Foralder

Så går ett dop till

Är det dags att börja planera för dop? Här

Dop gudstjänst namn svenska kyrkan präst

har vi samlat allt ni behöver veta kring det praktiska, hur dopgudstjänsten går till och vad ni ska tänka på!

Det praktiska

- Börja med att välja ut en kyrka. Det behöver inte vara en kyrka inom den församling ni tillhör (det vill säga där ni bor), utan det är vanligt att man väljer en kyrka som har någon anknytning till familjen.Kanske rent av kyrkan där någon av föräldrarna själva döptes? Dock går det lika bra att välja kyrka efter att ni till exempel tycker att den eller platsen den ligger på är vacker. När ni har valt kyrka ringer ni till kyrkexpeditionen och bokar den, och förhoppningsvis är den ledig det datumet ni önskar (det är bra att vara ute i god tid!).

- Från att ni har bokat kyrkan fram till att det är dags för själva dopet behöver ni inte göra så mycket, förutom att börja planera dagen och bjuda in gäster såklart! Om ni inte har valt faddrar är det även hög tid att fråga dem om de vill ta sig an det ärofyllda uppdraget.Först några veckor innan det är dags för dop träffar ni prästen i kyrkan och går igenom programmet för dopdagen. Det finns nu utrymme för er att framföra era speciella önskemål, såsom psalmval, dikter, om det ska spelas musik eller liknande. De punkter som dopet traditionellt innehåller kan inte tas bort, men det går självklart bra att lägga till egna element i ceremonin.

- Det går absolut bra att spela och framföra egen musik, det vill säga annan musik än psalmer och orgelmusik. Tänk bara på att det ska passa ändamålet, och det kanske inte heller är helt lämpligt att spela musik från en högtalare, utan levande musik är att föredra.

- Själva dopet i kyrkan kostar ingenting; präst, organist, vaktmästare och kyrka ingår. Vill man så brukar det finnas en församlingssal eller gård som tillhör kyrkan, och som går att låna för fika eller mottagning efter dopet. Då står ni själva för det som ska serveras på tillställningen, men porslin och dylikt brukar finnas på plats.

- Barnets klädsel kan variera utifrån ert eget tycke och smak. Traditionellt sett bär barnet en dopklänning, som antingen kan lånas av församlingen eller som kanske redan finns inom familjen. Den långa klänningen ska representera barnets växande tro, men är inte obligatorisk att bära. Om barnet är lite äldre kanske det känns avigt för hen att bära en klänning, och då väljer ni helt enkelt något annat. Vitt representerar ”renhet”, så barnet kan till exempel bära en vit skjorta och ljusa byxor, eller en ”vanlig” vit klänning.

- Barnets ålder är inte heller så viktigt - det är aldrig för sent för dop! Vanligast brukar dock vara att barnet är mellan 3-6 månader.

Dopgudstjänsten

- En dopgudstjänst brukar vara cirka en halvtimme lång. På Svenska Kyrkans hemsida går det att läsa om det exakta programmet, men i korta drag är den uppbyggd så här (det ser ju självklart lite olika ut då många lägger in personliga inslag i dopet):

- Kyrkklockorna ringer

- Familjen går i samlad skara fram till dopfunten tillsammans med faddern/faddrarna. En psalm spelas samtidigt eller sjungs när ni har gått fram.

- En bibeltext läses av en förälder eller fadder.

- Trosbekännelsen läses.

- Prästens ställer frågan till föräldrarna:

Vill ni att ert barn ska döpas till denna tro och leva med församlingen i Kristi gemenskap?

Föräldrarna svarar då "Ja" till prästen.

- Vattnet hälls upp i dopfunten. Det kan till exempel vara ett syskon, fadder, eller prästen som hället upp vattnet. Prästen öser vatten tre gånger över huvudet.

- Dopet avslutas sen med bön och välsignelse.

svenskakyrkan.se kan en Gudstjänsordning för dop laddas ner där ni kan se en mer detaljerad överblick över alla inslag. Där kan ni även läsa om faddrarnas roll.

Efter dopet

Vad ni gör efter dopet är helt och hållet upp till er att bestämma. Vill ni ha en dopfest, eller nöjer ni er med gudstjänsten? En del väljer att utnyttja kyrkans lokaler, som nämndes ovan, för kaffe och tårta efter dopet. Eftersom ett dop också innebär presenter till er/barnet så överlämnas dessa nu efter dopgudstjänsten. Det är också vanligt att bjuda hem dopgästerna till er och bjuda på fika eller mat där. Ett dop är absolut ett tillfälle för firande, men brukar inte innebära ”party” utan är ofta en lugnare tillställning. Eftersom det brukar vara flera barn medverkande är det ofta fokus på dem och självklart huvudpersonen dagen till ära: den som blivit döpt!

Övrigt som är bra att tänka på:

- Skillnaden mellan ett dop och namngivning är att barnet vid ett dop blir kristen och medlem i Svenska kyrkan. En namngivning har ingen religiös koppling.

- Dopet är inte det som ”ger” barnet sitt namn, utan ni måste skicka in namnpapprena till Skatteverket för att barnet officiellt ska få sitt namn.

- Och sist men inte minst… glöm för guds skull inte nappen!

Källa: svenskakyrkan.se