Foralder

6 saker du bör göra framför dina barn

Många föräldrar är rädda för att gråta eller visa för mycket känslor framför sina barn. Det behöver dom inte.

VISA KÄNSLOR: Var inte rädd för att visa känslor framför barnen - oavsett om det är sorg eller glädje. Visa gärna att du tycker om din partner. Foto: NTB scanpix

Har du ibland varit väldigt sliten och less, och nära gråt - eller låst in dig i badrummet för att låta tårarna rinna fritt, istället för att gråta framför barnen? Detta är det nog många vuxna som kan känna igen sig i.

Många föräldrar har lätt för att tänka att de inte bör visa sig svaga och sårbara framför sina barn, en del tänker kanske att barnen kommer bli osäkra eller rädda om de ser föräldrarna gråta. Men det är inte alls säkert.

Kanske gäller det samma kyssar och kärlekstecken? Att föräldrar tänker att det är något barnen inte behöver se, att det bara är genant - både för barn och vuxna? Tvärt emot.

LÄS OCKSÅ: Slumpen att några bara får pojkor eller bara flickor?

Saker du bör göra

Barnuppfostran är full av don'ts - alltså saker du inte ska och bör göra. Och nej, du bör kanske inte svära och förbanna framför dina barn varje gång du slår i en skåpdörr - eller skälla ut grannen högljutt i tid och otid. Det florerar med listor över saker föräldrar inte bör göra framför sina barn, som skälla, svära, prata bakom ryggen, prata fult om sig själv - och så vidare och så vidare.

LÄS OCKSÅ: Metoder utan effekt

Men barnuppfostran handlar också om to do - alltså saker vi bör göra. Och ibland kanske det kan vara smart att göra saker man inte nödvändigtvis tänker är smart?

Vi har fått hjälp av barnpsykolog Elisabeth Gerhardsen för att sätta ihop en lista över saker du faktiskt bör göra framför dina barn.

Elisabeth Gerhardsen är specialist i klinisk barn- och ungdomspsykologi och har jobbat med barn och föräldrar i över 25 år. Hon har skrivit flera böcker om barn, bland annat om barns självkänsla.

LÄS OCKSÅ: Babystyling: Var går gränsen?

1. Flirta med kärleken

– Visa gärna lite kärleksfull småflörtning med din partner. Det verkar betryggande för barnen, samtidigt som det hjälper barnen på ett trevligt sätt att förstå att föräldrarna inte bara lever för barnens skull, säger psykolog Elisabeth Gerhardsen.

Så - kanske är det inte så farligt att bli tagen på sängen medan man kysser varandra, eller ger partnern en vänskaplig dask på ändan?

[ad062]

2. Var öppen om svårigheter

– Var öppen om saker som är svåra, både egna och andras problem.

Skräm inte barnen med din egen förtvivlan, men låt dem på ett lugnt sätt få insikt i vad som föregår runt dom. Genom att få veta att mormor har en sjukdom som inte är så lätt för läkarna att behandla, förstår dom lite mer av varför de vuxna ser så allvarliga ut. Samtidigt får dom en bra förebild i hur man hanterar svårigheter, om familjesammanhållning och att prioritera den som behöver dig, säger Gerhardsen.

Många vuxna är rädda för att prata med barn som sjukdom och död, och försöker ofta täcka över saker som är svåra. Barn förstår ofta mer än man tror. Om man tycker att det är svårt att berätta för barnen om sådana saker kan det vara bra att söka råd.

3. Visa att du är ledsen

Att gråta framför barnen kan faktiskt vara helt okej. Ungarna förstår mer om du förklarar för dom varför du är ledsen, men se upp så du inte ger barnen skuldkänslor.

– Täck inte om barnet tar dig på bar gärning med att torka tårar. Ge barnet en förklaring anpassad till barnets ålder, och föräkra de minsta om att det inte är deras fel, och att det kommer gå över. Du bör hantera barnets humörsvängningar utan att själv bryta ihop, så om du gråter i en konflikt med barnet bör du förklara att du är extra sliten idag på grund av något annat än barnet, säger Gerhardsen.

Att gråta på bio eller framför tv-skärmen behöver inte heller vara så dumt - eller pinsamt. Det visar barnen att du har empati och kan leva dig in i andras liv och öden.

LÄS OCKSÅ: 12 galna saker föräldrar gör för sina barn

4. Visa ansvarskänsla och medkänsla för andra

– Genom att barnet ser att du stänger grannens brevlåda i regnväder, erbjuder en hand till någon som kämpar med att komma på med barnvagnen på bussen, eller att du frågar ett barn som är lite förvirrat om det behöver hjälp lär du barnet både empati och en villighet att hjälpa andra, säger Gerhardsen.

Något att tänka på för alla i den stressiga vardagen? Det är få svenskar som far illa av att vara lite mer hjälpsamma.

5. Visa självironi och acceptera brister

– Genom att visa tolerans för egna fel och en avslappnad hållning till eget utseende ger du barnet trygghet för att stå emot pressen de dessvärre kommer att möta, om att vara perfekt på alla sätt, säger Gerhardsen.

Det är tillåtet att skratta åt sig själv när man gör bort sig. Detta kan lära dina barn självironi. Att se mamma gå till jobbet med hål i strumporna kan kanske också vara okej? Barn behöver se att inte alla är perfekta - och att alla inte behöver vara perfekta.

LÄS OCKSÅ: –Klart du kan säga detta till barnet!

6. Var snäll mot dig själv

Många vuxna - kanske speciellt kvinnor, är allt för stränga mot sig själva, oavsett om det gäller prestationer eller utseende. Detta är en form av negativitet som barn snabbt plockar upp och kan börja ta efter. Därför rekommenderar den amerikanska familjeterapeuten Susan Stiffelman föräldrar att vara snällare mot sig själv:

– Säg inte saker som "jag hatar min kropp", "Jag kan inte tro hur tjock jag har blivit" eller "idag sa jag en otroligt dum sak". Barn bör uppleva att föräldrarna är snälla mot sig själva. De bör få se föräldrar som uppskattar saker de gör bra och berättar vad de är tacksamma för. Det är viktigt att föräldrar är bra förebilder så att barnen lär sig tycka om sig själva, ta vara på sig själva och vara snälla mot sig själva, säger Stiffelman till nätsidan parenting.com.