Hem > Baby > Varaktiga konsekvenser när mamma är borta för länge
Varaktiga konsekvenser när mamma är borta för länge

Varaktiga konsekvenser när mamma är borta för länge

Ämnet som hela tiden dyker upp bland småbarnsmammor: Föräldratid – och inte minst egentid. Vi pratar om att vi äntligen ska få en välförtjänt weekend utan barn, medan andra kan rynka på näsan och inte förstå behovet av att vara barnfri. Men vad är egentligen acceptabelt när det gäller att resa ifrån sina barn? Mammasidan har frågat experterna.

- De känner saknad och oro om mamma är borta

Anknytning är det känslomässiga band som uppstår mellan spädbarnet och den eller de som tar mest hand om det. I praktiken visar det sig genom att spädbarnet lugnar sig bäst hos den vuxna den känner bäst, och det ser ut som spädbarn börjar med att starkast knyta an till den som sköter om det mest de första månaderna, för att gradvis utvidga anknytningen till att även gälla andra vuxna som tar hand om det, förklarar barnpsykolog och författare Elisabeth Gerhardsen.

För de allra flesta bebisar blir mamma det vi kallar huvud-anknytningspersonen, och här börjar det som gör detta politiskt okorrekt.

-Om huvud-anknytningspersonen försvinner reagerar barnet ofta med stressreaktioner, som att bli mer allvarlig, bli orolig och gråta, något som betyder att mamma vanligtvis är den barnet mår sämst av att vara borta ifrån. En del säger att bebisar inte känner av tiden, därför gör det ingenting om man är borta ifrån dom, men det är bara strunt. Nej, de kan inte klockan, men de känner saknad och oro minst lika barn som större barn och vuxna.

Läs även: Klassiska föräldratabbar

Barnet kan få svårigheter med att skapa relationer

Gerhardsen anser att spädbarnets psyke är skapat långt före vi fick frysboxar att ha modersmjölk i. I hundratusen år har mammas frånvaro i det närmaste varit liktydigt med svält och död. -Spädbarn är därför förprogrammerade till att vilja vara i närheten av mamma. Studier visar att spädbarn som är få timmar och dagar gamla klarar av att känna igen mammas lukt, mammas röst och ansikte. Andra studier visar att mammor som precis har fött klarar av att känna igen sin bebis med ögonen förbundna genom att bara stryka med handen, och att de kan sova igenom högt trafikbuller men ändå vakna av svaga ljud från sin bebis.

-Inte bara det att spädbarnet blir orolig av att mamma, eller den som är där på heltid första månaderna, är borta. Det kan även skapa en otrygghet som inte låter sig dämpas. Vi ser att spädbarn som väldigt tidigt upplever att mamma är borta mycket får problem med att påbörja varaktiga relationer som större barn och vuxna. De klarar på ett sätt inte av att lita helt på att en relation kommer att bli varaktig. Det kan värka som att spädbarnet gång på gång har saknat mamma, för att sedan ge upp och börja knyta an till den som tar hand om det, för att så mista den personen och få tillbaks mamma, för att mista henne igen, berättar Gerhardsen.

Studier tyder på att så mycket som 20 % av alla ettåringar inte har vad vi kallar trygg anknytning, något som kan tyda på att det inte bara är i extrema fall som barn blir otrygga av frånvaro, säger Elisabeth Gerhardsen.

Börja smått

Eftervart kommer barnet knyta an starkare och starkare till andra vuxna som tar hand om det, vanligtvis först till pappan, något som betyder att barnet kommer tåla mer att mamma försvinner så länge pappa är där istället. Men det bästa sättet att få ett tryggt barn som tål att du reser bort är att börja väldigt försiktigt.

-Ju tryggare anknytningen blir första året, ju lättare kommer barnet våga knyta an till andra, och ju lättare kommer barnet tåla att du börjar vara borta längre. Det bygger på varandra. Är grunden bra kommer den att tåla mycket sedan, säger Elisabeth Gerhardsen.

Vad som är vanligt när det gäller att åka från barnet är hon inte helt säker på, men hon anser att de flesta föräldrar, eller i varje fall mammor, ofta oroar sig för att resa ifrån spädbarn och små barn över ett par dagar.

-Att de oroar sig är ett friskhetstecken – ett tecken på att anknytningen till barnet är som den bör vara. Att vara hönsmamma är därför ett sundhetstecken, inte ett uttryck för att hon är överbekymrad, understryker Gerhardsen.

Läs även: Så hjälper du bebisen att sova - 10 goda råd!

Likgiltighet och avvisning av mamma

I tre experimentella studier från 1981-1987 visar det sig att när mamma var borta mer än en vecka under det första levnadsåret och mer än två veckor i andra levnadsåret, fick majoriteten av spädbarnen reaktioner i form av intensiv, långvarig gråt och svåra att trösta, säger Öyvind Kvello, vid Psykologiska institutet, NTNU.

-Spädbarnens reaktion förändrades mellan fem till åtta dagar efter att mamman varit borta i form av mindre gråt, men även att barnet visade mer likgiltighet och avvisade mamma när hon kom tillbaka. Då förstod man inte hur man skulle förklara detta eftersom Piaget sa att objekt beständighet / objekt konstans blev etablerat vid 18 månaders ålder, medan nyare studier indikerar att barn vid sex månaders ålder troligen har ett minne som varar runt en vecka, och i andra levnadsåret upp mot ett par veckor, förklarar Kvello till Mammasidan.se.

Så länge kan du vara borta

En bra tumregel är att huvud-anknytningspersonen, som nästan alltid är mamma, de första 6 månaderna inte är borta längre än bebisens ålder i månader – men med möjligheten att dubbla det ibland.

Till exempel: 

1 månad gammal = 1-2 timmar borta
3 månader gammal = 3-4 timmar borta  

 

-Tumregeln kan inte direkt överföras till det andra halvåret, för jag vill självklart inte rekommendera mammor till en 11-månaders bebis att ha 11 timmars arbetsdagar varje dag. Jag rekommenderar att man inte är borta mer än en kort arbetsdag under andra halvåret heller, i alla fall inte förens barnet närmar sig året. Men ett 12 månader gammalt barn kan du ha barnvakt till en halv helg, men vänta med helgresor tills barnet närmar sig ett och ett halvt, och helst inte en långhelg förens barnet är två år. Det är kanske tufft, men tänk på det som en helgardering för att ditt barn ska utveckla ett starkt psyke, säger barnpsykologen Elisabeth Gerhardsen.

Vad tycker du?

När är det okej att åka ifrån barnen? Vad är din erfarenhet? Följ med i debatten du också!

Diskussion: Mammas frånvaro skadar bebisen?

 

Översättning: Ida Otterholm