Hem > Baby > Utveckling > Baby 2 månader
Baby 2 månader

Baby 2 månader

När bebisen närmar sig 2 månader har de flesta familjer fått en rytm på vardagen, sömnen och amning. De flesta upplever också amningen som relativt problemfri, om det tidigare har varit lite startproblem. Här kan du läsa mer om din bebis utveckling.

Bebisens kommunikation

Någonstans när bebisen är mellan 1 och 2 månader gammal sker något banbrytande i utvecklingen. Hittills har din bebis bara använt en känsla åt gången. Plötsligt upptäcker barnet att saker han ser också kan göra ljud. Han börjar därför att vända sig mot ljud och några veckor senare kommer han även försöka härma ljud. När han har förstått detta måste han ju själv försöka prata om allt som händer. På sättet du ger bebisen respons, förstår han också att det är värdefullt att prata.

Kom ihåg att bebisens gråt fortfarande är det viktigaste sättet att kommunicera på. Gråtanfall uppträder ofta hos bebisar som är 2 månader gamla. Var lyhörd för vad bebisen försöker berätta för dig. Föräldrar som reagerar snabbt på bebisens gråt har en tendens att få barn med goda kommunikativa egenskaper, både när det gäller tal och beteende.

Läs mer: Bebisens gråt 

När bebisen är mellan 4-6 veckor, börjar hon uppvisa ett fullkomligt hälsningsleende. Du har behandlat din bebis fram till nu som om den skulle vara social och nu reagerar den också med att vara social. Hon håller din blick. Ansiktet lyser och ögonen strålar. Hon kan le på detta vis till vem som helst, både till föräldrar och människor hon aldrig har sett förut.

Läs mer: Det första leendet

Sova i vagn?

Det här med att täcka över vagnöppningen med en filt är en trend som jag inte helt vet var den kommer ifrån. Sjuksköterskor avråder föräldrar från att göra detta, med tanke på ökad risk för plötslig spädbarnsdöd till följd av CO₂ ansamling och eventuell överhettning inne i vagnen, säger sjuksköterskan och författaren Nina Misvær till Mammasidan.se 

Läs mer: Baby i barnvagn: Så ska det inte göras! 

Bebisens rörelser vid 2 månader

Kontrollen över huvudet blir bättre. Vid 2 månaders ålder klarar många bebisar att hålla huvudet uppe, när det ligger på magen, ganska stadigt. Fortsätt att låta barnet ligga på magen när det är vaket. Detta är bra träning för att arbeta upp muskelstyrka, rörlighet och förebygga sned nacke.

Vid 3 månaders ålder börjar bebisen lyfta på bröstpartiet när han ligger på mage.

Näring – vänta ett tag med gröten!

Spädbarn bör få modersmjölk som enda näring under de första sex månaderna. Amningen bör bibehållas under hela det första levnadsåret.

När amning inte är möjligt, eller när det är behov av annan mjölk i tillägg till modersmjölk, bör huvudsakligen modersmjölksersättning användas fram till 12 månaders ålder.
Alla spädbarn bör få dagligt tillskott av vitamin D från dom är 4 veckor gamla.

Genomsnittlig vikt och höjd för bebis 2 månader

Vikt pojkar:    4,1-7,4 kg  
Längd pojkar:   53,8 - 61,8 cm
Vikt flickor:   3,8 - 6,9 kg     
Längd flickor:  52,3 - 61,8 cm  

Källa: WHO