Hem > Baby > Utveckling > Baby 9 månader
Baby 9 månader

Baby 9 månader

När bebisen är ungefär 9 månader kommer hon att förstå när du säger nej, även om det inte alltid har den effekt du önskar. De förstår också vad ”hejdå” betyder, och bebisen har blivit stark nog i handleden för att vinka med handen. Ju mer du pratar med bebisen, ju mer kommer det imitera dina ljud. Peka på ögonen, näsa och min och säg orden. Bebisen förstår inte vad det betyder till en början, men det är en rolig lek. De första orden kommer sällan före man har fyllt 1 år.

Du – barnets trygga bas

Många bebisar på 9 månader klarar på ett eller annat sätt att röra sig runt i rummet. Antingen kan det rulla sig sidledes, åla sig framåt eller baklänges, en del kan krypa och en del drar sig fram på rumpan. Lägg märke till att bebisen hela tiden har koll på var du befinner dig i rummet. Ett viktigt tecken på att bebisen har knutit an till dig är att han använder dig som en trygg bas för att utforska omgivningen. När han är på ett främmande ställe kommer han röra sig lite ifrån dig, samtidigt som han håller ögonen på dig, så att han snabbt kan söka tryggheten från dig när viljan att utforska byts ut mot ängslan. Något som är spännande blir i nästa ögonblick läskigt. Och vet du vad? Detta samspel mellan dig och ditt barn kommer att fortsätta länge – kanske ända fram till tonåren.

het   Gjennomsnitt  Variasjon 
 Sitter ensam  7 månader  5-9 månader
 Krypa     7 månader    5-11 månader
 Dra sig upp ståendes    9 månader  6-12 månader
 Står utan stöd  11 månader  9-16 månader
 Går ensam  12 månader  12-23 månader
 Pincettgrepp     10-11 månader     9-12 månader

Eksem?

Atopisk eksem är den vanligaste typen av eksem hos barn, och är även känt som spädbarnseksem eller barneksen. Sjukdomen är väldigt vanlig. Symptomen uppstår ofta i åldern 4-12 månader och bebisen har röda fläckar och utslag som kan klia. Före tonårsåldern får barnet ofta eksem i ansiktet. Atopisk eksem bör utredas hos läkare.

Värmeutslag och blöjeksem är andra utslag som är vanliga hos bebisar.

Normal vikt och längd, bebis 9 månader

Visste du att den största bebisen som fötts vägde 10 kilo? Och den minsta bebisen som har överlevt vägde 254 gram vid förlossningen? Som du säkert redan har sett är det stor variation på hur mycket en bebis på 9 månader väger. Bebisen i din föräldragrupp har säkert stor variation på längd och vikt. På samma sätt som vuxna människor. WHO har tagit fram en internationell standard för normalvikt, som vi återger nedanför. På vårdcentralen kommer sjuksköterskan se på vikt i förhållande till längd, och inte minst hur mycket bebisen växt från gång till gång.

WHOs standard för normalvikt visar stora variationer på hur stora bebisar är vid 9 månaders ålder. Som förälder är det viktigt att du ser att din bebis går upp i vikt i jämn fart och verkar nöjd.

Vikt pojkar:    6,9-11,4 kg  
Längd pojkar:  64,5-75,8 cm
Vikt flickor:   6,2-11 kg     
Längd flickor:  66,8-77,2 cm

Källa: WHO

Tillbaks till arbetslivet?

Även om fler pappor hela tiden tar ut mer pappaledighet är det fortfarande ganska vanligt att det är mamman som är hemma tills bebisen är 8-10 månader gammal. Kanske har du redan börjat jobba, eller så är det snart dags. Det är olika för kvinna till kvinna vad man tycker om det. En del är ledsna för att tiden ensam med bebisen snart är över, andra kan nästan inte vänta med att gå tillbaks till jobbet och få vuxenkontakt igen. Om pappan ska ta över stafettpinnen bör du tänka på att det är väldigt viktigt att han och bebisen får denna tid ensamma och gläd dig å deras vägnar. En del barn börjar också på förskolan innan dom är 1 år gamla, och blir de minsta maskotarna på förskolan. -Det är inget ”måste” att en 1-åring börjar på förskolan, men det är inte heller något problem, kan två erfarna förskolechefer försäkra oss. De anser att de minsta har det bra och tryggt på förskolan.

Bekymrad eller behöver råd?

Är du på något vis bekymrad för barnets utveckling eller önskar du få någon att prata med om barnets utveckling – kontakta barnavårdscentralen!