Hem > Barn > Blöjfri – när slutar barn använda blöja
Blöjfri – när slutar barn använda blöja

Blöjfri – när slutar barn använda blöja

När kan man förvänta sig att ens barn slutar med blöja? När ska man börja potträning? Det viktiga är att göra det som känns bäst för både barnet och dig som förälder. 

 

När förväntas ett barn vara blöjfri

Det är väldigt individuellt och finns ingen direkt ålder som bestämmer när barn slutar med blöja. Det viktiga gällande potträning är att inte låta det bli påtvingat, eftersom det lätt då kan få en negativ känsla. Försök att göra potträningen till en rolig aktivitet, tvinga därför aldrig ett barn att sitta på pottan eller toaletten. I ettårsåldern brukar barn börja visa intresse för att härma beteenden så det kan vara en bra ålder för att börja prova potträning.

 

Börja med potträning

Börja potträningen när det passar bäst för hela familjen, helst i en miljö där barnet känner sig trygg och när inte allt för stora livsförändringar sker i barnets liv. Om barnet visar tecken på att vilja kissa eller bajsa så låt barnet prova att sätta sig på pottan eller toaletten. Beroende på barnets ålder så kan vissa barn visa tecken som kan tyda på att barnet är redo att sluta med blöja. Det kan exempel vara: 

- Barnet börjar bajsa på regelbundna tider.

- Blöjan är torr under längre perioder.

- Barnet tycker illa om att ha bajs i blöjan. 

- Barnet drar i blöjan eller sätter sig på huk.

 

Ha tålamod, barn som precis lärt sig att gå på pottan eller toaletten kissar eller bajsar på sig ibland. Kom ihåg att uppmuntra barnet framför att bli arg och skuldbelägga. 

 

Källa: 1177