Hem > Baby > Utveckling > Baby 10 månader
Baby 10 månader

Baby 10 månader

Du kunde redan för flera månader sedan se att bebisen fick intresse för andra barn. Vid 10 månaders ålder är det ännu tydligare att barnen har glädje av varandra. Även om de i den åldern föredrar att leka med föremål, vill dom oftast ”leka” med varandra om de inte har tillgång till andra saker.

Social och mental utveckling 

Vid 10 månader kan en bebis peka ut saker i en bok. När ni läser pekböcker kan du fråga: - Var är nallen? - Var är muggen? Hitta böcker med bekanta föremål och begrepp från barnets egen vardag. Efter några veckor kan du se att bebisen förstår vad du frågar efter, och allt eftersom kommer den peka. Bebisen klarar inte av att koncentrera sig lång tid åt gången, så förvänta dig inte en lång lässtund.

Har du upplevt att bebisen hela tiden kastar saker när den sitter i vagnen eller matstolen? Gratulerar, då har bebisen nyligen genomgått en milstolpe! Barnet har fram tills nu lärt sig att ta saker med handen och föra ett föremål mellan händerna. Men det viljestyrda släppet av saker kommer ofta först runt 10 månaders ålder. Tänk på det när bebisen för tionde gången kastar sin matsked på golvet.

Upp och stå?

Många bebisar börjar att krypa strax efter att dom har lärt sig att sitta själva och eftersom reser de sig upp också. Bebisen griper tag i en passande möbel som han kan dra i för att komma sig upp på fötterna. Lägg märke till triumfen och glädjen i barnets ansikte första gången han klarar att resa sig upp och får en helt annan utsikt och översikt över rummet. 

het   Gjennomsnitt  Variasjon 
 Sitter ensam  7 månader  5-9 månader
 Krypa     7 månader    5-11 månader
 Dra sig upp ståendes    9 månader  6-12 månader
 Står utan stöd  11 månader  9-16 månader
 Går ensam  12 månader  12-23 månader
 Pincettgrepp     10-11 månader     9-12 månader

Sömn

De flesta bebisar på 6-12 månader sover 14-16 timmar om dygnet. De flesta sover ca. 11 timmar på natten, gärna flera tupplurar under resten av dygnet. Om barnet är vaket 4-5 timmar före läggning sover han kanske bättre under natten. De flesta bebisar på 10 månader sover 1-2 tupplurar på 2-4 timmar tillsammans. Men kom ihåg att sömnbehovet varierar väldigt mycket från barn till barn.

Vad vet du om barnsjukdomar?

Ditt barn kommer helt säkert få flera barnsjukdomar under de närmsta åren. En del av barnsjukdomarna är tack vare vaccin nästan helt borta. Andra barnsjukdomar uppträder ofta. Kanske ditt barn redan har haft tredagarsfeber eller vattenkoppor? Det kan i alla fall vara bra att veta lite om barnsjukdomar och kännetecken för dom. Läs mer: barnsjukdomarna

Normal vikt och längd för bebis 10 månader

WHOs standard för normalvikt visar stora variationer på hur stora bebisar är vid 10 månaders ålder. Som förälder är det viktigt att du ser att bebisen går upp i vikt och verkar nöjd.

Vikt pojkar:    7,1-11,8 kg  
Längd pojkar:  68-78,6 cm
Vikt flickor:   6,4-11,3 kg     
Längd flickor:  65,7-77,2 cm

Källa: WHO

Bekymrad eller önskar råd?

Är du på något vis bekymrad för barnets utveckling eller önskar du få någon att prata med om barnets utveckling – kontakta barnavårdscentralen.