Foralder

Du får inte komma på kalas, för du är elak!

– Jag kunde se besvikelsen i min flickas ögon när hon såg att alla flickorna hade fått kalasinbjudan i sina hyllor, men inte hon. Min flicka klarade inte att hålla tillbaks tårarna när ett av dom andra barnen i förskolan sa: – Du är inte bjuden, för du är elak.

Detta upplever många barn i förskolor och skolor. Foto: Shutterstock.com ©

Småbarnsmamman Maia upplevde nyligen alla föräldrars skräck; hennes 4-åriga dotter var den enda av flickorna på förskolan som inte blev bjuden på födelsedagskalas.

– Detta är bara en liten bön för att inte fler barn ska uppleva det min lilla prinsessa upplevde när hon kom till förskolan idag. Jag såg att min flicka blev helt knäckt när dom andra flickorna stod och pratade om hur kul det skulle bli, skriver den förtvivlade mamman.

När de andra barnen berättade för henne att hon inte var bjuden för att hon var elak, tittade hon på sin mamma och sa: ”Mamma, jag menar inte att vara elak, jag vill inte vara elak.”

– Aldrig har det gjort så ont att åka ifrån förskolan och vinka till min gråtande flicka som tappert klamrade sig fast vid favorit-fröken. Värden är en ond plats!

Maias dotter utreds för ADHD och har epilepsi. Efter det som hänt har hon funderat på om dottern kanske har stämplats som ett problembarn av en del andra barn, och att dom därför inte vill ha med henne i gruppen. – Jag vet egentligen inte vad jag ska tro, men jag måste vara duktigare på att informera om att mitt barn inte är en skitunge, som man så lätt kallar det, utan faktiskt har svårt i en del situationer och med stor sannolikhet har en diagnos. Jag kommer vara öppen med det, just för att undvika sådana här situationer, och stämpling av mitt barn, berättar Maia.

Pojke blev inte bjuden ”För han var så svår”

Maias historia är tyvärr inte unik.

Anne är mamma till en pojke (4) med ett syndrom. Han har inte något mentalt handikapp, men han har ett lite annorlunda utseende jämfört med jämnåriga.

Nyligen kom en liten flicka på hans förskoleavdelning fram till Annes sambo. – Hon berättade att hon ville bjuda in Christoffer till sin födelsedag, men fick inte för sin mamma ”eftersom han var så svår”.

– Jag känner att det både provocerade och gjorde mig frustrerad. Vad i hela friden är det som är så svårt? Vår pojke är ju som alla andra barn och han förstår vanliga samtal. Hur förklarar vi för honom vad som är orsaken? frågar hon förtvivlat.

Och det är troligen inte första gången han inte blivit bjuden på kalas.

– Vi tror att pojken har blivit utanför tidigare också, men vet inte säkert om det är så. Många barn har haft födelsedag dom senaste månaderna, och tre av dom är pojkar i samma årskull. Ingen av dom har bjudit in min son, berättar Anne som är rädd för att framstå som ”hysterisk” om hon tar upp detta på förskolan.

– Jag är fruktansvärt osäker på hur jag ska angripa situationen. Funderar på att prata med avdelningsansvarig på förskolan, men vet inte helt om det är rätt väg att gå, berättar Anne.

LÄS OCKSÅ: När mamma och pappa är oeniga

Spontant småtjaffs eller faktisk mobbing?

Elin Amlien Lorentzen är förskolelärare med många års erfarenhet från både förskola och skola. Hon är inte obekant med problemställningen.

– Små barn i förskolan använder ofta hotet «Du får inte komma på mitt kalas» i mindre vardagskonflikter med andra barn, utan att det nödvändigtvis är så allvarligt menat. Barn i denna ålder är väldigt «här och nu» och hotet är oftast bortglömt av båda parter efter en kort tid.

Förskolläraren anser att det är mycket mer allvarligt om ett barn fortsätter att känna sig utestängd från födelsedagar eller om vuxna medvetet håller barn utanför.

– Det upplevs som sårande för ett barn att inte bli bjuden på kalas. Om ett barn upprepade gånger upplever att bli utanför en social träffpunkt kan det gå ut över självbilden till slut, berättar hon.

Och hon får stöd av förskolechefen Wenke Kleppe.

Att hållas utanför gemenskapen gör mycket med barns självbild och ofta kan det vara så att dom som inte blir bjudna på kalas hålls utanför i andra situationer också. Ju äldre barnen blir, ju mer medvetna blir dom om sin egen situation. Att vara omtyckt och ha vänner är viktigt, säger Kleppe.

