Foralder

Baskurs i blöjbyte

Spädbarnsvård

Hur ofta ska blöjorna egentligen bytas, hur ska huden skötas och vilka typer av hudvårdsprodukter ska man köpa? Hur ska man klä en baby, och hur ofta ska babyn bada? Till dig som är helt grön i spädbarnsvärlden - här är en praktisk introduktion i spädbarnsvård.

Spädbarnsvård är ingen vetenskap! Lyssna till ditt förnuft och känsla. Vi vill påstå att bandet mellan barn och föräldrar, och den intensiva uppmärksamhet en nybliven mamma eller pappa visar för sitt barn, i sig är en bra vägledare till spädbarnsvård. Om du är en aldrig så rationell och jordnära person kommer du att överväldigas av känslor för det nyfödda barnet, och känslorna aktiveras till handling. Om en nyfödd baby gråter reagerar föräldrarna instinktivt med aktivitet, genom att bära, hålla, pussar och gosa, och titt som tätt kolla blöjorna och huruvida barnet är för varmt eller kallt. På det här sättet kommer mycket av sig självt, men det är också naturligt att förstagångsföräldrar har en del frågor kring praktisk bebisvård. Det är med andra ord inte säkert att dina instinkter ger klarhet i om tejpen på blöjan ska vara fram eller bak!

Blöjor

Det finns en mängd blöjor på marknaden, både engångsblöjor och tygblöjor. Engångsblöjor köper du i vanliga matvarubutiker och du hittar rätt storlek genom att titta på paketet. Där uppges från – till storlek på barnet. Up and go blöjor fungerar bra till lite större barn som kan krypa och sitta. De tygblöjor som finns i säljs idag är långt bättre än de som såldes för några år sedan, och är faktiskt inte lika arbetskrävande som då.

Blöjbyten kan du göra var som helst. Antingen på en särskild blöjmatta, en handduk på golvet, sängen eller på ett skötbord. Eftersom det kommer bli många tusen blöjbyten framöver är det kanske bäst för ryggen att ha ett skötbord. OBS, lämna aldrig barnet utan uppsikt! Även nyfödda kan röra på sig så mycket att de kan falla ner på golvet. Ha alltså allt du behöver inom räckhåll innan du börjar blöjbytet.

Här är en lista på allt du behöver göra vid blöjbyte:

• Ta bort den smutsiga blöjan

• Tvätta helst med vatten istället för med våtservetter. Använd en mild tvål om du inte kan göra rent huden med bara vatten. Använd en mjuk tvättlapp. Flickbebisar ska alltid tvättas framifrån och bak, detta för att undvika att sprida bakterier från ändtarmen. Pojkbebisar har en tendens att kissa när blöjan är av, så ha ett förkläde eller handduk i beredskap för att undvika att bli genomblöt själv. Man ska inte dra undan förhuden på pojkbebisar när man tvättar dem.

• Torka alla hudveck innan du sätter på ny blöja. Fuktig hud kan ge blöjeksem.

• Tejpen på blöjan sitter på bakstycket och ska fästas fram på magen. Blöjan ska inte strama över barnets mage.

• Blöjorna ska bytas så fort barnet har kissat eller bajsat. Annars kan man som tumregel säga att blöjan ska bytas var fjärde timme, men det här fungerar ofta av sig självt. Inga föräldrar ställer klockan, utan man tittar helt enkelt ganska ofta om barnets blöja behöver bytas. Vissa barn visar tydligt att de har uträttat saker i blöjan genom att gråta medan andra inte säger ett ord. Därför är det viktigt att själv kika lite emellanåt.

