Annons:
Hem > Baby > Så intelligent blir barnet - kan mätas enligt födelsevikten
Så intelligent blir barnet - kan mätas enligt födelsevikten

Så intelligent blir barnet - kan mätas enligt födelsevikten

Huruvida man kan mäta intelligens kan diskuteras, men enligt en ny studie finns det ett samband mellan barnets födelsevikt och hur intelligent barnet blir senare i livet.


Det är en dansk studie som nyligen publicerats som har hittat detta samband. I studien deltog 4 696 bebisar som alla vägdes mellan 1959 och 1961 på Rikshospitalet i Danmark.
När barnen vuxit upp fick de göra intelligenstest vid 28 samt 50 års ålder. Resultatet visade att barn som vägde mellan 3500 och 4000 gram vid födseln var med intelligenta som vuxna enligt Videnskab.dk.


- Vi definierar normal vikt vid födseln mellan 2500 gram och 4000 gram, men i vår forskning kan vi se att människor som vid födseln vägde i den övre delen av skalan i allmänhet utvecklades till mer intelligenta vuxna. Men om vikten överstiger 4000 gram, går det åt andra hållet igen, säger docenten Trine Flernsborg-Madsen, vid enheten för medicinsk psykologi vid Köpenhamns universitet.


Enligt Videnskab.dk är den genomsnittliga intelligenskvoten (IQ) i USA cirka 100. I studien visade det sig att de som vägde mindre än 3500 gram vid födseln hade ett IQ på cirka 96, de som vägde mellan 3500-400 gram hade ett genomsnitt på 102, och de över 4000 gram hade ett genomsnitt på strax under 102.


Varför resultatet blev som det blev kan man inte veta, men Trine Flensberg-Madsen tror att det kan ha med moderns matvanor under graviditeten att göra. Hon är dock tydlig med att det naturligtvis inte är alla som har en låg födelsevikt som blir mindre intelligenta som vuxna, och alla som väger mycket blir inte automatiskt intelligenta. 

Källa: Videnskab.dk 

Annons