Foralder

Fem matvaror barn älskar att hata - men bör äta!

Broccoli – en av fem matvaror barn ofta ogillar. Foto: Shutterstock.com ©
Många föräldrar är bekymrade för att deras barn äter för lite eller för ensidigt. Att få barn att äta varierat kan ofta verka som en lång och hård kamp, som föräldrar måste förlora. Eller måste vi egentligen det...?

Föräldrar ger sig för snabbt

– Många föräldrar ger sig nog för snabbt när dom introducerar ny mat, berättar näringsfysiologen Gunn Helene Arsky. Hon är författare till den, i norge, nyligen utgivna boken «Maten barnen älskar att hata». – Man behöver minst 15 smakförsök för att vänja ett barn vid en ny smak. Ger man sig efter tre och aldrig mer reintroducerar maten, är loppet kört och det har blivit en ”sanning” att barnet inte tycker om tomat, till exempel, berättar Arsky för Mammasidan.se

Lär barnet om mat!

Hon uppmanar föräldrar att prata om smak och konsistens och att göra bilder av det som barnet upplever i munnen. – Ett av barnen som jag intervjuade till boken säger att apelsin smakar som att dela med mamma. Det är ju en fantastisk observation! Prata om att munnen, tungan och smaken växer i takt med att barnet blir större, och att även om man inte tycker om saker idag, så kommer dagen då barnet är tillräckligt stor för att även tycka om lök, till exempel, uppmanar näringsfysiologen.
– Servera matvaror som du vet att barnet är skeptisk till i en egen skål, separat från annan mat, så att det
är enkelt att bara ta lite för att smaka. Man ska inte behöva finrensa köttsoppan för att få bort hatobjektet, säger Arsky.

Använd inte tvång!

– Kan man tvinga barn att äta något?
– Det är nog möjligt, men ändå inte smart, svarar Arsky. – Det är lätt hänt att mat och känslor blandas och det undermedvetna minns dåliga upplevelser som att man måste äta upp en speciell maträtt under tvång. Och då är nästa möte med samma maträtt redan ett lost case eftersom barnet har en massa motföreställningar. Du kan be barnet att smaka lite, men inte tvinga dom eller tvinga dom att äta en hel portion. Tålamod – och upprepning – är en dygd!
Läs också: Föräldrar saknar kunskap om mat

Fem matvaror barn hatar

Dessa fem matvaror är supernyttiga och viktiga att tycka om när man är barn, anser Arsky.
  • Broccoli – barnen ogillar den ofta på grund av den beska smaken och att den ofta är överkokt (för blöt).
  • Fisk – ordet täcker så mycket, allt från fiskbullar till sill i lake. Barn gillar att veta vad dom äter. En som säger att han hatar fisk kanske älskar ångkokt lax eller fiskpinnar. Ben, skinn och konsistens är vanliga problem.
  • Hela korn/grova produkter – eftersom det är hårt att tugga, tar lång tid att tugga.
  • Lök – Speciell smak många barn är känsliga för. Konsistens när den är stekt eller kokad kan också vara svårt, medan rå lök är för stark.
  • Bönor och linser – i huvudsak konsistensen. För mjöligt i munnen. En del tycker att det smakar för lite, andra att det smakar konstigt (kan ju ha med kryddningen att göra...).

Så får du barnen att tycka om det!

  • Broccoli: Gratinera med massor av ost. Servera med yoghurtdipp, gräddfil eller chutney. Mosa till puré och ha i pastasåsen, pizzasåsen eller i den bruna såsen. Ha lite broccoli i smoothie som du gör av banan, juice och färsk annanas.
  • Fisk: Rensa bort ben ordentligt och dränk den inte med sås. Låt barnen välja mellan två sorters fisk till middag (och inte fisk eller korv...). Gör din egen fiskfärs och forma till fina figurer. Ha tonfisk i taco.
  • Hela korn/grova produkter: Börja gradvis med till exempel 50/50 grovt och fint mjöl i pizzadegen eller 50/50 vanlig och fullkornspasta. Blanda korn med riset till middag. Servera fullkornscouscous med spännande frukter, grönsaker och kryddor. Ha grovt mjöl i pannkakssmeten.
  • Lök: Värm löken tills den mjuknar och kör med en stavmixer till puré. Då kan den blandas ner i allt från brun sås, tomatsoppa och pizzasås och i köttbullarna, i fiskgratängen eller i tacofärsen.
  • Bönor och linser: Köp ett urval och ha en liten provsmakning med barnet. Kanske kikärtor väljs bort före röda bönor eller bönor i tomatsås? Eller mosa kokta bönor/linser till puré, rör i lite gräddfil, krydda och servera som dipp till favoritgrönsakerna. Eller blanda in i hamburgerdegen, fiskgrytan eller i tacofärsen.
Översättning: Ida Otterholm