Hem > Barn > Det är farligt för barn att dricka eller äta light-produkter
Det är farligt för barn att dricka eller äta light-produkter

Det är farligt för barn att dricka eller äta light-produkter

Myt eller fakta? 

FAKTA! 

– Mat och dryck med konstgjorda sötningsmedel bör inte ges till små barn, säger näringsfysiolog Helen Christofferson. 

– Orsaken till detta är att de doser av sötningsmedel som anses tryggt, är beräknade utifrån en vuxens kroppsvikt. Eftersom barnens kroppsvikt är så mycket lägre kan intaget av sötningsmedel lätt överstiga de övre gränsvärdena för intag som rekommenderas.  

LÄS OCKSÅ: 5:2 dieten - Inte för dig!

Hälsomyndigheternas generella råd är att barn under 3 år bör undvika konstgjorda sötningsmedel - som lightdricka, lightsaft, lättyoghurt och otaliga andra light-produkter. 

– Produkter med konstgjort sötningsmedel bör inte användas till små barn. Orsaken är att barn har låg kroppsvikt och att intaget därför lätt överstiger de övre gränsvärdena, säger Henriette Øien som arbetar på norska Mattilsynet. 

Intaget av benzosyra kan också lätt bli för högt hos små barn. Mängden benzosyra kommer ofta vara högre i konstgjort sötad dryck eftersom socker, som också har en konserverande effekt, tas bort. Man bör begränsa intaget av läsk till barn, även med hänsyn till konserveringsmedel, utan att vi kan ge någon absolut mängd, säger Øien till Matportalen.no.

– Det är inte tillåtet att tillsätta sötningsmedel i matvaror som marknadsförs till barn under tre år, tillägger Christoffersen. 

1-2-3-4-5-6-7-8-9-10->