LÄS OCKSÅ: Föräldrar belönar med kakor och glass

De vuxnas ansvar

Lorentzen är tydlig med att vem som bjuds in är de vuxnas ansvar.

– Att en del barn kan få lov att bestämma om några särskilda barn inte ska bli bjudna på kalas går bara inte an. Om du låter barnet utesluta någon, vad lär du ditt barn då? Frågar hon. – Det här handlar om vilken inställning vi förmedlar till våra barn. Vuxna måste vara vuxna och ta ansvar. «Hur hade du upplevt det om det var du?» Detta är en viktig fråga till barn som inte vill inkludera barn på sin födelsedag som det vore naturligt att bjuda.

Och när det gäller barn med särskilda behov och svårigheter är det ingen undantagsregel.

De ska självklart bjudas! Om det på något sätt blir svårt för värdfamiljen att täcka barnets behov, så finns det lösningar. Det är ju inte några problem om barnets mamma eller pappa kommer med på kalaset. Prata med dom innan. Dom ser oftast lösningar där du ser praktiska utmaningar, säger Lorentzen.

Tänk noga igenom vem som ska bjudas, se till att ingen känner sig exkluderad och gör födelsedagen till en fin upplevelse för alla barn som kommer, råder förskolläraren. – Detta klarar du, det är faktiskt bara några få timmar av ditt liv vi pratar om!

LÄS OCKSÅ: Christoffer är som alla andra barn

Föräldrars ”ursäkter”

Kleppe tycker att de allra flesta föräldrar idag har ett medvetet förhållande till detta och gör kloka värderingar. Men hon berättar också att temat är känt och hon har upplevt flera episoder som påminner om Maias och Annes erfarenheter. När föräldrar väljer att undvika speciella barn från en födelsedag använder de gärna en av dessa ursäkter:

Mitt barn vill inte bjuda in vederbörande för han/hon är ”elak”.

Barnet är annorlunda, t.ex. psykiskt funktionshindrad, inte-etnisk svensk.

Barnen leker inte tillsammans.

Mitt barn fick välja X antal barn

Jag hade inte förstått att han/hon fanns i gruppen

Så ska det göras!

– Jag tycker föräldrar ska tänka på hur det vill att andra ska möta sitt barn, det kommer vara en bra utgångspunkt för att möta andras barn. Skulle du tycka om att ditt barn inte blir bjuden på kalas? Skulle du tycka om att andra pratar illa om ditt barn? frågar Kleppe.

Hon uppmanar föräldrar till att vara lite generösa mot andras barn. – Kanske är det någon som behöver vuxna som lyfter det lite i en svår vardag?

Både Lorentzen och Kleppe visar några vanliga regler som förskola och skola rekommenderar när man ska bjuda in till kalas, just för att förebygga att någon ”blir utanför”:

  • Bjud alla flickor eller pojkar i samma åldersgrupp, på samma avdelning eller i samma klass.
  • Bjud hela avdelningen, hela klassen eller eventuellt hela gruppen som klassen är indelad i.
  • Om du är osäker på vem du ska bjuda in och inte – be om råd från förskola eller skola i förväg.

Vad bör jag göra om jag upplever att mitt barn inte blir bjuden?

– Om föräldrar upplever det här, råder jag dom till att ta upp det med förskola och skola. Fråga dom vad de kan göra för att hjälpa er i denna situation. Många skolor och förskolor har regler för hur det ska gå till om kalasinbjudningar ska delas ut hos dom. Då ska antingen alla i samma årskull/klass eller alla pojkar/flickor bjudas. Om det bara är några få utvalda som ska bjudas, ska detta ske utanför skolan/förskolan, är rådet från Lorentzen.

När det gäller barn med speciella svårigheter eller behov, har Lorentzen också ett råd.

– Det beror ju lite på vad problemet är, men jag har bra erfarenhet av att föräldrar till barn med speciella behov berättar om sitt barn på föräldramötet, och delar information med andra föräldrar. Större öppenhet och förståelse hos föräldrar lönar sig. Och barn är också duktigare att tackla olikheter om dom får enkla förklaringar till orsaken.

LÄS OCKSÅ: Börja i förskolan

Man får använda huvudet!

– Jag kan inte förstå att vuxna människor kan vara så dumma! Man behöver inte vara speciellt intelligent för att förstå gränssättningen. Man sätter sig ner och räknar, och ser man att det är en eller två som faller utanför så bjuder man självklart dom också. Och är plats ett problem, ja då är det bara att rulla upp ärmarna och göra utomhuskalas! Dricka, korv, marshmellows och allsång. Bring it on, det är inte svårt, säger ST. Camilla, en av forumanvändarna på Mammanett.no.

Översättning: Ida Otterholm