Hem > Baby > Utveckling > Baby 11 månader
Baby 11 månader

Baby 11 månader

Bebisen kommer hela tiden prova nya gränser på sin upptäcktsfärd för att samla på sig nya erfarenheter. Det kommer ta på saker, röra på saker, ta reda på vad som finns bakom en skåpdörr eller låda och kolla vad som händer när saker landar på golvet. Detta är en försäkran och en studie i fysik! Hjärnan lär och utvecklar sig i rasande fart när bebisen får lov att utforska.

Nej, rör inte!

Tänk att när du själv var lika liten som ditt barn, utövade många föräldrar en praxis med att smiska eller slå barnet på händerna när det blev för ivrigt i sin utforskning. ”Nej, fy” Du ska alltid ta på allt du ser!” Målsättningen var snarare att värna om saker än att ge barnet rum att utvecklas. Föräldrar var nog inte lika medvetna om barnets behov av att utforska och lära som vi är idag.

Det betyder självklart inte att vi inte ska sätta några gränser alls. Du ska skapa dom trygga ramarna, så att barnet inte skadar sig. Vardagen blir mycket enklare för både liten och stor om du städar undan dom största och farligaste frestelserna. Återkoppling på vad som inte är tillåtet görs bäst tydligt och lugnt. Barnet blir frustrerat när det inte får lov att göra det den vill, men barn på 11 månader är lätta att avleda. Hitta ett alternativ – Detta kan du göra! Eller: -Den här får du leka med istället. 

Upp och gå?

Mellan 12-15 månader tar de flesta barn sina första steg. Det är faktiskt en myt att de flesta barn går vid 12 månaders ålder. Bara 50% klarar det, de resterande 50% lär sig att gå under dom kommande 3 månaderna.
De första stegen tas med armarna lyfta och armbågarna böjda för att hålla balansen. De går bredbent, är ostadiga och stegens längd varierar för varje steg. Efter några få månader är rörelserna betydligt mer kontrollerade och armarna inte längre lyfta. Vid 18 månader går de flesta småbarn stadigt och ramlar sällan.

Läs mer: 6 stadier för att lära sig gå

Förmågor Gjennomsnitt Variasjon
Sitter ensam 7 månader 5-9 månader
Krypa 7 månader 5-11 månader
Dra sig upp ståendes 9 månader 6-12 månader
Står utan stöd 11 månader 9-16 månader
Går ensam 12 månader 12-23 månader
Pincettgrepp 10-11 månader 9-12 månader

 

Sko?

För många år sedan fick föräldrar höra att små barn hade ostadiga anklar och var plattfotade och därför behövde styva läderskor för att lättare lära sig gå. Modern forskning visar däremot att barn som får gå mycket utan skor utvecklar starkare och mer koordinerade muskler. Skor bör användas, inte för att gå med hemma, men för att skydda foten mot skarpa ytor och kyla utomhus.

Aktiviteter man kan göra med bebis 11 månader

  • Ge barnet en solid gåvagn eller en bil som han kan sitta på/skjuta och stötta sig mot. Detta är för många bebisar på 11 månader en absolut favoritleksak!
  • Visa bebisen hur man bygger torn med klossar. Han kommer i alla fall att tycka att det är roligt att riva ner det!
  • Låt bebisen leka i en uppblåsbar bassäng på sommaren (under tillsyn)
  • Sjung barnvisor för honom. Investera i en CD med barnsånger som ni spelar ofta. Du kommer bli överraskad hur fort barnet lär sig känna igen sångerna.
  • Om ni inte har andra barn i umgängeskretsen – sök upp platser där ditt barn kan träffa andra barn.
  • Ta med barnet på en skogspromenad, och låt han utforska kottar och annat som ni hittar.

Redo för den första födelsedagen?

Tänk, nu har ditt barn blivit 1 år. Och ingen bebis längre! På den första födelsedagen kommer du säkert tänka tillbaks ett år i tiden, på när du födde ditt barn. Och det kommer du troligen göra varje födelsedag framöver.

Hur ska ni fira födelsedagen? Många tycker nog att det är bra med ett litet familjesällskap, andra slår på stortrumman och ber hela föräldragruppen och grannskapet komma. Kom ihåg att huvudpersonen bara är 1 år och fort blir trött av många människor och stök.

Vaccin

Vid 11-12 månader kommer de flesta föräldrar låta bebisen få vaccin. Detta vaccin ska skydda barnet mot flera sjukdomar: difteri, stelkramp, kikhosta, haemophilus influenzae (som är en infektion som kan ge allvarliga sjukdomar t.ex. hjärnhinneinflammation) och poliomyelit. Detta vaccin är detsamma som barnet fick när det var ca. 3 och 5 månader gammalt. Barnet kan bli irritabel och skrikandes det första dygnet efter vaccineringen, och en del får feber.

Bebisens vikt och längd vid 11 månaders ålder

Vikt pojkar: 7,3 - 12,1 kg  Gjennomsnitt 9,4
Längd pojkar: 69,1 - 80,0  cm  
Vikt flickor: 6,6 - 11,7 kg  Gjennomsnittlig 8,7
Längd flickor: 66,9 - 78,6 cm  

 

Bekymrad eller behöver råd?

Är du på något vis bekymrad för barnets utveckling eller önskar du få någon att prata med om barnets utveckling – kontakta barnavårdscentralen!