Hem > Baby > Ska bebisen använda napp?
Ska bebisen använda napp?

Ska bebisen använda napp?

Om barnet får napp eller inte är upp till föräldrarna. Väldigt många barn använder och har använt napp och det finns inga indikationer på att napp är direkt hälsofarligt. Om du väljer att låta barnet använda napp, och använder den förnuftigt och känner till vad som är olämpligt när man använder napp, finns det ingen orsak till dåligt samvete!

Vänta med nappen tills barnet är duktigt på att suga på bröstet

Man rekommenderar att du inte använder napp eller flaska förens amningen är väl etablerad och du har en riklig, stabil mjölkproduktion.

Ett nyfött barn som får suga på en lång, fast napp kan få problem att ta bröstet ordentligt. Dr. Gro Nylander liknar detta vid att äta spaghetti eller hamburgare. Det kräver två helt olika tillvägagångssätt för att få i sig näringen. Detta beror på att munställningen är helt annorlunda när barnet suger på bröst och flaska. Många nyfödda klarar av tekniken med att suga på napp och bröst om vartannat, men en del barn kan bli förvirrade. Problemet är att man inte vet i förhand vilka barn det gäller.

Ett tips för att öka mjölkproduktionen är att låta barnet vara utan napp i ett par veckor, och låt hellre barnet få suga ordentligt på brösten. Då kommer mjölkmängden att öka. Detta är en av orsakerna till att napp bör användas med försiktighet. Nappen kan medföra att barnet inte suger tillräckligt intensivt på brösten för att öka den nödvändiga mjölkproduktionen.
Om den nyfödda behöver få i sig näring på annat sätt, använd hellre en sked eller liten kopp (medicinbägare) eller en liten spruta utan spets istället för flaska.

Mammor som Mammasidan har träffat har också berättat för oss om att barnet kan ha ett stort sugbehov även om det får i sig tillräckligt med modersmjölk. En del bebisar använder bröstet som napp genom att ofta suga på brösten för att gosa. Om mamman på grund av detta får såriga bröst kan napp vara ett bra alternativ.

Vägrar napp

En del bebisar visar med stor tydlighet att dom inte vill ha napp och spottar ut den igen. En del bebisar behöver lite tid för att lära sig suga på en napp, andra kommer att ge tydliga besked om att detta är totalt oacceptabelt. Om din bebis inte vill ha napp är det inget du kan göra åt detta – annat än att acceptera att detta barn inte tycker om napp.

Tandställning

 

En del experter från tandläkarförbundet anser att barn som använder napp mycket och länge kan ha ökad risk för att få felställning på tänderna. Detta händer framförallt om barnet fortfarande använder napp efter 2 års ålder. Att suga på tummen påverkar antagligen tandställningen betydligt mer.

Ersättning för kärlek och uppmärksamhet?

 

Är det så att moderna, jäktade föräldrar använder napp som ersättning för kärlek och uppmärksamhet? Troligen inte. De flesta föräldrar ger sina barn så mycket uppmärksamhet som de klarar av att ge. Och som vi tidigare nämnt har man gett nappliknande föremål till barn i flera århundraden. Självklart är det bra med lugna stunder. Många föräldrar kallar nappen humoristiskt för ljuddämparen. Napp kan ge tröst till ett barn, men bör aldrig ersätta tröst från mamma eller pappa, och bör aldrig användas utan att föräldrarna förstår varför barnet gråter.

Kan förebygga plötslig spädbarnsdöd

Flera studier internationellt visar ett positivt samband mellan användning av napp och reducerad förekomst av plötslig spädbarnsdöd. Det man påstår är detta: ”Man kan inte ge en fullgod förklaring till varför napp reducerar risken för plötslig spädbarnsdöd, men en del antaganden är framtagna: Användning av napp bidrar till att sömndjupet reduceras och att barnet har en lägre tröskel för ”arousals” under sömnen. ”Nappbarn” vaknar oftare ur sin REM-sömn. Djup sömn är förbundet med ökad risk för plötslig spädbarnsdöd. Vidare är faran för kräks reducerad och muskulaturen i svalget och struphuvudet stärks. Kanske blir luftvägarna friare av att barnet suger tungan framåt när det använder napp? En annan teori är mycket enkel: Nappen och nappringen hindrar barnet fysiskt från att få sitt ansikte pressat ner i madrassen, och på det sättet blir inte ansiktet förtäckt och förutsättningarna för andningen blir inte dåliga. Barnet får bättre lufttillförsel.”(Källa: lub.no)

Kan hämma språkutvecklingen

Om man använder nappen väldigt ofta kan det hämma språkutvecklingen. Be små barn att ta ut nappen när de pratar. Koordinering av tunga och munrörelser blir naturligtvis svårare med en napp i munnen.

Säkerhet

En gammal och murken napp kan vara fatal. Om själva nappen lossnar från plastdelen kan den fastna i barnets hals och orsaka kvävning. Kontrollera därför alltid att nappen är mjuk och fri från sprickor. Gör detta genom att dra i gummidelen. Bör göras med jämna mellanrum.

Hygien

Koka napparna ibland och rengör dom annars under rinnande vatten. Om mamma eller barn har haft torsk (svampinfektion i barnets mun och på mammas bröst) kan nappen bli en källa till ny smitta efter att både mor och barn har behandlats.

Sluta med napp?

När är det dags att sluta med napp? Och hur kan man göra detta så skonsamt som möjligt för barnet? Läs mer: Nappavvänjning 

Vad har du valt? Häng med i diskussionen!

Använder era små napp? I så fall varför/varför inte?
Häng med i diskussionen i vårt forum!