Blöjeksem och röda babyrumpor:

Blöjeksem orsakas av fukt eller avföring som ligger i blöjan för länge. Om ett spädbarn använder medicin, exempelvis antibiotika, är det också ganska vanligt att barnets hud blir irriterat pga att spår från medicinen finns i urin och avföring. Smörj in en vattenavvisande kräm eller ren olivolja på det irriterade området. Zinksalva lägger sig som en beskyddande hinna över redan irriterad hud, men en kräm speciellt anpassad för att förebygga blöjeksem kan vara en bra idé. Weleda har fantastiska, milda och ekologiska hudvårdsprodukter för barn som finns att hitta i hälsokostbutiker. Dessa kan användas efter varje blöjbyte men det är inte nödvändigt att använda kräm på en liten rumpa som inte tenderar att få utslag.

Tvätta och bada en bebis:

I korta drag: Tvätta bebisen med vatten om barnet är smutsigt! Tvätta blöjområdet vid blöjbyten för att undvika utslag.

Många nyfödda reagerar med gråt och blir oroliga om de blir kalla, därför kan delvis avklädning vara bäst ibland. Innan du klär av barnet för ett bad kan det vara en bra idé att ånga upp badrummet så att det är varmt och behagligt. Det är självklart inte nödvändigt att bada bebisen varje dag men många tycker det är en mysig del av dagsrutinen. Babyhud skiljer sig från vuxenhud eftersom den inte är helt färdigutvecklad och saknar talg. Därför kan bebisens hud lätt bli torr och ett par droppar olja i badvattnet förhindrar att barnet blir ännu torrare. Stöd barnets huvud under badet och undvik att det får vatten i ögonen. Om det får badvatten (med olja) i ögonen kan det svida lite.

Fuktighetskräm är inte nödvändigt

Keep it simple! säger Cato Mørk, överläkare och professor vid dermatologin på Rikshospitalet, till Mammasidan.

Han menar att en normal och frisk babyhud inte har behov av att bli insmord med krämer. Ha en vattenavvisande salva i beredskap ifall blöjområdet blir irriterat och använd några droppar olja i badvattnet, är hans råd. Utöver detta ser han inte att det är nödvändigt att bunkra upp skötbordet med olika salvor och fuktighetskrämer till bebisen.

- Om barnet har barneksem måste man däremot hitta en bra hudkräm som fungerar för just ditt barn, säger hudläkaren.

Mørk berättar också att hudläkare i allmänhet inte är speciellt förtjusta i användningen av kräm på bebisar eller små barn.

Vecken i halsen

Var noga med att försiktigt rengöra hudvecken i halsen med en bomullspinne eller mjuk tvätthandduk - annars kan det börja lukta.

Påklädning - övning ger färdighet.

Tycker du det verkar besvärligt att klä på och av en baby med vinglande huvud och stor fontanell? Träning gör mästerverk! Innan du behärskar tekniken är det tryggast att lägga barnet på ett platt underlag medan du klär av och på. Mjuka, elastiska kläder är att föredra. Här kan du läsa om vad en baby behöver för kläder.

Hur vet man om barnet har för mycket eller för lite kläder på sig?

Nyfödda har en omogen temperaturreglering. Ett naket, nyfött barn trivs i en rumstemperatur på +32 grader. Så varmt är det bara i en kuvös. Vid en innetemperatur på 21 grader behöver därför barnet ett eller två lager kläder på kroppen. Om barnet sitter eller ligger på en fäll håller det sig varmare än om det ligger på en filt. Se efter med två fingrar under barnets tröja och känn hur huden på bröstet eller övre delen av ryggen känns. Är den varm och fuktig? Då har du klätt på barnet för mycket. Är den kall? På med mer kläder! Detta bör du också göra när du har med babyn ut i vagn. Om du tar med vagnen in på ett café eller köpcenter bör du ta bort kläder och filtar om det är skillnad på inne - och ute temperaturen

Gråt

Spädbarn som gråter ska tröstas! Gråt är det ända sätt de kan kommunicera på. Här kan du läsa mer om babygråt och hur du kan lugna och trösta ett spädbarn.

Läs också: - Allt du behöver för att vårda ditt spädbarn