Hem > Baby > Sex efter förlossning
Sex efter förlossning

Sex efter förlossning

Efter förlossningen förändras kroppen på flera sätt för dig som har fött barn. Även om slidan är väldigt flexibel efter att ha tänjts ut, så tar det ett tag innan musklerna går tillbaka. Detta kan bland annat göra att sex kort efter förlossningen kan kännas lite läskigt och ovant. 

LÄS ÄVEN: Sex efter förlossningen - när är du redo?

Man bör vänta minst sex veckor med vaginalt samlag för att inte känna obehag. I vissa fall behöver man mer tid på sig både fysiskt och psykiskt för att vara sugen på sex. Om du ammar kan till exempel östrogenbrist göra att du känner minskad sexlust. När östrogenet hämmas kan slemhinnorna i slidan bli tunnare och torrare, vilket gör att man kan känna obehag av sex. Använd i så fall glidmedel, och viktigt är även att använda kondom för att undvika risk för infektioner. 

Det finns ingen satt gräns för hur länge man ska vänta med sex efter förlossningen. Eftersom alla förlossningar och kroppar är olika är det individuellt när man känner sig redo. Huvudsaken är att det känns lustfyllt och bra för båda parterna. Tänk även på att smek, massage, pussar och närhet kan vara nog så mysigt! 

 

Källa: 1177.se