Hem > Barn > Barn blir hyperaktiva av socker
Barn blir hyperaktiva av socker

Barn blir hyperaktiva av socker

Myt eller fakta? 

MYT!

– Socker gör inte barn hyperaktiva. Detta är dokumenterat i studie efter studie, men är ändå en av de modernare myter som är svårast att avliva, säger näringsfysiolog Helen Christoffersen. 

– Studier har visat att om man delar barnen i två grupper där den ena får mat med socker och den andra med konstgjort sötningsmedel, så är det ingen skillnad i hur aktiva barnen blir efteråt. 

– Däremot upplever föräldrarna barnen som mer aktiva om de tror att barnen har fått socker. Det är alltså en förväntningseffekt vi ser, säger hon.  

LÄS OCKSÅ: Föräldrar saknar kunskap om mat

Föräldrars förväntningar håller liv i myten

– Socker gör inte barn hyperaktiva. Detta är dokumenterat i studie efter studie, men är ändå en av de moderna myter som är svårast att avliva, skriver Gunnar Tjomlid på sin blogg och hänvisar till sin bok Placeboeffekten. 

– Hur kan det komma sig att socker inte påverkar barn när vi vuxna så tydligt ser det med våra egna ögon? Jo, vi är lätta att lura. Studier har visat att om man delar barnen i två grupper där den ena får mat med socker och den andra med konstgjort sötningsmedel, så är det ingen skillnad i hur aktiva barnen blir efteråt. Däremot upplever föräldrarna barnen som mer aktiva om de tror att barnen har fått socker. Det är alltså en förväntningseffekt vi ser, och tron att socker ska göra barnen mer aktiva gör att vi ser dom som mer aktiva, skriver Tjomlid. 

1-2-3-4-5-6-7-8-9-10->