Foralder

Sömnskolan: Baby 0-3 månader

STYR SÖMNEN SJÄLV: Ett spädbarn sover upp till 20 timmar om dygnet och behöver få styra sömnen själv. Men alla bebisar ska läggas på ryggen. Foto: NTB Scanpix

De tre första månaderna bör det nyfödda barnet få styra sin egen sömn.

En nyfödd baby är född utan dygnsrytm och sover ofta upp emot 20 timmar om dygnet. De reglerar som regel sin egen sömn, och det är för tidigt att börja tänka på fasta läggrutiner.

– När barnet är nyfött går man inte in och styr över barnets sömn, då är det barnet som styr den vuxnas beteende. Då är det viktigt att man responderar på barnens behov säger Ståle Pallesen, som är sömnexpert vid Bergen sömncenter och professor vid Universitetet i Bergen.

Ska du väcka din baby när han sover?

En del spädbarn sover bäst och mest på dagen, andra sover mest på natten, men de flesta är ofta mer vakna på kvällen och på natten. Allt är lika normalt. Det är en gyllene regel att man aldrig ska väcka en baby för att ge den mat. Men om man upplever att den nyfödda har en väldigt omvänd dygnsrytm, det vill säga sover mer och i längre akter på dagen än på natten, så kan det vara smart att väcka barnet efter tre timmar sömn på dagen för att amma eller ge flaska.

– Man kan väcka ett spädbarn om man upplever att de vänder dygnet totalt. I så fall kan du väcka dem efter runt tre timmar, byta på dem så att de vaknar gradvis, därefter ge dem mat, rekommenderar sjuksköterska Nina Misvær, som är förstelektor vid högskolan i Oslo och Akershus, och som bland annat har skrivit boken “Sova hela natten”.

LÄS OCKSÅ: Sömndebatten: Gråtkur eller inte?

Din babys dygnsrytm

Ett barn börjar att få en viss dygnsrytm vid sex veckors ålder. Ståle Pallesen rekommenderar att man använder ljuset som en tillvänjning för barnet.

– Försök gärna att dra upp persiennen på dagen och ha det mörkt och lugnt på natten. Det är smart att redan nu börja med en lugn rutin för natten, säger han.

De allra flesta bebisar sover i föräldrarnas sovrum de första månaderna, och det rekommenderas även för att lättare ha koll på babyn - och vakna om de gråter eller något är fel.

Översikt över barnens sömnbehov:

1 vecka 16 timmar och 30 minuter
3 mån15 timmar
6 mån 14 timmar och 30 minuter
1 år 13 timmar och 45 minuter
2 år 13 timmar
3 år 12 timmar
4 år 11 timmar och 30 minuter
5 år 11 timmar

Källa: Nina Misvær/Håndbok for helsestasjoner

Inte sömnproblen, men oro eller kolik

Det är viktigt att minnas att gråt inte är onormalt, och många spädbarn vaknar och gråter på natten - ofta för att de är hungriga. Minst ett av fyra spädbarn gråter i samband med sömn, och sjuksköterska Nina Misvær förtydligar att lite gråt som regel är normalt.

– Vi pratar inte om sömnproblem i barnens allra första månader. Då är det ofta oro eller kolik om barnet inte klarar av att sova, förtydligar Nina Misvær.

Hon pekar på att det viktigaste för många nyblivna föräldrar är kunskap om barns sömn.

– Forskning visar att om man lär föräldrarna mer om barnens sömn tidigt, och avlivar en del myter, bidrar det till att förebygga sömnproblem, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Män kan få graviditetssymptom

Sova tillsammans eller inte?

Att sova tillsammans har varit ett hett ämne när det gäller forskning på sömn och spädbarnsdöd. Frågan är om barnen bör sova i samma säng som föräldrarna - eller inte? Och i så fall när? Både Ståle Pallesen och Nina Misvær rekommenderar att barnet sover i sin egen säng - gärna tätt intill föräldrarnas.

– Kom ihåg att en vuxensäng inte är skapad för ett spädbarn och sängen i sig själv kan faktiskt vara farlig. En baby bör ha sin egen säng, säger Ståle Pallesen.

Idag finns det också barnsängar som kopplas ihop med föräldrarnas säng, så att babyn lätt kan "tas över" i den stora sängen under amning - och lätt läggas tillbaks igen. Så kan även föräldrarna slippa gå upp på natten.

LÄS OCKSÅ: När bör barn sova i eget rum?

"Sov inte i samma säng som barnet"

Norska hälsodirektoratets generella råd är att man inte bör sova i samma säng som barnet. Detsamma råd ger Torleif Ole Rognum vid rättsmedicinska institutet. Han har forskat på spädbarnsdöd och rekommenderar också att barnet ligger i en liten säng vid sidan av föräldrarnas säng.

– En metastudie (Carpenter et al) visar att det är en självständigt ökad risk för spädbarnsdöd för spädbarn under 18 veckor. Att sova tillsammans med föräldrar som röker har ökad risk för spädbarnsdöd, i tillägg till att sova tillsammans på en soffa och att sova med alkoholpåverkade föräldrar eller om man är väldigt trött, har han uttalat.

