Hem > Baby > Skorv - vad är det?
Skorv - vad är det?

Skorv - vad är det?

Skorv, även kallat mjölkskorv, är en ofarlig och vanlig variant av mjälleksem i hårbotten på bebisar. Skorv ser ut som gulvit mjäll eller skorpliknande små flak i hårbottnen på bebisen. Skorv kliar vanligtvis inte och är inte plågsamt för bebisen.
Skorv uppstår ofta hos barn före 6 veckors ålder men kan finnas kvar hos en del fram till 18 månaders ålder.
Mjölkskorv är frånstötta hudceller och fett från hudens talgkörtlar. Man vet inte riktigt vad orsaken är till att sorv uppstår, men vi tror att det uppkommer hos bebisar på grund av överproduktion i talgkörtlarna.

Mjölkskorv är inte farligt. Det beror varken på allergi eller infektion.

Annonse:
[ad062]

Hur ser skorv ut?

  • Mjölkskorv varierar från lätt antydan till mjäll till den mer tydliga formen med tjock, fet och vit/gulaktig mjäll i hårbotten på barnet.
  • Utslagen kan sprida sig till pannan och till hudområden runt ögonbrynen, bakom öronen, vid näsan och munnen.
  • Utslagen kan sprida sig till hals, armhålor och blöjområdet (1).

Behandling

När man upptäcker en början till mjäll i hårbotten kan man smörja in lite babyolja som kammas ut efter att ha fått verka en stund. Du kan också låta babyoljan sitta i över natten. Då bör bebisen sova med en tunn bomullsmössa. Tvätta sedan ut babyoljan med ett milt parfymfritt babyschampoo innan du petar bort skorvet med en fintaggad kam. Om detta inte fungerar kan man köpa specialprodukter på apoteket (2). Om du borstar bebisens hårbotten varje dag, med en mjuk babyborste kan det förhindra att mjället kommer tillbaks.

I sällsynta fall kan det bli en infektion i det eksemdrabbade hudområdet. Det ser man på att huden runt skorvet blir rött och irriterat. Eventuellt också svullnad och vätska från huden. Då bör man kontakta läkare för behandling. (1,2)