Foralder

Bör barnen sitta vid bordet tills alla är färdiga att äta?

Flera hävdar att bordsskick är utgånget datum, medan andra vill strama åt tyglarna.

KAOS: För många familjer är måltiderna präglade av stök och kaos, medan målet var att det skulle vara en trevlig stund. Här har kanske föräldrar gett upp? Foto: Tarjei E. Krogh/Samfoto/NTB Scanpix

Många föräldrar upplever att familjemåltiderna, kanske speciellt middagen, glider ut på hal is. Ungarna petar i maten, vill hellre leka än äta, de vill hellre ligga under bordet än sitta på stolen och de vill i alla fall inte sitta still när de är färdiga att äta. Bör dom det?

Bör barnen sitta vid bordet tills alla är färdiga att äta? Och är det tillåtet att leka med maten?

RÖSTA LÄNGST NER I ARTIKELN

Behöver vi bordsskick 2016?

– Det enkla svaret på det är ja, säger psykolog Egil Launes, författare av boken "Föräldrahjälpen" och rådgivare i norska tv-programmet "I de bästa familjer". Han har jobbat med familjerelationer och barnuppfostran i åratal och tycker att vi fortfarande kan behöva en del regler runt matbordet.

– Måltiden är en viktig stund i familjelivet där alla är samlade. Då är det fint om det blir trevligt och socialt. Och att måltiden blir en positiv upplevelse för både barn och föräldrar. Då behöver man några förhållningsregler, säger Launes.

LÄS OCKSÅ: Varnar för föräldrars överfokus på mat och matregler

Regler runt matbordet

Han föreslår några enkla regler:

  • SITT NER

För det första är det viktigt att barnen faktiskt kommer och sätter sig vid bordet när någon säger till. Utan att föräldrarna behöver tjata.

  • HÅLL ARMAR OCH BEN FÖR DIG SJÄLV

En annan bra regel, speciellt om det är flera barn, är att de håller armar och ben för sig själva, inte petar på varandra som barn gärna gör, säger Launes.

  • TA INTE MED LEKSAKER OCH SAKER

Han rekommenderar inte heller att ungarna tar med sig leksaker och andra saker till bordet - kanske bortsett från en docka eller en nalle som ska se på. Låt inte bordet vara fullt av andra saker än mat.

  • MOBILFRI ZON

Detsamma gäller för vuxna och större barn. Måltiden bör vara en mobilfri zon. Ha istället uppmärksamheten på varandra.

  • LÅT BARNEN ÄTA SJÄLV TIDIGT

Många föräldrar väntar så länge som möjligt med att låta barnen äta själv - eftersom de inte orkar allt kladd. Det tycker Launes är att göra barnen en björntjänst. – Låt barnen äta själv ganska tidigt och tillåt att det blir lite kladd. Sätt inte fokus där. Generellt sett är det smart att börja bordsskicksträningen tidigt. Och fokusera på att barnen gör något bra istället för att skälla på det som inte är så bra, är psykologens råd.

LÄS OCKSÅ: Lerke äter själv

Det gammeldags bordsskicket

I "gamla" dagar var det vanligt att barnen behövde äta upp sin mat och sitta vid bordet tills alla var färdiga. Idag är detta något många familjer frångått.

– Jag tycker att det är lite gammeldags att barnen behöver äta upp innan de går ifrån bordet.

– Ta hellre lite mindre mat på tallriken så att man kan ta flera gånger, så slipper man kasta mat. Att barnen behöver sitta tills alla är färdiga är också lite fyrkantigt - då får du ofta mycket problem utan orsak. Barn blir snabbt uttråkade. Idag är det nog vanligare att barnen sitter tills de är mätta och färdiga med maten, säger Lianes.

– Den största källan till kaos vid matbordet är att föräldrarna har abdikerat som vuxna, att de inte är tydliga och myndiga ledare. Antingen är dom för auktoritära och skäller för mycket eller så är dom där för lite och låter barnen styra för mycket själva.

Han råder alla föräldrar att tänka igenom, och diskutera, vilka regler de ska ha runt matbordet.

– För barn är det viktigt att uppleva tydliga förväntningar, säger psykologen.

LÄS OCKSÅ: Föräldrar saknar kunskap om mat

– Ha inte för många regler

Stein Erik Ulvund, professor i pedagogik och författare av flera böcker om barnuppfostran, är överens med Launes: Ja, vi behöver regler runt matbordet. Men inte för många.

– En del regler behöver du ha för att det ska vara trevligt runt matbordet. Men jag är inte anhängare av att ha väldigt många regler, då blir det bara skäll och tjat som förstör den sociala delen av måltiden, säger Ulvund.

Han påpekar att om barnen ska få ett någorlunda bordsskick behöver man börja öva tidigt, gärna vid tvåårsåldern. Och då behöver man tåla att det kan bli lite griseri.

– En tvååring kan inte äta med bestick, så då måste du tillåta att de äter med fingrarna. Det är stora individuella skillnader på när barn kan äta med sked, säger Ulvund.

Han tycker den gamla regeln om att äta upp all mat är avlegad.

– Det är en dålig regel. Barn behöver få sluta äta när de är mätta. Ska du insistera på att de äter upp så behöver de i alla fall få ta maten själv, råder han.

– Du kan inte tvinga en treåring att sitta vid bordet en halvtimme. Men kanske kan du lära barnen att de ska fråga innan de går ifrån bordet? Då kan du överväga det där och då.