– Det här med att sova tillsammans är ett svårt ämne. Faran för spädbarnsdöd är störst de första två månaderna i barnets liv. Jag rekommenderar föräldrar som gärna vill praktisera samsovning att ta upp det med sjuksköterskan och be om råd. Och om man ska praktisera det, bör barnet ha eget täcke, säger Nina Misvær.

Norska landsföreningen oväntad barndöd (LUB) avråder inte från samsovning generellt, utan tycker att det kan vara tryggt för barnet om man följer generella råd:

  • Att mamma/pappa inte röker eller snusar
  • Att mamma/pappa inte är påverkade av alkohol, andra berusningsmedel eller tröttande mediciner
  • Att föräldrasängen är bred och har en fast madrass
  • Barnet behöver ha en eget litet och lätt babytäcke (undvik kudde mm)
  • Se till att barnet inte kan trilla ur eller falla ner i en springa

LÄS OCKSÅ: 10 råd för god babysömn

Barnet ska läggas på ryggen

LUB avråder också att låta de minsta barnen sova på mage. Detta är fler experter överens om, och det har forskats på sambandet mellan magläge och spädbarnsdöd i många år och i många länder. Medan 145 norska barn dog i spädbarnsdöd 1989, visar tal från LUB att bara 13 barn dog under 2014.

– Även om det är ett lågt tal så är det fortfarande tragiskt för dom det gäller, förtydligar Nina Misvær.

Därför bör man tänka sig noga för om man till exempel låter barnet sova i sängen med föräldrarna. Detta kan dessutom medföra fara för upphettning. Forskning på mer än 50 000 norska spädbarn visade att de som delade säng med föräldrarna också hade större risk för att vakna på natten senare.

Källa: "Trajectories and Predictors of Nocturnal Awakenings and Sleep Duration in Infants"

LÄS OCKSÅ: När barnet vaknar på natten

Sju förhållningsregler för att undvika spädbarnsdöd:

  1. Låt barnet sova på ryggen
  2. Undvik att röka runt ditt barn
  3. Sov inte i samma säng som ditt barn
  4. Låt barnets säng stå i föräldrarnas rum det första halvåret.
  5. Se till att barnet inte blir för varmt.
  6. Amma ditt barn om möjligt. Det stimulerar immunförsvaret.
  7. Ha inte mjuka saker, som kuddar och gosedjur, i barnets säng.

Källa: Hälsodirektoratet

Sovrummet och påklädning

Ett nyfött barn har som sagt sin egen dygnsrytm och sitt eget sovmönster. Därför är det inte heller så viktigt var barnet har på sig på natten - bara det inte är för mycket. Rekommenderad temperatur i sovrummet är 16-18 grader, men undvik att barnet ligger direkt vid ett öppet fönster om det är kyligt ute.

– Små barn har gärna på sig samma på natten som på dagen, men man kan gott ha en pyjamas. Det kan också vara smart att vänja dom vid att sova mörkt på natten, men annars rekommenderar vi minst möjligt nattbyten de första månaderna. Men inför gärna tidigt en fast nattsång eller ha en speldosa vid sängen, säger Misvær.

Barnen kan gott sova i bara blöja när det är varmt, men om de sparkar av sig täcket bör de ha mer kläder på. Bebisar ska inte sova med mössa inne.

– Kom ihåg att små barn är känsliga för svängningar och blir snabbare påverkade av omgivningens temperatur än vi vuxna, säger Pallesen, som rekommenderar att man klär barnet efter temperaturen i rummet.

Täck inte för barnvagnsöppningen

Många barn sover bättre ute i barnvagnen än inne i sängen - i alla fall på dagtid. Men då är det en sak man ska komma ihåg: Idag ser vi väldigt ofta svenska föräldrar täcka för öppningen i barnvagnen med en filt, pläd eller liknande, när barnet ska sova. Detta avråds. Inte bara för att barnet kan bli överhettat, men det allra farligaste är bristen på luft. Filtar - även hälsotäcken med hål, stänger nämligen ute den friska luften. Detsamma gäller täta regnöverdrag.

Genom att helt täcka för vagnöppningen blir det väldigt tätt, på grund av ökad mängd CO2, det vill säga att samma luft cirkulerar runt inne i vagnen eftersom den gamla luften inte släpper ut, därmed kommer inte ny luft in. Att andas in för stora mängder av CO2 kan ge ansamling av gasen i blodet, ett tillstånd som kallas hyperkapni eller CO2narkos. Detta kan leda till att blodets surhetsgrad (pH) sjunker, något som i sin tur kan leda till reducerad medvetenhet, hjärtrytmstörningar och död.

Källa: Landsföreningen för oväntad barndöd (LUB)

De flesta moderna barnvagnar har idag solskärm. Och om man absolut vill göra det mörkare för ett barn som ska sova, så kan man täcka över en liten del av öppningen - inte hela.

LÄS OCKSÅ: Fyra rutiner ditt barn behöver

Är din bebis vaken mycket om nätterna? I videon nedan får du 10 tips på saker som gör dig pigg efter en natt med lite sömn.