, dehydrering, hygien, mat, blöjor, ja, det mesta, säger Charlotte Edøy från Reismedbarn.no

– Stressa inte!

En viktig uppmaning som hon har till föräldrar som ska ta med babyn på solsemester är att ha gott om tid på flygplatsen.

– Föräldrar som reser med barn kan ofta bli stressade, och då blir även barnen «svårare». Så ta er gott om tid på flygplatsen, både för att vara säker på att få säten tillsammans och att få lite lugn innan man går ombord, säger hon.

Reser man två vuxna tillsammans, tycker Charlotte att det kan vara smart att fördela rollerna. – Det kan vara smart att den ena har allt till barnet i sitt handbagage, medan den andra organiserar resedokument och «vuxensaker». Med tydliga roller före och under resan reducerar man faran för att något glöms bort, säger hon.

– Följ babyns tempo!

Familjen Sollin har god erfarenhet av att ta med babyn på sydliga resor. Minsta pojken Daniel (1.5) var bara sex månader gammal när familjen åkte på sin första resa till Hellas. Efter det har det blivit fler besök i Italien och kryssning i Karibien. – Alla resor hade sina utmaningar, säger mamma Svetlana.

– När man reser på semester med baby får man glömma solsemestrarna man har varit på utan baby. Det är den lille chefen som kommer att bestämma hur länge ni ska sova, när ni ska vara på stranden, hur länge ni kan vara på stranden, när och hur ni ska äta och så vidare.

– Men det är oavsett härligt att kunna åka bort och koncentrera sig på att bara vara föräldrar, säger hon.

Vad bör man ta med?

Det är ofta svårt att bestämma sig för vad man ska ta med sig för utrustning och mat på semestern.

Charlotte Edøy tycker att det är tryggast att köpa solkrämen i Sverige så att du vet vad du köper. Solkräm för barn bör ha hög faktor och inte innehålla hormorstörande ämnen eller vara allergiframkallande.

Även om man på de mest besökta turistplatserna som regel alltid kan köpa babymat och modersmjölksersättning, väljer många att ta med sig detta i bagaget från Sverige.

– Då vet du att du har mat som barnet garanterat tål. Tvivlar du på om ditt barn äter okänd mat, är det smart att ransionera för hela semestern. Barnmaten i utlandet smakar annorlunda än här i Norge, gröten är sötare och middagarna har annan konsistens, säger Charlotte.

Får man ta med mat på flyget?

Det kan även vara smart att ta med sig extra mat på flyget, ifall det skulle bli förseningar. Svetlana berättar att hon på den första resan tog med sig en mattermos med färdiglagad havregrynsgröt och en med kokande vatten för att blanda ut modersmjölksersättningen med.

Arlandas hemsida står det att det är tillåtet att ta med sig barnmat som är nödvändig ombord på flyget. Man bör emellertid vara förberedd på att redogöra för innehållet.

Svetlana berättar att hon inte har haft några problem med att ta med sig gröt ombord på flyget, men att hennes erfarenhet är att de blir strängare och strängare.

– Första gången vi reste kollade de bara den ena vattenflaskan, men sist vi reste kollade de allt. När vi reste till Firenze i Maj, tog vi flyg från Landvetter och där fick vi inte lov att ta med något annat än mjölk till Daniel, men efter mycket om och men kunde vi ta med juice i alla fall. De såg att jag erbjöd Daniel juicen innan jag skulle kasta den, och då gick det bra, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Hit åker barnfamiljerna på lyxcamping

Väntade tills han var sex månader gammal

Juli och Augusti är två månader när temperaturerna kan bli väldigt höga i sydliga Europa. Familjen valde därför att besöka Hellas i juni, så att det inte skulle bli för varmt för babyn.

Svetlana berättar att hon också valde att vänta tills han var sex månader gammal, så att han var färdig med de flesta vaccinationerna.

– När han var sex månader kunde han också sitta, så att vi inte behövde ta med oss en stor vagn. Det fungerade med en lätt och billigare vagn. Då var det inte så illa ifall den skulle gå sönder på flyget eller om den skulle börja rosta efter att ha varit i sand och saltvatten, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Smart på resa med barn

Kolla saker du bör ta med

Svetlana tog inte med sig resesäng hemifrån, då de kunde låna detta på hotellet. Hon vill ändå rekommendera andra att ta med sig sin egen om de har möjlighet till det. – Hotellets säng luktade inte gott och madrassen var inte så bra att ligga på, säger hon.

Charlotte från Reismedbarn.no tycker att blöjor och badblöjor också är något föräldrar bör överväga att ta med sig hemifrån. – Blöjor är ofta dyrare söderut, men hur mycket du packar beror självklart på platsen du ska till. Var också observant på att blöjor i utlandet kan innehålla andra ämnen än de här hemma, säger hon.

Av andra «bra att ha saker» rekommenderar hon att man tar med portionspaket med tvättmedel, extra saker som nappflaskor, napp och pipmugg.

– Det låter kanske lite besvärligt att behöva packa med sig så mycket på resa, men det positiva är att på hemresan är det mesta använt och du har mer plats för shopping, säger hon med ett leende.

LÄS OCKSÅ:Lustiga nöjesparker

Komihåglista till flygresan:

Liten nätt mössa

Maxicosi

Middagsburk

Grötpulver

Kokt vatten

BabySemp

Blöjor, skötmatta, påse till använda blöjor

Våtservetter

Extra byte

En liten filt

Bärsele

Napp

Handsprit (flaskan måste vara mindre än 100ml)

Kom generellt ihåg:

Vagn

Solkräm

UV-kläder

UV-skärm

Solglasögon och solhatt

Blöjor/Badblöjor

Filt

Lätta bomullsbodys

Leksaker

Barnmat

Nappflaskor

Ett litet reseapotek med nödvändiga saker som febernedsättande, termometer etc.