Hem > Baby > Utveckling > Baby 5 månader
Baby 5 månader

Baby 5 månader

En baby på 5 månader är en social familjemedlem och om du har äldre barn ser du ofta att babyn ständigt blir mer upptagen av att följa med på vad syskonen gör. Han vänder sig mot röster och lyssnar aktivt.

Titta – jag snackar

Visste du att de första 6 månaderna är alla bebisar programmerade till att skapa samma gurglande och jollrande ljuden, oavsett ifall de är europeiska, afrikanska, eller asiatiska. Babyn har den senaste månaden skapat ljud som "ooh" och "aaaah". De första konsonanterna kommer också nu; k, p, b, och m.

Du klarar säkert att skilja på babyns gråt nu: Är han hungrig, känner obehag, eller är han trött?

Fysisk utveckling hos 5 månaders baby

Handgreppet på babyn är nu starkare och mer effektivt. Babyn kan gripa tag i mindre saker med fingrarna och kan flytta en sak från den ena handen till den andra medvetet.

En del av bebisarna klarar mellan 5 och 6 månaders ålder att rulla från rygg till mage. En viktig milstolpe! Tänk nu att babyn när som helst kan rulla runt, så var alltid medveten om detta, ifall du lägger babyn på en säng eller på skötbordet.

Uppmuntra babyn till att rulla – detta är superträning för att flytta kroppen och gör babyn redo för de kommande faserna i utvecklingen: att sitta och krypa. Placera en leksak lite utanför räckvidden för att få honom att förflytta sig och rulla. Undgå att låta barnet sitta mycket i babysitter. Det är inte bra för babyns rygg. Låt barnet fortsätta vara en hel del på magen. Många bebisar blir riktigt irriterande när de ligger på magen. Om du har en baby som protesterar, pröva ändå upprepade gånger att låta det ligga en stund. Snart blir han starkare och det blir mindre obehagligt. Pröva att lägga ett mönstrat underlag under babyn – kanske blir det då mer intressant att ligga på magen. De flesta bebisar gillar också att ligga i magläge på magen din – hud mot hud.

Babyns sömn

Hade du sett framför dig att du under föräldraledigheten skulle få tid till att göra massa roliga saker, återuppta hobbys och ha mysiga cafébesök med väninnor? Du har säkert redan upptäckt att dagarna flyger förbi, och tid för dig själv när babyn sover är ganska knapp. Vissa bebisar har många korta sovperioder, medan andra bebisar på 5 månader kan sova några timmar i streck på dagen. Acceptera att det är som det är.

Gröt nu?

Det generella rådet är att vänta med att introducera fast föda tills babyn är sex månader gammal. Några barn kan ha behov av fast föda före sex månaders ålder, men introduktion bör ske tidigast vid fyra månaders ålder. Barn som får modersmjölksersättning kan introduceras till fast föda vid 4-6 månaders ålder.

Din enastående baby

Visste du att den största babyn som blivit född vägde 10 kilo? Och den minsta babyn som har överlevt vägde 254 gram vid födseln? Som du säkert redan har sett är det stor variation hur mycke en baby på 5 månader väger. Bebisarna i barngruppen din har säkert stor variation i längd och vikt. På samma sätt som vuxna människor. WHO har utvecklat en internationell standard för normalvikt, som vi återger nedan. På barnavårdscentralen vill sjuksyster se på vikt i förhållande till längd, och inte minst hur mycket babyn har lagt på sig från gång till gång.

WHOs standard för normalvikt visar på stora variationer på hur stora bebisar er vid 5 månaders ålder. Som förälder är det viktigt att du ser att babyn din lägger på sig regelbundet och verkar tillfreds.

Genomsnittlig vikt och längd för bebis fem månader

Vikt pojkar:    5,8-9,7 kg  
Längd pojkar:  61-70,8 cm
Vikt flickor:   5,2-9,2 kg
Längd flickor:  58,9-69,2 cm

Källa: WHO

Bekymrad eller önskar råd?

Är du på något sätt bekymrad för barnets utveckling eller önskar någon att prata med om barnets utveckling – kontakta din barnavårdscentral!

 

skrivit av sjuksyster Elisabeth Lofthus