Hur länga barnen ska behöva sitta vid bordet bör hänga ihop med ålder.

Barn som inte vill äta är en förlorad kamp

– Och vad gäller med barn som vägrar äta?

– Barns bästa vapen är att vägra äta och den kampen är du tvungen att förlora. Så ta inte den. Då kan du ta bort tallriken och inte ge mat igen förrän nästa måltid. Det brukar hjälpa.

Ulvund tycker att man också behöver acceptera att barnen inte tycker om allt.

– Då bör regeln vara att de ska smaka först. Om de inte tycker om det kan du inte tvinga dom att äta.

En del föräldrar gör två olika middagar. En vuxen och en barnmiddag. Det är inte Ulvund anhängare till. Men han föreslår att barnen kanske ska få bestämma middag en gång i veckan?

– Det är ett bra tricks, men då måste du ge dom ett par sunda val, inte ställa en öppen fråga. Då svarar de gärna korv eller pizza varje gång, och om du då säger nej blir det bråk, varnar Stein Erik Ulvund.

LÄS OCKSÅ: Expertväldet har gått allt för långt!

– Har infört mer bordsskick

Mammabloggaren Karianne Gamkinn, känd som Mammadamen har två aktiva pojkar på fyra och sju, och har blivit mer angelägen om bordsskick sista tiden.

– Jag är generellt angelägen om att välja mina kamper och har två aktiva pojkar med mycket energi. Men detta med bordsskick är något jag lägger mer och mer vikt vid. Jag tror det är viktigt att börja med det tidigt för att få det på plats, och jag har väl tänkt att jag kanske borde ha börjat lite tidigare, säger Gamkinn.

Familjen på fyra har aldirg haft våldsamma kamper runt matbordet, men det är inte fritt från att ibland ha varit lite väl mycket tjaffs. I småbarnsperioden kände Gamkinn att det gick utför. Därför har de infört några fasta regler.

– De ska smaka på all mat - oavsett!

– Just nu inför jag en regel om att all mat ska smakas på oavsett. Jag har också blivit strängare på att de ska äta upp sin mat, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Fem matvaror barn älskar att hata - men bör äta!

Får gå ifrån bordet

Så är det den eviga frågan: Ska barnen få lov att gå ifrån bordet innan alla är klara?

– På ett sätt är det lite skönt för då får föräldrarna prata lite tillsammans, men hos oss såg vi ofta att det slutade med att ungarna lekte i köket - det var ju där vi var. Då blev det inte så mycket ro oavsett. När det är bara oss får pojkarna gå ifrån bordet när de är färdiga, men då ska de lämna köket. När vi har gäster är regeln att de behöver sitta vid bordet tills i alla fall alla barn är färdiga.

Lek med maten har inte varit ett problem.

– För mig blir det fel att låta barn leka med mat, när det är många barn som svälter.

– Vi har aldrig lekt med maten och jag tycker inte man ska lära barn att leka med maten. För mig blir det väldigt fel när det är många barn som svälter. Jag är också angelägen om att barnen ska ha respekt för maten. Och att man ska ha respekt för de man äter tillsammans med - att de kanske vill ha matro. Det tycker jag är viktigt att tydliggöra i den ålder pojkarna är nu, säger Karianne Gamkinn, alias Mammadamen.

Gav upp bordsskick-reglerna

Marte Frimand-Anda, känd som mammabloggaren CasaKaos har stått i bräschen för det "operfekta" hemmet. Hon erkänner gärna att det ofta går en varm kula runt matbordet hemma. De har valt att inte ha stränga regler runt matbordet.

– Ett tag försökte vi att vara väldigt noga med bordsskicket, vi införde massa regler om att äta fint, äta med kniv och gaffel, sitta stilla vid bordet. Men jag har väldigt aktiva barn och det blev bara stress och tjat. Så det gav vi upp ganska snabbt, säger Frimand-Anda.

Idag får ungarna, en pojk på fem och en flicka på fyra, lov att sjunga vid matbordet, de får äta med fingrarna om dom vill och ibland dansas det på stolen. Och det är helt okej. Hos CasaKaos är det till och med tillåtet att leka med maten.

– Ja, det tycker jag är helt okej. Det måste man när man är barn. Vi kastar inte runt mat i huset, men att leka med den är okej. Jag ser inte så stor skillnad på att ungarna leker med maten och att vi vuxna gör smileys på matsäcken, som är så populärt idag, säger Firmand-Anda.

Där i huset får barnen gå ifrån bordet när de är färdiga, och de äter tills de är mätta - som de vuxna. Ingen tvingas att äta upp sin mat.

LÄS OCKSÅ: 9 mammor du bör följa på Instagram + en pappa

Trevligare utan alla regler

– Vi försökte först med att barnen skulle sitta vid bordet tills de var klara, men det blev det mycket negativitet av. Nu går de när de är färdiga, så får kanske min man och jag tio minuter tillsammans för att prata. Men ofta blir dom sittandes kvar ändå, eftersom vi pratar och har trevligt.

Marte Frimand-Anda har upplevt att måltiderna blev trevligare efter att de slutade med alla regler.

– När vi höll på med regelrytteriet blev det mycket besvär. Jag började ofta stressa upp mig en halvtimme före middag och gjorde mig redo för kampen. Idag skulle jag önska att jag kunde slappna av mer. Vi har fått en mycket trevligare middagssituation efter att vi lättade på alla regler, säger Marte Frimand-Anda.