Annons:
Hem > Barn > Allergi eller förkylning?
Allergi eller förkylning?

Allergi eller förkylning?

Symptomen på allergi och förkylning är olika.

Rinnande näsa och irriterande ögon. De första åren i förskolan kan göra många föräldrar förtvivlade över periodvis hög frånvaro från jobb och skola, då småbarnsåldern medför täta virusinfektioner hos stora och små. 

Symptom på allergi hos barn mer långvarig

– Allergi kan förväxlas och likna förkylning, men med ett mer fredligt förlopp. Pollenallergi kommer ofta smygande samtidigt som det är mer långvarigt och det kan därför vara svårt att påvisa allergi hos barn, säger allmänläkare Tone Dorthe Sletten. 

Barn som är kroniskt förkylda efter att ha börjat förskolan, tillfrisknar oftast när våren kommer, påpekar hon. 

Allergi är ärftligt

Det kan vara svårt att fastslå pollenallergi hos barn, och ett negativt allergitest behöver inte betyda att barnet inte är allergisk. 

– Men om barnet visar symptom på allergi och en av föräldrarna själv är allergisk mot pollen, bör man vara extra på vakt. Allergi har en ärftlig komponent, säger Sletten. 

[ad062] 

LÄS OCKSÅ: Vad är skillnaden på förkylning och influensa?

– Kontakta läkare vid misstanke om att ditt barn har allergi

Hos Apotek1 får de under dessa dagar fler frågor om allergi jämfört med tidigare på året, och ämnesredaktör Eirik Rustan kan bekräfta att många känner symptom. 

– Om barnet börjar få symptom som rinnande och röda ögon, rinnande näsa, hosta och utslag, är det viktigt att kontakta vårdcentralen. Det är bra att vara säker på att det inte är något annat som är orsaken till dessa symptom, så att läkaren kan avgöra vad som är den bästa behandlingen för barnet, berättar Rustan. 

Vid klåda och irritation i ögon och näsa, rekommenderar han att använda saltvattendroppar för att skölja, gärna även vid eventuell medicinering som tillägg. 

– Detta kan hjälpa mycket under en dag, eftersom man sköljer bort allergener. 

Undvik att vädra på dagtid

Anna Bistrup är hälsorådgivare i Astma och allergiförbundet i Norge, och säger att det är mycket man kan göra för att underlätta besvär hos barn med pollenallergi. 

– Eftersom pollenartiklarna samlas och fäster sig på flata ytor och textiler, blir det av rörelse till svävande damm som kommer på ögonslemhinnor eller andas in. Då kan extra rengöring hjälpa, men undvik att vädra huset när pollenutsläppet är störst, från morgon och en bit in på eftermiddagen. Vädra hellre på kvällstid eller natten, men med måtta. Pollen slipper alltid in, säger Bistrup. 

LÄS OCKSÅ: – Egoistiskt att inte vaccinera friska barn

Skilda symptom - allergi och förkylning

Hon tycker inte heller att det är så lätt att skilja allergi från förkylnning, men pekar på några saker som kan vara lättare att tolka som förkylning istället för allergisymptom: 

– Snor vid förkylning kan ofta vara tjock, medan snor vid allergi ofta är tunt. Allergi är feberfri, medan några får det vid en förkylning. En eventuell hosta vid allergi är ofta rethosta som varar länge, medan hosta vid förkulning ofta kommer i korta episoder. 

– Rinnande och kliande ögon och näsa sker ofta vid allergi orsakad av pollen, medan det inte är vanligt vid en förkylning, förklarar hon. 

LÄS OCKSÅ: Är det egentligen feber?

Allergi: 

Symptom: 

 • Klåda/irritation i näsa och ögon
 • Rinnande näsa
 • Hosta
 • Utslag på kroppen (förekommer hos en del men inte alltid)

Goda råd: 

 • Undvik att torka tvätten utomhus på dagtid, då pollenkort lätt fäster sig i tyget. 
 • Undvik att vädra huset när pollenutsläppet är störst (från morgonen till fram på eftermiddagen). Vädring ska annars ske med måtta, då det alltid släpper in lite pollen. 
 • Undvik rök, starka lukter och var noga med renhållningen. 
 • Se till att inte ta in allergiframkallande blommor och grenar. 
 • Tvätta ansikte och händer när du har varit ute. Skölj håret och byt örngott före läggning. 
 • Byt filter i ventilationssystem före och efter pollensäsongen. Håll bilens dörrar, soltak och fönster stängda. Kolla om du behöver byta pollenfilter i bilen. 
 • Husdjur får pollen i pälsen utomhus. Dusch eller borstning hjälper. 
 • På Pollenkoll.se kan du kolla pollennivå där du bor eller dit du ska resa. 

Källa. Eirik Rustan, Apotek1 och Anna Bistrup, NAAF 

Kan reagera på mat

Om barnet får påvisat allergi mot björkpollen bör man vara uppmärksam på korsallergi för en del matvaror. 

– Då de allergiframkallande ämnena i pollen kan likna proteinerna i maten, kan pollenallergiker därför reagera på äpple, morot, körsbär, päron, hasselnötter, potatis och selleri. Gräsallergiker kan reagera på potatis, tomat, vete och jordnötter, säger allmänläkaren. 

Korsallergi förvärrar inte själva pollenallergin, men det rekommenderas att hålla sig undan de matvaror man får reaktion ifrån, rekommenderar Astama - och Allergiförbundet. 

– Korsallergi kan ge lokala symptom som klåda i halsen, svullna läppar, magsmärtor och ibland diarré, säger Sletten. 

Annons